ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha acomiadat una setmana que ha estat marcada per la incertesa a causa de la crisi de la promotora xinesa Evergrande. El selectiu i la resta de borses europees van caure amb força el dilluns, tot i que les següents sessions han estat de rebot i molta més calma. Aquest divendres s'ha tornat el vermell al Vell Continent abans de les eleccions a Alemanya, que poden moure el mercat dilluns, tot i que l'índex espanyol ha tancat pla recolzat en els valors turístics (-0,04%, fins als 8.873,10 punts ). Durant la setmana, s'ha revalorat un 1,27% i ha recuperat els nivells de principis de mes.

  • 11.720,90
  • -1,50%

Malgrat que la por de l'impacte que pugui derivar-se de la fallida d'Evergrande s'ha reduït, la veritat és que la preocupació persisteix. La Xina ha demanat als funcionaris locals que es preparin per a una "possible tempesta" si Evergrande s'acaba enfonsant, segons informa The Wall Street Journal.

D'altra banda, la promotora ha deixat passar la data (el termini es complia aquest dijous) de venciment per pagar els interessos de 83 milions dels seus bons en dòlars. La companyia no s'ha pronunciat sobre si liquidarà o no aquesta quantitat, contribuint a generar més nerviosisme al mercat. Avui ha tornat a desplomar-se a la borsa de Hong Kong.

Ara s'obre un període de gràcia d'almenys 30 dies abans que pugui declarar-se un impagament, ja que els reguladors xinesos insten l'empresa a evitar-ho, i durant aquest període també vencen altres pagaments de bons.

Amb tot, les borses asiàtiques han viscut una jornada de moviments mixtos i moderats després que Wall Street, més centrat en l'últim missatge de Jerome Powell i el tapering, acabés ahir amb pujades superiors a l'1% (cau de forma moderada aquest divendres).

Recordem que el banc central nord-americà va anticipar dimecres que començarà el tapering al novembre; i que el seu objectiu és reduir de manera progressiva el seu programa de compra de bons i actius hipotecaris per acabar-lo a mitjans de l'any que ve.

Pel que fa a l'agenda d'aquest divendres, la dada més rellevant ha estat l'IFO alemany, que ha tornat a deteriorar-se durant el mes de setembre. Els experts parlen ja d'un canvi de tendència en l'economia més gran d'Europa, colpejada per problemes en la cadena de subministrament que estan causant una "recessió de coll d'ampolla" per als fabricants.

ACONSEGUEIX SUPERAR RESISTÈNCIES

L'IBEX va deixar aquest dijous un senyal de fortalesa en aconseguir superar la resistència de curt termini que tenia als 8.858 punts.

"Es confirma, per tant, el rebot a la mitjana de 200 sessions. L'índex ha pujat un 4% des dels mínims de dilluns, per la qual cosa no descartem una consolidació de nivells per aquests preus abans de continuar amb la seva escalada alcista", afirma César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"El primer nivell de resistència es troba als 9.055 punts. La superació d'aquest nivell de preus seria una demostració de fortalesa que ens faria pensar en un proper atac als màxims anuals que presenta als 9.310 punts", afegeix.

Per valors, Amadeus, Meliá, AENA i IAG han destacat en la part alta, mentre que Cellnex, REE i Enagás han estat els més baixistes. A més, els grans bancs com BBVA i Santander han seguit impulsant el bon to del selectiu.

Al Mercat Continu, Duro Felguera, s'ha disparat en ajornar el pagament a Hisenda de 123 milions d'euros i Unicaja també registra pujades destacades, en una setmana durant la qual ha rebut diverses valoracions positives.

ALTRES MERCATS: COP AL BITCOIN

L'euro es canvia a 1,1712 dòlars (-0,2%). El petroli puja lleugerament, amb el Brent als 77,52 dòlars i el WTI als 73,50 dòlars.

L'or baixa un 0,3%, fins als 1.742 dòlars; i la plata cau un 2%, fins als 22,22 dòlars.

El bitcoin cau un 7% (41.364 dòlars) i l'ethereum es deixa un 11% (2.794 dòlars), després que la Xina hagi prohibit definitivament qualsevol activitat relacionada amb criptodivisas.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,447% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,411%.

Noticias relacionadas

contador