L'IBEX ha avançat un 0,49%, fins als 8.613,50 punts, amb la inesperada pujada de CIE Automotive, que s'ha disparat de forma brusca gairebé un 10%. A Europa, han destacat les pujades del DAX 30 alemany, que ha avançat més de l'1% i ha renovat els seus màxims històrics a prop dels 15.500 punts.
Això, després d'una setmana molt tranquil·la (desmesuradament tranquil·la, podríem dir), i el selectiu i la resta de places europees amb prou feines s'han mogut.
Les notícies sobre la pandèmia cada vegada pesen menys en la renda variable, però mentre altres índexs com els de Wall Street o l'Stoxx 600 segueixen marcant rècords, l'IBEX s'ha quedat encallat en aquesta zona de 8.600 punts i ha pujat tot just un 0,5% en el còmput de la setmana.
- 11.720,90
- -1,50%
La setmana que ve comença la temporada de resultats a Espanya amb els comptes d'Enagás dimarts i les de Bankinter, divendres. Avui hem conegut les xifres de Morgan Stanley a l'altre costat de l'Atlàntic, i les de Bank of New York Mellon.
A l'àmbit macro, el més destacat és l'IPC de març de la zona euro (repunta un 1,3%), mentre que als Estats Units l'índex de sentiment de consumidor de la Universitat de Michigan s'ha situat per sota del que s'esperava. A més, hi ha reunió de l'Ecofin i l'Eurogrup per veure si es poden accelerar els plans de recuperació.
Cal recordar que, aquest dijous, l'augment del 9,8% en les vendes al detall dels EUA al març i un mínim de 576.000 sol·licituds setmanals de subsidi d'atur van impulsar els índexs americans a nous màxims històrics, mentre que els mercats de bons van veure caure bruscament els rendiments, amb el 10 anys dels EUA descendint més de 7 punts bàsics, a un mínim d'un mes (aquest divendres repunta lleugerament fins a l'1,58%).
EL BCE PODRIA DESPERTAR A L'IBEX
L'IBEX ha estat, de nou, molt apàtic aquesta setmana, en línia amb el que va passar la setmana passada. Fa la impressió que l'activitat se centra ara en altres àmbits, com el bitcoin -en una setmana de nous màxims històrics de la criptodivisa i amb aquesta sortida a borsa de Coinbase-, i que els inversors han entrat en un període d''hibernació' en la renda variable.
El selectiu segueix així consolidant nivells mentre que els analistes tècnics de Bolsamanía continuen pensant que es dirigirà més aviat que tard cap als màxims anuals (8.740 punts).
La reunió del Banc Central Europeu (BCE) de la setmana que ve és un dels catalitzadors més rellevants que podria, per fi, moure l'índex espanyol. Els experts de Nomura diuen que, després de la reunió de març, durant la qual el BCE va anunciar formalment un augment del ritme de compra d'actius, no esperen nous ajustos en la política monetària durant aquesta trobada d'abril.
"Centrem la nostra atenció en les perspectives d'inflació i les condicions de finançament", apunten. A la reunió de juny el BCE haurà de decidir si manté les compres de bons al ritme setmanal actual o comença a reduir-les. "Tenint en compte la nostra previsió d'inflació, i considerant les actuals condicions de finançament, creiem que el BCE probablement seguirà comprant a un ritme similar a l'actual almenys fins a setembre de 2021", apunten.
ALTRES MERCATS
L'euro s'aprecia un 0,1% i es canvia a 1,1980 dòlars. La moneda europea puja en un moment en el que els EUA han imposat sancions moderades a Rússia. Joe Biden ha dit que no vol una escalada amb Rússia.
El petroli cau lleugerament, amb el Brent als 66,70 dòlars i el West Texas als 63,10 dòlars.
L'or i la plata pugen, fins als 1.777 dòlars i als 26,03 dòlars, respectivament.
El bitcoin cedeix fins als 60.877 dòlars (-3,88%) i l'ethereum, fins als 2.398 dòlars (-3,12%).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,575% i la del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,38%.