L'IBEX 35 s'ha desmarcat de les alces de la resta d'Europa i ha cedit posicions (-0,61%, 8.235,6 punts) a causa de la pressió baixista de les companyies energètiques (Endesa, Iberdrola, Naturgy, REE...) després que el Govern hagi plantejat la possibilitat de pujar els impostos a aquestes companyies. Els avenços destacats en els bancs (Bankinter, CaixaBank, Sabadell...) han fet de contrapès a aquest impacte negatiu. La resta de borses europees han tancat dimarts en verd (CAC: +0,75%; DAX: +0,20%; FTSE 100: +0,42%).
- 11.655,70
- 0,58%
A l'altra banda de l'Atlàntic, Wall Street registra fortes revaloracions després d'estar ahir tancat per festiu (els futurs pugen un 2% de mitjana) i després de tancar divendres la setmana més baixista des del 2020. Aquests ascensos han proporcionat que s'estengués el rebot als índexs del Vell Continent.
Tècnicament l'IBEX va aconseguir tancar ahir per sobre dels màxims de les darreres quatre sessions, cosa que és bon senyal:
"Es confirma l'inici d'un rebot que es podria estendre fins als màxims del buit baixista que va deixar el 13 de juny passat als 8.390 punts", indiquen els analistes tècnics de Bolsamanía. "Si aconsegueix superar aquests preus, podríem pensar en una extensió de les pujades, amb la intenció de cobrir el buit baixista que va deixar als 8.711 punts. Per sota, el primer nivell de suport es troba als 8.000 punts", afegeixen.
A Àsia han dominat els números verds aquesta matinada, amb alces superiors al 2% al Nikkei. La Unió Europea i la Xina tenen previstes dues reunions d'alt nivell a les properes setmanes, segons informa Bloomberg. Les converses han d'abordar qüestions bilaterals reals i aportar beneficis tangibles, ha dit Nicolas Chapuis, ambaixador de la UE a la Xina.
D'altra banda, el governador de la Reserva Federal d'Austràlia, Philip Lowe, ha declarat que s'acosten molts més ajustaments de tipus d'interès, assenyalant que els tipus encara són massa baixos.
Lowe ha afirmat que l'enduriment de la política monetària i les pujades dels tipus d'interès mundial contribuiran a reduir la inflació en crear un equilibri entre la demanda i l'oferta de béns.
"Aconseguir aquest equilibri no és senzill i comporta riscos, però uns tipus d'interès més alts reduiran les pressions inflacionistes actuals", ha dit, i ha afegit que Austràlia hauria d'esperar més pujades de tipus, ja que l'RBA s'ha compromès a tornar a nivells d'inflació del 2% al 3%.
D'altra banda, cal assenyalar que l'agenda d'aquest dimarts inclou poques dades destacades. Els inversors estan pendents de la compareixença de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed) dimecres i dijous davant el Senat i el Congrés. Aquesta serà la cita més rellevant de la setmana.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0552 dòlars (+0,41%). El petroli avança posicions. El Brent puja un 0,37%, fins als 114,51 dòlars, i el West Texas, un 0,91%, fins als 110,56 dòlars.
L'or puja un 0,07% (1.841 dòlars), i la plata puja un 1,2% (21,84 dòlars).
El bitcoin rebota un 6,5% (21.362 dòlars), i l'ethereum, un 5,63% (1.165 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança al 3,29% i la del bo espanyol repunta fins al 2,84%.