ep archivo   valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 15 de junio de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha perdut la seva oportunitat de recuperar els 8.200 punts a última hora, després de cotitzar en positiu durant les primeres hores de la sessió, i amb la resta de les borses europees en 'stand by' (IBEX: -0,15%, 8.187; DAX : +0,34%; CAC: -0,08%; FTSE MIB: +0,12%; FTSE 100: +0,15%). Això en el dia durant el qual arrenca l'esperat Simposi Econòmic de Jackson Hole. Dins del selectiu espanyol, Solaria (+5,93%), Meliá (+1,70%) i ArcelorMittal (+1,47%) han estat els valors més alcistes; per contra, Inditex (-1,95%), Sabdell (-1,66%) i CaixaBank (-1,43%) han estat els valors més baixistes.

  • 11.899,30
  • 0,86%

Com us hem estat explicant al llarg de la setmana, Jerome Powell, que compareix aquest divendres (16h, hora espanyola), és el gran protagonista de Jackson Hole, a l'espera que aclareixi quin camí prendrà la Reserva Federal (Fed) durant els propers mesos i si pujarà els tipus en 50 o en 75 punts bàsics a la reunió de setembre.

El consens espera que Powell reafirmi el missatge 'hawkish' ('falcó') que altres membres de la Fed han ofert durant els últims temps. És a dir: que insisteixi en la necessitat de pujar tipus i mantenir-los a aquests nivells durant el temps necessari per contenir la inflació. Tot i això, algunes veus creuen que es mostrarà una mica més 'suau' i que intentarà introduir la idea d'una relaxació progressiva de les alces de tipus. Sigui com sigui, el que digui el president de la Fed demà és, sens dubte, clau per a l'esdevenir dels mercats a curt termini.

D'altra banda, l'agenda d'aquest dijous també inclou referències rellevants, com els últims ajustaments del PIB del segon trimestre a Alemanya (creix un 0,1% intertrimestral i torna a nivells prepandèmia). També s'ha conegut l'IFO alemany d'agost. L'índex de clima empresarial alemany va caure a l'agost a 88,5 punts, des dels 88,7 punts del juliol. El subíndex per a la situació actual es va situar en 97,5 punts, enfront dels 97,7, i va registrar la xifra més feble en quatre mesos, mentre que l'índex d'expectatives va baixar a 80,3 des de 80,4 punts, el resultat més baix des de l'abril del 2020. Igualment, els inversors han conegut les actes de la darrera reunió del BCE que reflecteixen un temor de la inflació que justifica apujar tipus més del que s'esperava.

Així mateix, aquest dijous s'ha conegut la darrera lectura del PIB del segon trimestre del 2022 als Estats Units. La dada ha estat revisada lleugerament a l'alça fins al -0,6% des del -0,9% de la primera estimació publicada al juliol, segons dades de l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç nord-americà. El consens esperava una contracció del -0,8%. Amb tot, Richard Thaler, premi Nobel d'Economia el 2017, creu que és "graciós" parlar que l'economia nord-americana estigui en recessió malgrat la segona contracció consecutiva del PIB.

A l'àmbit empresarial, aquest matí 'colegen' els resultats que Nvidia va publicar ahir a la nit. El fabricant de targetes gràfiques i processadors ha guanyat un 72% menys durant el segon trimestre i preveure caigudes als ingressos del tercer trimestre. També es parla de Tesla, el dia que es fa efectiu l''split' (divisió d'accions) 3x1.

REUNIÓ D'URGÈNCIA

Els ministres d'Energia de la Unió Europea (UE) podrien celebrar una reunió d'urgència per debatre l'escalada dels preus de l'energia, segons informa Bloomberg.

La República Txeca, que ostenta la presidència de torn de la UE, estudia la possibilitat de convocar una reunió per debatre la idea de limitar els preus de l'electricitat. Els txecs estarien a favor d'un límit de preus a tota la UE, però no s'han donat detalls sobre les possibles noves mesures.

La crisi energètica ha cobrat encara més protagonisme aquesta setmana, quan els preus del gas han tocat nous màxims històrics enmig del tancament imminent (per tres dies) del Nord Stream 1 i per problemes després d'interrompre's el subministrament d'un sistema d'oleoductes clau que transporta petroli des del Kazakhstan a través de Rússia fins a Europa.

PAQUET D'AJUDES A UCRANIA

El president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar aquest dimecres, coincidint amb el Dia de la Independència d'Ucraïna, una nova ajuda armamentística per al país de 2.980 milions de dòlars, el paquet més elevat fins ara.

"Estats Units està compromès amb ajudar el poble d'Ucraïna mentre continuï la lluita per defensar la seva sobirania. Com a part d'aquest compromís em sento orgullós d'anunciar el nostre paquet d'assistència en seguretat més gran, aproximadament 2.980 milions de dòlars en armes i equipament", va dir Biden al seu missatge.

ALTRES MERCATS

L'euro lluita per recuperar la paritat enfront del dòlar (+0,01%, 0,9966 dòlars). El petroli cau al voltant del 0,3%. El barril Brent se situa als 101 dòlars i el WTI, als 94 dòlars.

L'or avança un 0,37% (1.768 dòlars) i la plata, un 0,54% (19,01 dòlars).

El bitcoin cedeix 0,79% (21.580 dòlars) i l'ethereum puja un 1,3% (1.704 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,072%.

Noticias relacionadas

contador