ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 16 de abril de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 tanca amb caigudes destacades (-1,59%, 11.066), en línia amb la resta d'Europa (l'FTSE Mib italià i el CAC 40 francès cedeixen un 2%) després de la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) i les paraules de Jerome Powell, tot això es va conèixer ahir amb les borses del Vell Continent tancades. Com s'esperava, la Fed va mantenir tipus i, també com s'esperava, va moderar les previsions de retallades per a l'any, però aquesta moderació va ser més gran del previst: d'estimar tres rebaixes a esperar-ne una. El president del banc central nord-americà va dir que cal un "progrés real" de la inflació.

  • 11.967,90
  • 0,12%

Tot i aquesta reducció d'expectatives de retallades de tipus, Wall Street va pujar i també han predominat els números verds aquesta matinada a Àsia. I és que, amb tot, Powell va mantenir la porta oberta per a més retallades, emfatitzant que les noves previsions representen un enfocament conservador. El mercat encara espera la primera rebaixa per al setembre.

La Fed també va augmentar ahir les previsions d'inflació. Això, malgrat que la dada d'IPC del maig que es va publicar aquest dimecres va sortir millor del que s'esperava. Tant la taxa general com la subjacent es van moderar més del que s'estima (fins al 3,3% des del 3,4% i enfront de la previsió del 3,4% i fins al 3,4% des del 3,6% i enfront l'estimació del 3,5%, respectivament).

Superat el dia clau de referències i esdeveniments d'aquesta setmana, els inversors han conegut avui l'IPC definitiu del mes de maig a Espanya, que escala tres dècimes, al 3,6%, per la llum i les gasolines. Així mateix, avui s'ha publicat la producció industrial de l'abril a la zona de l'euro. A l'altra banda de l'Atlàntic, s'ha conegut l'índex de preus de producció del maig als EUA, que també ha estat millor del que s'esperava.

Des del punt de vista sectorial, cal subratllar que tot ha cotitzat en vermell a Europa, però el sector Autos n'és el pitjor, amb caigudes del 2,5%, fins al nivell més baix en quatre mesos. Això, després d'anunciar ahir la CE aranzels als fabricants xinesos de vehicles elèctrics que al final han estat menors del previst i que han provocat alces a les companyies asiàtiques. Hi ha un temor clar de les represàlies del gegants asiàtic.

EL POLVORÍ DE TESLA

Aquest dijous se celebra la Junta General de Tesla que, més que una Junta, es podria definir com un polvorí. La companyia ha demanat insistentment als seus accionistes que votin a favor del premi econòmic per a Elon Musk que ja es va aprovar el 2018 i que, a principis d'aquest any, va anul·lar una jutge de Delaware després de la denúncia d'un accionista de Tesla. Es tracta de ni més ni menys que 56.000 milions de dòlars que Musk rebria en concepte de retribució per la seva tasca com a CEO de Tesla.

Els accionistes estan dividits entre els que pensen votar a favor i els que ho faran en contra, i s'han produït multitud de crides en un sentit i l'altre. Ara Tesla està pujant a Wall Street perquè Musk ha dit a X que els accionistes donaran suport al seu salari.

"Les dues resolucions dels accionistes de Tesla s'estan adoptant actualment per una àmplia majoria!", ha publicat al compte de la xarxa social X. Cal destacar que Tesla havia ofert l'opció de votar via en línea, amb codi QR, per telèfon o via mail.

L'altra proposta rellevant que es porta a aquesta Junta és aprovar el trasllat de la seu fiscal de Delaware a Texas, per a la qual cosa la companyia ha demanat també encaridament el suport.

L'IBEX PERD ELS SUPORTS

L'IBEX no ha aconseguit subjectar-se al voltant del primer nivell de suport que presenta als 11.126 punts.

"Les perspectives tècniques són molt bones. Tot i això, per donar un nou senyal de fortalesa hauríem d'esperar a la superació de la resistència dels 11.469 punts, màxims anuals", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"La superació d'aquests preus deixaria l'índex amb el camí obert perquè pugui continuar amb les pujades fins al nivell dels 12.000 punts", afegeix Nuez.

Dins l'índex amb prou feines hi ha dos valors en verd al tancament: Naturgy i Endesa. Entre els pitjors trobem Santander (-4%), Fluidra (-3%) i un grapat de companyies que es deixen un 2% com BBVA, Telefónica, Meliá, Solaria o CaixaBank.

ALTRES MERCATS

L'euro cau als 1,0792 dòlars (-0,13%). El petroli baixa un 0,9%, amb el Brent als 81,94 dòlars i el WTI, als 77,78 dòlars.

L'or perd un 0,94% (2.332 dòlars) després dels anuncis de la Fed i la plata cedeix un 3,03% (29,35 dòlars).

El bitcoin es manté tranquil als 67.000 dòlars (67.825 dòlars) i l'ethereum cotitza als 3.500 dòlars.

La rendibilitat del bo americà a 10 anys escala al 4,316% per les noves previsions de la Reserva Federal.

Noticias relacionadas

contador