L'IBEX 35 s'acomiada del dijous amb guanys (+0,64%; 9.231 punts) impulsat per IAG, Unicaja ACS i Telefónica, després de la sessió mixta de Wall Street i el tancament baixista de l'índex espanyol durant la jornada de dimecres. Per la seva banda, el mercat nord-americà cau lleument, malgrat els guanys d'Nvidia després dels resultats
- 11.811,90
- 0,03%
Això després de descomptar el contingut de les actes de l'última reunió de la Fed, que van posar el focus sobre una inflació que continua sent "inacceptablement alta", i que es manté allunyada de l'objectiu del 2% fixat pel banc central nord-americà. que es produiran "continus" augments en els tipus d'interès.
Tot i que el mercat ha reaccionat de manera positiva en veure que les futures pujades de tipus seran de 25 punts bàsics, en lloc dels 50 punts bàsics que alguns analistes han començat a anticipar després de les darreres dades d'inflació.
Pantheon Macroeconomics assegura que "les actes del FOMC del gener no indiquen cap canvi material en l'enfocament de la Fed, però la seva determinació de continuar pujant malgrat la quantitat de dades toves disponibles en aquell moment és sorprenent".
"Al nostre parer, l'argument per tornar a 50 punts bàsics és feble, però si les primeres dades del febrer (en particular, l'ocupació, les vendes al detall i l'IPC) no són significativament més febles que al gener, pronosticaríem un altre parell d'alces de tipus més enllà de les projeccions del desembre", afegeixen.
RESULTATS DE TELEFÒNICA
A Espanya, especial atenció als comptes que presenta Telefónica. L'operadora va guanyar 2.011 milions d'euros el 2022, un 75%, per l'absència de plusvàlues respecte al 2021, i ha mantingut el dividend de 0,30 euros en efectiu.
També han presentat les seves xifres altres companyies com ara Global Dominion, Mediaset, DIA, Atresmedia, eDreams, AXA i Rolls-Royce que s'ha dispart a la Borsa de Londres després de superar previsions.
A l'agenda econòmica, s'ha publicat l'IPC del gener a la zona euro, que es va frenar al 8,6%, sis dècimes menys enfront del 9,2% del desembre. Tot i això, la inflació subjacent no troba límit i torna a marcar màxims de la sèrie històrica el primer mes de l'any, en arribar al 5,3%.
Els analistes de Nomura es pregunten si hi ha risc que es produeixi una altra crisi de deute sobirà a la zona euro. La resposta és que no, ja que el risc d'estrès sobirà pot estar sobrevalorat.
"Per ara, el risc d'incompliment sobirà sembla que és baix gràcies al fet que la inflació manté altes les taxes de creixement nominals i el traspàs dels tipus d'interès més alts del BCE als costos d'endeutament dels governs ha estat mínim fins ara", apunten.
Als Estats Units, les dades d'atur setmanal s'han situat per sota del que estava previst, ja que les peticions inicials de desocupació han baixat fins a les 192.000 des de les 195.000, per sota de les 200.000 previstes. I la primera revisió del PIB del quart trimestre als Estats Units s'ha revisat a la baixa fins al 2,7% des del 2,9%, i enfront del 2,9% pronosticat.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
Per anàlisi tècnica, César Nuez, analista de Bolsamanía, considera que les caigudes recents de l'IBEX "entren dins de la normalitat", després d'un ral·li del 13% des de principis d'any fins divendres passat.
Aquest expert aconsella vigilar el suport a curt termini dels 9.069 punts i, si es perd, el nivell de 8.726 punts. Segons la seva opinió, una correcció fins a aquest nivell seria un bon moment per plantejar-se una presa de posicions, ja que "la tendència principal continua sent clarament alcista i és probable veure-hi una tornada de les compres a mitjà i llarg termini".
ALTRES MERCATS
Morgan Stanley ha retallat la seva estimació sobre el preu del petroli de qualitat Brent, de referència a Europa. Ha passat de projectar que se situaria a finals d'any a la forquilla de 100-110 dòlars a estimar que quan acabi el 2023 cotitzarà més baix, concretament entre els 90 i els 100 dòlars.
El petroli West Texas rebota un 1,42% (75 dòlars) i el Brent repunta un 1,34% (81,68 dòlars). Per part seva, l'euro es desprecia un 0,15% (1,0580 dòlars), i l'unça d'or baixa un 0,67% (1.829 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa al 3,989% i el bitcoin avança un 0,45% (23.901 dòlars).