L'IBEX 35 (-1,84%; 8.652,30 punts) i la resta de borses europees han baixat amb força després que Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), reconegués aquest dijous que una pujada de tipus de 50 punts bàsics per a la reunió de maig està sobre la taula. Wall Street va tancar ahir amb caigudes destacades a causa del to agressiu del banquer central per lluitar contra la inflació, ia Àsia també han dominat les retallades aquesta matinada. La gran ofensiva de Rússia a Ucraïna i els seus plans per arribar fins a Moldàvia tampoc no han agradat als inversors. L'índex ha baixat un 0,54% durant la setmana.
- 11.524,30
- 1,29%
Diuen els experts, però, que les reculades no estan motivades tant per aquests plans de la Fed per al maig com per la possibilitat que la Reserva Federal sigui més dura durant més temps. És a dir, que es produeixin dues pujades més de 50 punts bàsics després d'aquesta i que el preu dels diners augmenti fins al 2,75% al final d'any.
Mentre Powell es mostrava meridianament clar en els seus plans, reflectint que el banc central nord-americà té molt marcat el camí a seguir, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va preferir recórrer en 'esperar i veure' i va evitar mostrar-se tan contundent com ho havien estat unes hores abans Martin Kazaks, membre del Consell del BCE de Letònia, i Luis de Guindos, vicepresident del BCE, partidaris d'una pujada de tipus al juliol.
Pel que fa al governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, que també va parlar aquest dijous, va fer la impressió que una altra pujada de tipus es produirà al maig, atesa la preocupació per com la inflació està començant a assentar-se.
"No obstant, no tenia l'aire d'un home disposat a adoptar un moviment de 50 punts bàsics, encara que va reconèixer la rigidesa del mercat laboral, on és molt probable que vegem més pressió a l'alça dels salaris als propers mesos", expliquen els experts de CMC Markets al vostre informe diari.
La setmana ha estat marcada pels bancs centrals i també pels resultats empresarials a mesura que les notícies purament geopolítiques relacionades amb la guerra han anat passant a un segon pla. Ara interessa el que decidiran els grans banquers sobre l'esdevenir econòmic, decisions condicionades en bona mesura pel conflicte bèl·lic, això sí.
Pel que fa a l'agenda d'aquest divendres, ha inclòs els PMI manufacturers i serveis d'abril preliminars a Europa (la majoria han millorat i superat previsions) i els EUA (el PMI serveis ha baixat més del que s'esperava i el manufacturer ha superat el pronòstic).
Al Japó, el PMI manufacturer ha estat pitjor del previst i el PMI serveis ha pujat més del que s'esperava.
A més, s'han continuat publicant resultats empresarials, com els de Línia Directa a Espanya (el seu benefici fins al març va caure un 18,3%), encara que l'allau de xifres al nostre país començarà la setmana que ve.
Al front bèl·lic, Ucraïna ha acusat Rússia d'haver creat una enorme fossa comuna a Mariúpol on hi pot haver 9.000 morts. Paral·lelament, un militar d'alt rang rus ha dit que els plans del Kremlin passen per controlar l'est i el sud d'Ucraïna i crear un corredor fins a la regió prorrussa de Transnístria, situada a Moldàvia.
AIXÍ ESTÀ L'IBEX
El selectiu espanyol està relativament a prop de la seva següent resistència, als 8.912 punts. Si la supera, es produiria una “millora substancial” en la seva sèrie de preus, diuen els experts de Bolsamanía. Encara que, ateses les circumstàncies, és poc probable que això passi a curt termini.
Dins l'índex, només Red Eléctrica i Telefónica han tancat en positiu. Ferrovial ha estat el valor més baixista després de conèixer-se uns resultats decebedors del primer trimestre de la seva autopista de Toronto. També han cedit amb ganes ArcelorMittal, Rovi, Inditex, Repsol i Siemens Gamesa.
Bankinter s'ha desinflat després d'haver liderat l'índex al matí després d'una millora de JP Morgan. Indra, per part seva, ha baixat després de conèixer-se la dimissió de la consellera delegada d'Indra TI. Aquesta marxa se suma a la de Javier Lázaro fa menys d'un mes, dos membres de la cúpula directiva d'Indra, responsables de la gran transformació del grup després de l'arribada de Fernando Abril-Martorell.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0823 dòlars (-0,12%). El petroli cau un 1,5%. El Brent se situa als 106,61 dòlars i el West Texas, als 102,00 dòlars.
L'or cedeix un 0,7% (1.934 dòlars), mentre que la plata es deixa un 1,7% (24,19 dòlars).
El bitcoin perd un 2,3% (40.403 dòlars) i l'ethereum cau un 1,5% (2.996 dòlars).
La rendibilitat dels bons del Tresor a 10 anys avança fins al 2,938%. Els rendiments s'han disparat després de les paraules de Powell. En el cas del bo espanyol a 10 anys puja fins a l'1,928%.