ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 28 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (+1,62%, fins als 8.321 punts) ha liderat els guanys entre les grans borses europees al costat del CAC 40 francès, en una sessió dominada per les 'anades i vingudes' després de la patacada de la jornada passada. Rússia ha redoblat el seu atac contra les principals ciutats d'Ucraïna, mentre prepara l'assalt a la capital, Kíiv, a l'espera de les negociacions que celebraran els dos bàndols aquesta tarda a Bielorússia.

  • 11.656,60
  • 0,39%

La guerra "donarà lloc a una onada inflacionària i a la interrupció de la cadena de subministrament, que s'estendrà una vegada més per tota l'economia mundial. A diferència de qualsevol altre moment d'aquest segle, passarà a un entorn ja inflacionari causat per la pandèmia mundial de Covid-19", escriu Jeffrey Halley, analista d'Oanda.

En aquest sentit, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha comentat aquest dimecres que la guerra d'Ucraïna està causant "tremendes dificultats al poble ucraïnès" i que tindrà un impacte "incert" sobre l'economia nord-americana.

Tot i això, ha afegit que la Fed no aturarà el seu enduriment monetari per contenir la inflació. "El procés d'eliminar la política acomodatícia en les circumstàncies actuals implicarà tant augments en el rang objectiu de la taxa de fons federals com una reducció a la mida del balanç de la Reserva Federal", ha explicat el banquer central. Així, ha anticipat una pujada de tipus de 25 punts bàsics al març, però no ha tancat la porta a pujar el preu dels diners en 50 punts bàsics durant les properes reunions, si la inflació no es modera.

Dins de l'IBEX, han destacat les pujades en Meliá, Amadeus, Colonial, Repsol, ArcelorMittal i Santander, mentre Red Eléctrica, Acciona i Siemens Gamesa han estat els més baixistes.

Cal assenyalar que els bancs han estat al punt de mira després de conèixer-se que Sberbank Europe, filial europea del banc rus Sberbank, i que té com a accionista majoritari la Federació Russa, abandona el mercat europeu.

A Wall Street, els guanys superen l'1% després de tancar aquest dimarts amb importants descensos de l'1,5%, mentre que a Àsia les caigudes s'han imposat clarament, amb reculades de l'1,7% per al Nikkei. Si el començament de mes ha estat un exemple del que ens espera, cal anticipar que el març podria estar marcat per la volatilitat, com ha passat amb el febrer. Especialment, si la situació a Ucraïna no s'acaba.

L'OPEP+ ES REUNEIX, AMB EL BRENT ALS 110

L'escalada al petroli aprofundeix en aquesta pressió inflacionista. El barril Brent ha superat els 110 dòlars encara que ara modera el seu avenç (+3%; 108 dòlars), nivells que no es veien des del juliol del 2014. El WTI ha assolit màxims des del 2013, per sobre dels 110 dòlars (ara als 106 dòlars). Tot això després que l'OPEP i els seus aliats, incloent-hi Rússia, hagin mantingut sense canvis el programat augment de la producció.

"No hi ha respir. Aquest és un moment dramàtic per al mercat al món i als subministraments", assenyala John Kilduff, soci d'Again Capital. "És clar que el món s'haurà d'enfrontar a Rússia tancant les exportacions de petroli", afegeix, advertint que és un petroli que el mercat no es pot permetre perdre.

LA INFLACIÓ DE L'EUROZONA ES DISPARA

En altres mercats, l'or s'ha girat a la baixa (-1%; 1.923 dòlars). El bitcoin, per part seva, avança un 0,8% (44.336 dòlars), mentre l'ethereum ronda els 3.000 dòlars.

L'agenda d'aquest dimecres inclou la desocupació a Espanya (va baixar en 11.394 persones, el millor febrer des del 2015), l'IPC de la zona de l'euro (es dispara a un rècord del 5,8% al febrer per l'energia).

Als EUA, l'informe d'ocupació ADP als EUA (abans de l'informe d'ocupació que es publica aquest divendres), ha mostrat la creació de 475.000 llocs de treball, encara que les dades ara mateix són "irrellevants", com diuen des de Pantheon Macroeconomics.

ELS PREUS, MÀXIMA PRIORITAT DE BIDEN

El president dels EUA, Joe Biden, també s'ha referit aquest dimarts als preus en el seu primer discurs sobre l'estat de la Unió, en què ha promès "infligir dolor" al president rus, Vladimir Putin, en resposta a la invasió d'Ucraïna.

Biden va reconèixer que "massa famílies estan lluitant per mantenir-se al dia amb les factures", alhora que esbossava mesures per fer front a la inflació.

"La inflació els està robant guanys", va dir. "Per això la meva màxima prioritat és posar els preus sota control", va afegir.

Noticias relacionadas

contador