ep paneles del ibex en el palacio de la bolsa de madrid a 22 de agosto de 2024 en madrid espana
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees tanquen amb signe mixt (IBEX 35: -0,11%, 11.265 punts) després d'una jornada de cautela i quietud a l'arrencada de l'última setmana del mes d'agost després de les alces de la setmana passada i per l'increment de la tensió geopolítica. Dins del selectiu espanyol destaquen les caigudes en ACS pel que es va anunciar divendres sobre l'autopista SH-288 de Texas, que s'explica més avall, i les alces de Repsol pels avenços del petroli per les tensions geopolítiques esmentades. Colonial, Merlin i Sacyr han estat els valors que més han pujat. Cal recordar que avui no ha obert la borsa britànica per festiu, cosa que ha contribuït a un menor volum i menor moviment a tot Europa, ja de per si molt parada pel mes en què ens trobem.

  • 11.703,40
  • 1,06%

LA RESSACA DE POWELL

Les borses europees, i les nord-americanes, van acabar en verd divendres després que Jerome Powell confirmés a Jackson Hole que "ha arribat el moment d'ajustar la política" monetària, ratificant així la previsió del mercat que al setembre tindrà lloc la primera retallada de tipus de la Reserva Federal (Fed).

L'IBEX va acabar la setmana passada amb unes alces acumulades del 3%. A l'altra banda de l'Atlàntic, Wall Street va rebotar amb ganes divendres després de les paraules de Powell. Després d'aquesta jornada, l'S&P va acomiadar la setmana amb guanys acumulats de l'1,45%, mentre que el Nasdaq i el Dow Jones van pujar un 1,40% i un 1,27%, respectivament.

Aquest dilluns està pressionant a la baixa la tensió geopolítica. L'exèrcit israelià va llançar aquest diumenge un "atac preventiu" amb uns 100 avions, obrint foc contra “milers de llançadores” de coets a 40 zones del Líban, majoritàriament al sud del país. Hezbol·là va llançar també un atac a Israel. Aquest enfrontament es produeix mentre estan tenint lloc les converses per intentar finalitzar l'acord sobre els ostatges i l'alto el foc a Gaza.

El petroli està reaccionant a l'alça davant del que ha passat pel temor que n'afecti el subministrament. El Brent reconquereix els 80 dòlars per barril (+2,71%, 81,16 dòlars) i el WTI se situa per sobre dels 77 dòlars (+3,11%, 77,16 dòlars).

PRESSIÓ BAIXISTA EN ACS

ACS ha arribat a caure un 2% a la borsa després que la companyia anunciés, divendres a última hora, que la Comissió de Transports de Texas (EUA) havia decidit suspendre la negociació d'un nou acord amb ACS i Abertis i continuar amb el procés de terminació anticipada de la concessió de l'autopista SH-288. Finalment, la reculada de la constructora durant la sessió ha estat de menys de l'1%.

Abertis ha comunicat aquest cap de setmana que registrarà una pèrdua neta de 418 milions el 2024 per perdre la concessió, però que es podrien generar ingressos extraordinaris que mitiguessin l'impacte en el resultat net de l'any.

SETMANA DE REFERÈNCIES RELLEVANTS

Comença així una setmana que estarà carregada de referències rellevants. Avui es publica l'Ifo alemany d'agost i, demà dimarts, el PIB del segon trimestre i la confiança Gfk del setembre també alemanys.

Dimecres arribaran els esperats resultats del segon trimestre de Nvidia i dijous, atents als IPC d'Alemanya i Espanya d'agost i al PIB dels EUA del segon trimestre.

Divendres serà un dia especialment rellevant, amb l'IPC preliminar de l'eurozona d'agost i el PCE (despesa de consum personal) dels EUA del juliol, la mesura més seguida per la Fed i que servirà per apuntalar (o no) el que s'ha dit per Powell a finals de la setmana passada.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,1169 dòlars (-0,18%). L'or només avança un lleuger 0,09% (2.548 dòlars) i la plata també està molt plana (29,82 dòlars).

El bitcoin cotitza per sobre dels 63.500 dòlars i l'ethereum, dels 2.700 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta al 3,81%.

Noticias relacionadas

contador