L'IBEX 35 i la resta de borses europees han tancat amb fortes alces aquest dijous: el selectiu espanyol ha tancat a prop dels 12.000 punts (+1,36%, 11.953 punts), màxims des del gener del 2010, de nou per les notícies d'estímuls que provenen de la Xina i que han tornat a impulsar les borses asiàtiques. També beneficien la forta revaloració d'Nvidia d'ahir (va superar els 3 bilions de dòlars de capitalització) i la pujada de Micron després de publicar ahir a la nit resultats i previsions. Això està animant el sector tecnològic europeu.
- 11.467,30
- 0,24%
Sobre la Xina, Bloomberg ha publicat que el Govern estudia injectar 142.000 milions de dòlars (1 bilió de iuans) als seus bancs estatals per impulsar la concessió de crèdit i estimular l'economia. A més, el Politburó, màxim òrgan del Partit Comunista, ha enviat un missatge clar que seguirà prenent mesures per reactivar l'economia. Les borses asiàtiques han tornat a pujar amb moltíssima força.
Aquesta darrera notícia sobre els estímuls se suma a totes les novetats que estan arribant des de la Xina aquesta setmana. Dilluns, el Banc Popular de la Xina (PBoC) va injectar 234.600 milions de iuans (33.290 milions de dòlars) al sistema bancari a través d'operacions de mercat obert. També va reduir la taxa de recompra inversa a 14 dies de l'1,95% a l'1,85%. Dimarts, el governador del PBoC va anunciar múltiples mesures, que inclouen retallades de la taxa d'interès i del coeficient de reserves obligatòries (RRR), ajustaments als préstecs hipotecaris i suport a la borsa. I aquest dimecres el PBoC va retallar la taxa de facilitat de préstec a mitjà termini (MLF) al 2% des del 2,3%. Aquesta és la segona retallada a la taxa MLF en aproximadament tres mesos.
L'actuació de la Xina, inesperada pel mercat, és, sens dubte, la notícia de la setmana.
PIB EUA, POWELL...
Tot i això, avui hi ha altres aspectes també rellevants que el mercat segueix amb atenció. Als EUA, la dada final de PIB del segon trimestre s'ha mantingut al 3%, i les dades d'atur setmanal han estat millors del previst. A la segona lectura, es va revisar a l'alça fins al 3% en taxa interanual des del 2,8% de la primera lectura. Així mateix, el Banc Nacional del Suïssa (SNB) ha rebaixat tipus en 25 punts bàsics.
També han comparegut diversos membres de la Reserva Federal (Fed), entre els quals hi havia Jerome Powell, i altres del Banc Central Europeu (BCE), entre els quals hi havia Christine Lagarde, encara que no han dit res ressenyable en matèria de política monetària.
A Alemanya, ja s'ha publicat l'índex de confiança del consumidor Gfk d'octubre, que ha sortit millor del previst (-21,2 des de -21,9 i davant l'estimació de -21,5).
GRIFOLS, GOTHAM, BBVA...
I, al pla empresarial, sens dubte el protagonista és Grifols (+4,72%), després que ahir la CNMV anunciés que ha obert expedient sobre la companyia baixista Gotham i que acudirà a la fiscalia pel que considera manipulació del mercat. També ha obert expedient sobre Grifols per no ser clar en publicar els seus comptes, però reconeix que no troba res de nou en les xifres respecte al que ja va informar al març. Grifols haurà de fer front a una multa inferior al milió d'Europa.
A més, Gotham va anunciar ahir, amb la seva particular manera de fer-ho (mitjançant una publicació a la xarxa social X i escalfant clarament el mercat), que avui publicaria un nou informe relacionat amb Europa. Al final, té a veure amb una petita empresa alemanya, que s'enfonsa més d'un 20% a causa d'aquest informe.
Així mateix, atents a BBVA perquè ha anunciat que pagarà un dividend de 0,29 euros el proper 10 d'octubre, i ha aprovat una emissió de bons convertibles per 1.500 milions d'euros. S'ha revalorat un 3%.
Igualment s'està parlant d'Europastry, empresa d'alimentació especialitzada en productes de fleca congelada, que sortirà a borsa a Espanya el 10 d'octubre que ve després de suspendre a l'estiu el seu debut borsari.
A tot això cal sumar-hi els resultats que s'han conegut avui. H&M s'enfonsa un 4,5% després d'anunciar als seus del tercer trimestre fiscal després de revisar a la baixa marges. La companyia ja ens té acostumats a aquests moviments bruscos quan publica comptes. També ha comunicat una recompra d'accions de 1.000 milions de corones sueques.
Dins de l'IBEX, ArcelorMittal, Sabadell, Fluidra i Puig, a més de la ja esmentada Grifols, han estat les companyies que més pugen, mentre que Repsol, Telefónica, Redeia i Acciona Energía amb prou feines han retallat posicions.
ALTRES MERCATS: EL PETROLI CAU UN 2,5%
L'euro es canvia als 1,1179 dòlars (+0,42%). El petroli cau a prop del 2%. El Brent se situa als 72,19 dòlars i el WTI, als 68,39 dòlars.
L'or puja i marca nous màxims històrics (2.692 dòlars). La plata suma un 1,46% (32,48 dòlars).
El bitcoin avança fins als 65.000 dòlars i l'ethereum, fins als 2.650 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta al 3,78%.