L'IBEX ha tancat pla (IBEX: -0,01%, 8.789,90 punts) en una jornada marcada per ser festiu a Espanya i per les caigudes a tot Europa. Això, després de les fortes caigudes d'aquest dimecres a Wall Street (Dow Jones: -1,07%; S&P: -1,94%, Nasdaq: -3,34%) després de conèixer el contingut de les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (Fed). El nostre selectiu també ha cotitzat aquesta notícia durant tota la jornada, tot i que ha minimitzat la retallada a darrera hora de la tarda. Dins l'IBEX han destacat les reculades en Solaria, Cellnex i Siemens Gamesa i les alces en els valors turístics i els bancs.
- 11.651,60
- -0,22%
Aquestes actes van provocar una pujada important dels rendiments, fet que va contribuir que el bo a 10 anys dels EUA superés l'1,7% per primera vegada des del mes d'octubre passat i va provocar, a més, aquests forts descensos entre els valors tecnològics.
La feblesa dels mercats nord-americans d'ahir a la nit ha fet que els mercats asiàtics segueixin el seu exemple aquesta matinada (el Nikkei ha perdut prop d'un 3%).
"El que sembla haver espantat als mercats és la conversa sobre la reducció del balanç, i és això el que ha provocat força ansietat amb alguns membres del FOMC, parlant sobre la probabilitat de quan podria ser apropiat reduir la mida del balanç, retirant així la liquiditat del mercat", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
"Això sembla haver agafat els mercats amb la guàrdia baixa, provocant la preocupació per l'enduriment de les condicions de liquiditat. Tot i que pot ser una preocupació vàlida, l'especulació que la Reserva Federal podria començar a fer-ho sembla una mica prematura, ja que encara no ha deixat d'augmentar el balanç, i encara menys reduir-lo", afegeix.
"Seria sorprenent que la Fed comencés a reduir la mida del seu balanç tan bon punt després de posar fi al seu programa de compra de bons. Això generaria pànic en un moment en què les pressions inflacionistes estan començant a mostrar alguns signes primerencs de relaxació", conclou.
D'altra banda, també l'altra banda de l'Atlàntic, l'ocupació ADP, avantsala de l'informe d'ocupació que es coneixerà aquest divendres, va mostrar la creació de 807.000 llocs de treball al desembre, molt per sobre dels 400.000 esperats pel consens. Aquest dijous s'han conegut les sol·licituds setmanals d'atur dels EUA, que pugen més del previst.
"Les dades de l'ADP, que van ser millors del que s'esperava, van donar sens dubte un suport addicional als 'falcons' de la Fed", indica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote. "Estem entrant en un període en què les dades bones són dolentes, ja que alimenten els 'falcons' de la Fed, i les dades dolentes també són dolentes, perquè no poden alimentar els 'coloms' de la Fed", afegeix.
Pel que fa a altres referències que s'han publicat avui, l'IPC preliminar alemany del desembre ha pujat al 5,3% des del 5,2% i enfront del 5,1% esperat.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1306 dòlars (-0,06%). El petroli puja un 2%, amb el Brent als 82,28 dòlars i el WTI als 79,70 dòlars.
L'or perd un 1,89%, fins als 1.790 dòlars, i la plata un 4,55%, fins als 22,12 dòlars.
El bitcoin retalla un 3,05% (42.798 dòlars) i l'ethereum, un 6,34% (3.387 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,73%.