ep un panel del ibex en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX ha retallat ràpidament les caigudes superiors a l'1% de l'obertura i ha tancat amb pujades de l'1%, fins als 8.706 punts, mentre els operadors intenten encaixar la decisió de política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed), que ha indicat una pujada gairebé immediata dels tipus d'interès per primera vegada en tres anys. El selectiu espanyol ha liderat els guanys entre les grans borses europees.

  • 11.467,30
  • 0,24%

"Això és una bona notícia", indica César Nuez, analista de Trader Watch, "si bé, per veure un senyal bo de veritat hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 8.866 punts, màxims d'aquest any".

"Això situaria la seva sèrie de preus per sobre de la mitjana de 200 sessions, cosa que, sens dubte, millora les perspectives tècniques del selectiu espanyol", argumenta aquest expert.

Altres esdeveniments també es deixen notar en el comportament de la borsa, especialment el conflicte entre Rússia i Ucraïna. Els EUA i l'OTAN han lliurat a Rússia les seves propostes per escrit per evitar la hipotètica invasió d'Ucraïna i el president dels EUA, Joe Biden, ha amenaçat d'imposar sancions "personalment" contra Putin, si envaeix Ucraïna.

Moscou ha assenyalat que la seva principal demanda no ha estat satisfeta (exigeix que Ucraïna no entri a l'OTAN), però que encara veu marge per continuar negociant amb Washington.

TEMPORADA DE RESULTATS

A això s'afegeix la temporada de resultats que entra al seu apogeu, amb la publicació dels comptes de Banc Sabadell. L'entitat presidida per Josep Oliu ha rubricat el 2021 amb un benefici de 530 milions, enfront dels 2 milions d'euros del 2020.

El banc ha pujat a la borsa (tot i que ha perdut força en el tram final) després de destacar que ha assolit els objectius de rendibilitat del seu pla estratègic amb un any d'antelació, fet que li ha permès anunciar el pagament d'un dividend de 0,03 euros bruts per acció en efectiu.

A l'àmbit empresarial, també ha estat notícia que Castellana Properties compra a Pimco el 21,7% de Lar España, valorat en 93 milions.

A més, Siemens Gamesa ha continuat rebotant per la possibilitat que Siemens Energy llanci una OPA d'exclusió a 21 euros per acció després de la caiguda borsària, tal com va publicar FundNews fa unes jornades.

Deutsche Bank també ha publicat resultats dijous, amb un resultat de més de 140 milions d'euros de benefici. Altres empreses destacades com McDonald's també han presentat les xifres. Després del tancament de mercat, serà el torn d'Apple; i divendres es presentarà CaixaBank.

A l'agenda econòmica, l'ocupació va pujar a Espanya 840.700 llocs de treball (+4,3%) el 2021, la xifra més alta en 16 anys, mentre que l'atur va baixar en 615.900 persones l'any passat (-16,5%), xifra que suposa la caiguda anual més gran des del 2015, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Als EUA, el PIB del quart trimestre ha sorprès a l'alça, ja que mostra un creixement del 6,9%, molt per sobre del 5,5% esperat.

LA FED, PER SOBRE DE TOTS ELS ALTRES

No obstant, la Fed eclipsa tota la resta, ja que ha deixat una notable ressaca al mercat. Tot i que el banc central no va donar indicacions de quan encariria el preu dels diners, el mercat està convençut que l'increment d'un quart de punt percentual es farà al març, quan acabi el programa de compra d'actius contra la pandèmia.

Les accions nord-americanes van pujar inicialment dimecres, fins a un 3% a Nasdaq i un 2% a l'S&P 500, fins i tot després de conèixer-se la decisió de la Fed, però el sentiment va canviar durant el discurs del seu president, Jerome Powell, i Wall Street va acabar amb marginals caigudes, menys l'índex tecnològic que va tancar gairebé pla. El mercat torna a rebotar aquest dijous, encara que amb una elevada volatilitat.

Les borses asiàtiques no ho han passat millor, ja que s'han desplomat de manera generalitzada dijous a la nit. El Nikkei 225 japonès ha caigut un 3,3%, mentre que el Topix ha baixat un 2,3%. A Corea del Sud, l'índex de referència Kospi ha caigut un 3,13% ia Hong Kong, l'índex Hang Seng i el Hang Seng Tech han caigut un 2,56% i un 4,61%, respectivament. Les accions de la Xina continental també han baixat.

ALTRES MERCATS

Els preus del petroli també segueixen volàtils. El Brent baixa un 0,1%, fins als 89,90 dòlars; i el West Texas avança un 0,1%, fins als 87,31 dòlars, després d'avançar més de l'1% durant el dia.

L'unça d'or cau un 1,9%, fins als 1.794 dòlars; i l'unça de plata s'enfonsa un 4,8%, fins als 22,66 dòlars.

L'euro/dòlar cedeix un 0,8% addicional a les caigudes de dimecres fins als 1,1148 dòlars.

El bitcoin cau un 0,2% fins als 36.946 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,837% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,679%.

Noticias relacionadas

contador