L'IBEX 35 tanca pràcticament pla (-0,07%, 11.832) després d'arribar a caure un 1% en una sessió mixta a Europa. Les energètiques (Acciona Energia, Acciona, Solària, Iberdrola, Naturgy...) apareixen a la cua del selectiu. Les rendibilitats dels bons des d'ahir estan pujant amb força i això penalitza les companyies més endeutades. L'interès del bo nord-americà a 10 anys ha marcat màxims des del mes de juliol passat pel suposat refredament de les perspectives de baixades de tipus.
- 11.611,70
- 0,19%
La resta de borses europees s'han mogut de manera semblant. A Alemanya, ha estat notícia SAP, que ha pujat després de publicar uns resultats que han superat estimacions i elevar previsions.
També s'ha parlat d'HSBC, que ha nomenat la primera directora financera i ha anunciat una simplificació de la seva estructura.
A Espanya, a nivell empresarial cal destacar que Enagás ha cedit posicions (com la majoria) després de publicar els seus comptes fins al setembre. La companyia va perdre 130,2 milions durant els primers nou mesos per la minusvàlua per la venda de Tallgrass. Sense incloure l'impacte de la rotació d'actius el 2024 per la venda de Tallgrass i el 2023 per la venda del Gasoducte de Morelos, va assolir 233,5 milions d'euros, un 7,8% superior al registrat el mateix període del 2023.
També en el pla empresarial, avui OHLA celera Junta Extraordinària d'Accionistes, on porta un augment de capital de 150 milions.
FMI I BANC MUNDIAL
A tot això se suma que el Fons Monetari Internacional (FMI) presenta el darrer informe de perspectives econòmiques globals, en un moment d'incertesa per l'alt deute global, els conflictes internacionals i el baix creixement a mitjà termini. L'organisme avisa de la "desconnexió" entre la volatilitat del mercat i la incertesa", tot i que el seu escenari base "és el d'un aterratge suau a nivell mundial".
Tant el Fons Monetari Internacional com el Banc Mundial celebren les seves reunions anuals, en què participen ministres, presidents de bancs centrals i altres autoritats econòmiques.
Precisament, en el marc d'aquestes reunions, parlen avui la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, i la presidenta del BCE, Christine Lagarde. Centeno, del BCE, no descarta retallades de tipus "més ràpids" si les dades les donen suport.
El governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, que s'ha manifestat sobre l'impost a la banca, participa en una xerrada organitzada per l'Institut de Finances Internacional (IIF) a Washington, en un esdeveniment paral·lel a les reunions anuals del Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial.
L'IBEX ES FRENA ALS MÀXIMS ANUALS
L'IBEX segueix corregint després de frenar-se, la setmana passada, als màxims anuals.
"A hores d'ara el seu aspecte tècnic continua sent molt bo i, després d'una consolidació de nivells als màxims anuals, podríem acabar veient l'aparició d'un senyal de fortalesa que ens faci pensar en una extensió de les pujades", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
Si aconsegueix tancar per sobre dels 12.000 punts, els experts de Bolsamanía assenyalen que podríem veure una extensió dels guanys fins al nivell dels 12.300 punts. Per sota, el primer nivell de suport és als 11.563 punts, mínims de l'última correcció. "No veurem un senyal de feblesa mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus".
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,087 dòlars (-0,07%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 75,86 dòlars i el WTI, als 72,28 dòlars.
L'or suma un 0,6% (2.755 dòlars) i la plata un 2,4% (34,89 dòlars).
El bitcoin cotitza als 67.300 dòlars i l'ethereum, als 2.620 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,208%.