L'IBEX 35 ha baixat un 0,44% aquest divendres, fins als 8.618 punts. El selectiu ha tancat amb empat i on l'ha començat, als mateixos nivells de divendres passat, després de quatre jornades molt mogudes, d'anades i vingudes i durant les quals s'ha comprovat que la volatilitat ha tornat al mercat. L'índex espanyol va pujar un 1% dilluns, va caure gairebé un 3% dimarts, va avançar un 0,7% dimecres i un 1,61% aquest passat dijous.
- 11.632,70
- 0,18%
L'IBEX i la resta de borses europeus es van animar ahir de nou després d'un missatge del Banc Central Europeu (BCE) 'dovish' que va contribuir a tranquil·litzar el mercat. Christine Lagarde, presidenta de BCE, va dir que la "discussió sobre una reducció de les compres del PEPP és prematura", i ara tota l'atenció se centra en el que pugui passar durant la reunió de juny.
Dins el selectiu han destacat les pujades en Bankinter i Fluidra, mentre que Viscofan ha estat el pitjor títol del selectiu després de publicar resultats del primer trimestre. Al Continu, Codere s'ha enfonsat més d'un 17% després d'anunciar que els bonistes controlaran el 95% de la companyia.
BIDEN I ELS IMPOSTOS ALS RICS
Les borses van acabar amb descensos a l'altre costat de l'Atlàntic aquest dijous davant els plans de Joe Biden d'augmentar els impostos a les rendes altes.
El president dels EUA pretén incrementar el tipus impositiu sobre els guanys de capital al 39,6% per als nord-americans que guanyen un milió de dòlars l'any o més, davant del tipus actual del 20%. Alguns ciutadans més rics veurien augmentar els seus tipus fins al 43,4%.
"Això va tenir l'efecte de donar un tomb al que ja era un fràgil rebot, empenyent les accions nord-americanes als seus mínims de la setmana, amb el Nasdaq liderant les pèrdues", expliquen els analistes de CMC Markets al seu informe diari.
"Tot i que es podria argumentar que la perspectiva d'una pujada d'impostos mai és benvinguda, i una duplicació d'un tipus impositiu clau encara més, la probabilitat que alguna cosa d'aquesta naturalesa sigui aprovat per un Congrés dividit en parts iguals es troba en algun punt entre l'escàs i l'impossible. No obstant això, en aquests temps de gran incertesa, no es necessita molt per espantar els inversors durant la qual ja es pot considerar una setmana molt agitada. La realitat és que els impostos poden pujar, però no tant com es diu", precisa Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.
LES CRÍTIQUES ALS BANCS ESPANYOLS
Els bancs espanyols han estat clars protagonistes aquesta setmana. Així, ha arrencada la publicació dels seus resultats del primer trimestre, amb els comptes de Bankinter, però, sobretot, han posat sobre la taula el total de treballadors dels quals pensen prescindir... i les crítiques no han trigat a arribar.
El Govern ha criticat els bancs pels bonus que es paguen als directius quan CaixaBank ha anunciat aquesta setmana un ERO que afectaria 8.291 treballadors i BBVA altre que deixaria fora de l'entitat 3.789 treballadors. En sumar els acomiadaments de tots els bancs, s'està parlant d'una xifra que superaria les 19.000 persones.
Els sindicats van demanar aquest dijous a l'Executiu que intervingui en els ERO "obscens" de la banca.
PMI: MILLORA DEL SECTOR SERVEIS
Al pla macro, s'han publicat els PMI manufacturers i serveis preliminars d'abril, que mostren que el sector serveis de la zona euro torna al creixement (50,3) per primera vegada en vuit mesos.
Al Japó, el PMI serveis va quedar en 48,3 (igual que el mes previ) i el manufacturer en 53,3 enfront del 52,7 anterior.
Finalment, recordar que aquest divendres està previst que l'FDA es pronunciï sobre la vacuna de Johnson & Johnson.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,2049 dòlars. El petroli cotitza pla, amb el Brent als 65,36 dòlars i el West Texas, als els 61,51 dòlars.
L'or i la plata registren moviments moderats, amb el primer als 1.785 dòlars i el segon als 26,15 dòlars.
El bitcoin cau un 7%, per sota dels 50.000 dòlars (49.229), i l'ethereum es desploma un 10%, fins als 2.248 dòlars.
Les rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,547%.