ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 24 de julio de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (-0,2%, 9.483 punts) i la resta de borses europees mantenen els descensos moderats a mitja sessió. Després de registrar dues sessions consecutives de guanys, els mercats semblen deixar-se endur pel pessimisme. I això que un dels principals indicadors de la setmana, l'IPC dels EUA, va sortir dijous millor del que s'esperava.

  • 11.711,80
  • 0,47%

Els dubtes es deuen als comentaris de la presidenta de la Fed de San Francisco, Mary Daly, que va deixar entreveure més enduriment a la política monetària de Reserva Federal en futures reunions. La inflació nord-americana va pujar al 3,2% el juliol, per sota del que s'esperava, i la taxa subjacent va retrocedir una dècima, fins al 4,7%.

Això va augmentar les expectatives que els mercats podrien haver vist ja l'última pujada dels tipus d'interès de la Fed. No obstant, va arribar Daly i va comentar que el banc central encara té més feina per fer pel que fa a noves pujades del preu dels diners.

Segons Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK, la reacció dels futurs aquest divendres "parla de com estan de nerviosos els inversors quan es tracta de les perspectives d'inflació, encara que Daly no és un membre amb dret a vot al FOMC aquest any, i és poc probable que en digui una mica més”.

A més, el pessimisme també sembla alimentar-se de les decebedores dades que s'han conegut aquesta setmana a la Xina, i que mostren que l'economia del gegant asiàtic perd força i, a més, ha entrat en deflació.

Tot això mentre els inversors esperen els principals indicadors macroeconòmics de la jornada. D'una banda, la inflació d'Espanya. La dada final del juliol ha confirmat un IPC interanual al 2,3%, amb un IPC subjacent encara molt elevat al 6,2%.

Però, a més, aquest divendres s'han conegut les últimes xifres del PIB del Regne Unit per al segon trimestre, que ha pujat un 0,2% (per sobre del comportament pla previst).

Hewson apunta, sobre l'economia britànica, que “ha aconseguit mantenir-se raonablement bé, malgrat la inflació disparada que ha llastat la demanda, i especialment les àrees més discrecionals”. Tot i la resistència mostrada pel consumidor, però, les expectatives per al segon trimestre són d'un creixement del 0%.

Segons la seva opinió, això "sembla força mesquína quan el primer trimestre va ser del 0,1%", i també "resulta sorprenent, atès que el segon trimestre ha estat millor des del punt de vista econòmic que el començament de l'any".

També es publicarà més tard l'índex de preus a la producció (IPP) dels Estats Units i l'índex de confiança de la Universitat de Michigan. Les dues referències marcaran el tancament de la sessió a Europa i el rumb als Estats Units.

A nivell empresarial, UBS ha rescindit voluntàriament i amb "efecte immediat" l'acord de garantia de pèrdues de 9.000 milions de francs suïssos que va signar amb el govern del país per si el rescat de Credit Suisse li generava pèrdues de més de 5.000 milions. També ha decidit suspendre un altre dels instruments acordats, el Respatller de Liquidesa Pública de 100.000 milions.

En altres mercats, la rendibilitat del bo a 10 anys del Tresor nord-americà puja fins al 4,121%, mentre que l'EUR/USD avança i canvia als 1,0987. Per part seva, el bitcoin registra lleugeres pèrdues fins als 29.367,77 dòlars, i l'or també cotitza en negatiu, situant-se el preu de l'unça als 1.945,50 dòlars. El petroli Brent també baixa un 0,27%, fins als 86,16 dòlars.

Noticias relacionadas

contador