ep valores del ibex 35 en la bolsa de madrid espana a 13 de noviembre de 2020 el ibex 35 ha iniciado
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha pujat un 0,32% durant la primera sessió borsària de 2021 fins als 8.099,20 punts, després d'haver superat els 8.200 punts en els millors moments del dia. Després de tancar 2020 amb una caiguda del 15%, als 8.073 punts, els inversors comencen l'any pendents de l'evolució de la pandèmia de coronavirus i del resultat de les eleccions al Senat a Geòrgia. D'altra banda, l'acord comercial entre el Regne Unit i la Unió Europea és un catalitzador positiu per als actius de risc.

  • 11.925,20
  • 0,17%

La volatilitat ha augmentat de manera considerable després que Escòcia hagi anunciat que imposarà durant tot el mes de gener un confinament complet, cosa que ha reduït els guanys a les borses de manera considerable.

A més, el govern britànic ha posat sobre la taula la possibilitat de nous confinaments "similars als del març passat" a tot el seu territori. Així, els valors turístics han estat els més castigats. Tant IAG com Meliá s'han desplomat més d'un 6%, seguits d'Amadeus i Aena.

A nivell empresarial, la principal notícia és que Prisa va rebutjar l'interès de Vocento per comprar El País i la Cadena Ser. Els valors més alcistes de l'IBEX han estat PharmaMar (+7,9%) i Cellnex (+4,1%).

ELECCIONS A GEÒRGIA

Els comicis en aquest estat nord-americà són molt importants, ja que decidiran el control del Senat als Estats Units, cosa que marcarà l'agenda legislativa de Joe Biden durant els dos pròxims anys.

Els demòcrates necessitaran guanyar els dos escons en competició, per la qual cosa no ho tenen fàcil. I les borses prefereixen una victòria republicana, ja que un Congrés dividit evitaria que Biden apugi els impostos a les grans empreses. De fet, Wall Street s'ha girat a la baixa després de publicar-se que els demòcrates han augmentat les seves opcions de triomf.

"Una victòria republicana hauria de ser positiva per al mercat inicialment, amb pujades per a les borses i baixades per al dòlar. Per contra, una victòria demòcrata hauria de tenir precisament l'efecte contrari. Encara que qualsevol venda d'accions després d'una victòria demòcrata no hauria de durar més d'uns pocs dies, ja que el diner il·limitat al 0% de la Reserva Federal triomfa sobre de tot", afirma Jeffrey Halley, analista d'OANDA.

Per complicar encara més el panorama, un resultat ajustat, com anticipen les enquestes, suggereix que el recompte podria prolongar durant diversos dies.

En l'actualitat de la jornada, les borses asiàtiques han pujat de forma generalitzada després d'una bona dada de manufactures a la Xina al mes de desembre. La nota negativa l'ha posat el Nikkei japonès, que ha tancat en negatiu davant l'avanç del coronavirus a Tòquio.

A nivell econòmic, els inversors descompten les dades de manufactures de desembre a les principals economies europees. A Espanya, l'activitat manufactura va pujar fins a 51 des de 49,8 el mes passat i torna a situar-se en territori expansiu.

I sobre l'evolució de la pandèmia, segueixen les dades preocupants als principals països europeus, mentre continua la campanya de vacunació, els efectes de la qual encara trigaran diversos mesos en frenar el virus.

Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX, l'índex no ha pogut superar la resistència dels 8.322 punts, tot i que després de rebotar un 30% des dels mínims de l'any passat, el seu aspecte convida a l'optimisme, segons indica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Després de superar el nivell clau dels 8.000 punts, estem veient una consolidació de nivells. La correcció a l'impuls alcista de començaments de novembre no ha arribat a la reculada del 38,2% de Fibonacci, cosa que sens dubte és una demostració de força que ens convida a pensar en un proper atac al nivell clau que presenta als 8.322 punts", explica Nuez.

"La superació d'aquest nivell de preus sembla una mica probable durant els primers compassos de 2021, cosa que sens dubte seria el que activaria una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.600 punts o fins i tot els 9.000 punts. El suport que no perdrem de vista es troba als 7.663 punts, mínims del 21 de desembre. Ull que l'abandonament d'aquest nivell de preus complicaria les perspectives tècniques de curt termini", conclou aquest expert.

En altres mercats, el petroli Brent baixa un 1,6%, fins als 50,96 dòlars, davant la previsió que l'OPEC+ mantingui la seva produccció durant la reunió mensual de gener. A més, l'euro s'aprecia amb força un 1% i es canvia a 1,2260 dòlars, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,02%

Noticias relacionadas

contador