ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 4 de abril de 2025 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i Europa cauen amb molta força aquest dilluns, amb el selectiu espanyol destrossant els 12.000 punts (IBEX: -5,12%, 11.785 punts), durant una sessió embogida pels rumors, desmentits per la Casa Blanca, que Donald Trump estava estudiant una pausa de 90 dies als aranzels per a tots els països excepte la Xina. Però això no ho és tot. Minuts abans del tancament de la jornada a Europa, Trump ha anunciat a Truth Social que elevarà els aranzels a la Xina al 50% si la Xina no retira les seves tarifes de represàlia contra els Estats Units.

  • 13.179,70
  • -0,22%

Tot això està provocant una gran volatilitat als índexs nord-americans, que cotitzen amb caigudes i moltíssima volatilitat. A Àsia, el pànic s'hi ha imposat aquesta matinada. El Nikkei s'ha enfonsat un 7,83%, i el Hang Seng de Hong Kong, un 13,22%.

Cal assenyalar que la Unió Europea ha anunciat que oferirà a Trump aranzels al 0% per a tots els productes industrials com a punt de partida a les negociacions entre blocs.

GUERRA COMERCIAL

Com diem, els mercats han cotitzat amb fortes pèrdues durant tota la sessió després que Trump s'hagi mantingut aquest cap de setmana ferm en la seva postura d'aranzels recíprocs, assenyalant que no permetrà el dèficit comercial amb altres països, perquè dèficit és pèrdua. Els seus assessors han mantingut el mateix plantejament, descartant qualsevol temor de la inflació i recessió, i declarant que els aranzels continuaran sense importar el que facin els mercats.

Tot i això, durant els últims compassos de la sessió a Europa, s'ha viscut un repunt inesperat de la volatilitat a causa de dues notícies protagonitzades per Trump: una de real i una altra de falsa. Comencem per aquesta última.

CNBC ha afirmat que la Casa Blanca estava estudiant una pausa de 90 dies en l'aplicació dels aranzels a tots els països excepte la Xina després d'una entrevista de l'assessor econòmic de la Casa Blanca, Kevin Hassett, en què, preguntat per aquesta qüestió, afirmava que "el president decidirà el que vulgui decidir". Posteriorment, com ja us hem explicat, la Casa Blanca negava aquesta informació i la qualificava com a "notícies falses" (fake news). La reacció de les borses ha estat inicialment a l'alça, sobretot als Estats Units, però ràpidament els selectius nord-americans han tornat a tenyir-se de vermell.

Més tard, a pocs minuts del tancament, Trump ha amenaçat la Xina amb imposar tarifes addicionals del 50% si no retira l'aranzel del 34% que va anunciar la setmana passada. "Si la Xina no retira el seu augment del 34% sobre els seus abusos comercials ja de llarg termini abans de demà, 8 d'abril del 2025, els Estats Units imposaran aranzels addicionals a la Xina del 50%, a partir del 9 d'abril", ha publicat a la seva xarxa social, TruthSocial. Val a dir que Trump també ha carregat avui contra la Reserva Federal (Fed) per no abaixar els tipus d'interès.

CAOS A LES BORSES

L'índex VIX de volatilitat s'ha disparat aquest dilluns fins a nivells propers a 60 punts. La tensió i la incertesa s'han apoderat dels mercats. El petroli nord-americà West Texas ha perdut els 60 dòlars el barril (a tancament, cotitza als 60,69 dòlars, -2,1%) i el Brent cedeix un 1,85%, fins als 64,37 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys recupera el 4% (4,11%). Els inversors han optat durant les últimes jornades per comprar bons a la recerca d'actius refugi, cosa que ha elevat els preus i ha reduït les rendibilitats. El bitcoin intenta recuperar després de desplomar fins als 74.000 dòlars. Ara puja fins als 78.000, mentre que l'ethereum s'ha esfondrat un 20% i marca mínims vistos per darrera vegada després del col·lapse d'FTX.

El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va parlar divendres passat i va dir que l'impacte dels aranzels sobre l'economia nord-americana podria ser més gran del que s'esperava, i va afegir que no hi ha pressa per retallar els tipus.

"Aquest va ser l'últim clau al taüt", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. "On sigui que mirem aquest matí, és una carnisseria. L'S&P 500 cau gairebé un 4% al moment d'escriure això, els futurs del Nasdaq baixen més del 4%... i la setmana ni tan sols ha començat. Fins i tot l'or s'ha retirat de l'escena. El preu d'una unça va caure al voltant del 2,50% divendres i ha seguit a la baixa aquest matí, encara que la lletja liquidació als mercats hauria de mantenir forta la gana pel metall preciós", afegeix.

Aquest dilluns es publiquen diverses referències d'interès, entre les quals destaquen les vendes al detall de la zona de l'euro del febrer. Tot i això, tot i el que està passant, l'agenda econòmica ha perdut bona part de l'interès. Recordem que aquesta setmana es publiquen l'IPC dels EUA del març i que divendres, enmig de tot aquest caos, comença la temporada de publicació de resultats als Estats Units, amb els comptes de JP Morgan, Morgan Stanley i Wells Fargo. Jamie Dimon, el CEO de JP Morgan, creu que cal que aquesta situació es resolgui ràpid, ja que la companyia que dirigeix ​​veu l'S&P caient un 20% més més si Trump es manté ferm en les seves idees.

CAP A ON FLUEIX EL CAPITAL?

El capital flueix cap als bons governamentals, amb els rendiments a la baixa, com s'indica més amunt.

"Els rendiments dels bons dels EUA, Alemanya, el Japó i Austràlia estan tots caient, impulsats per la creixent expectativa que el caos financer aviat forçarà els bancs centrals a retallar taxes i tornar a comprar bons per garantir estabilitat", indica Ozkardeskaya.

"El rendiment del bo nord-americà a 2 anys ha caigut al 3,50% malgrat el missatge de Powell que no hi ha pressa per reduir taxes. Els inversors ho saben: si continua la venda massiva, els bancs centrals no tindran cap altra opció".

Al mercat de divises, el dòlar nord-americà va tenir una demanda més gran en les últimes hores de negociació de la setmana passada, però aquest matí torna a desplomar-se enfront de les principals monedes. El ien japonès i el franc suís estan acumulant els fluxos de refugi segur.

ADÉU ALS 12.000 DE L'IBEX

Com no podia ser altrament, l'IBEX també està patint i avui arrasa els 12.000 punts. La millor resistència del selectiu espanyol fins ara respecte a la resta de places ha desaparegut de cop.

"Als 12.000 punts hi ha la mitjana de 200 sessions. El seu comportament en aquest nivell de preus serà clau. Si al final ho perd, és molt probable que es compliqui el seu impecable aspecte tècnic del mitjà i llarg termini", indiquen els experts de Bolsamanía.

Les caigudes de divendres van venir liderades per l'enfonsament dels bancs, que des del començament d'any ho han fet molt bé però que ara, davant la perspectiva de baixades de tipus per afrontar la situació econòmica, han començat a caure. Santander ha perforat el suport clau dels 5,8260 i podria continuar caient fins als 5 euros. BBVA ha perdut els 12,1140 euros. "Tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 10 euros", assenyalen els analistes tècnics de Bolsamanía.

Aquest dilluns, Cellnex, Acciona i Indra han caigut per sobre del 7%, mentre que ACS, IAG, Acciona Energía i Repsol se n'han deixat més d'un 6%.

Noticias relacionadas

contador