L'IBEX i la resta de borses europees s'han desinflat després d'arrencar la sessió amb alces fortes (IBEX: +0,03%, 8.612,80 punts). Això després d'una setmana passada complicada i volàtil, que es va saldar amb caigudes setmanals de l'1% per a l'índex espanyol, enmig del temor per la situació amb Ucraïna. Al gener, l'IBEX ha perdut un 1,16%. Un saldo negatiu, però molt menor que el de la resta de grans mercats, sobretot Wall Street.
- 11.473,90
- 0,33%
Dins del selectiu espanyol han destacat les alces en Solaria, Rovi, Siemens Gamesa i les acereries, mentre que els bancs (Bankinter, Santander, CaixaBank...) han pesat negativament amb altres valors com Endesa, Enagás, Telefónica i Inditex.
El començament d'any ha estat marcat per l'evolució d'òmicron i les tensions geopolítiques. En aquest sentit, s'han complert els pronòstics de molts experts, que ja advertien que Ucraïna seria la 'gran preocupació' per als mercats a l'arrencada d'any, i així està sent.
Aquesta setmana tornarà a estar marcada per les preocupacions per aquesta realitat i pels resultats empresarials que se seguiran publicant a Espanya, la resta d'Europa (Ryanair ha comunicat avui pèrdues de 96 milions el tercer trimestre fiscal) i els EUA.
A més, es donaran a conèixer rellevants dades macro. Aquest dilluns s'han anunciat l'IPC d'Espanya (se situa al 6% al gener) i el PIB de l'Eurozona (va créixer un 5,2% el 2021 després de frenar-se al quart trimestre). Una de les dades de la setmana serà l'Informe d'Ocupació del gener als Estats Units, que es revelarà aquest divendres. Així mateix, hi haurà reunions de tipus del Banc d'Anglaterra i del Banc Central Europeu.
Amb això, avui es parla del triomf del socialista António Costa a les eleccions de Portugal, i d'Itàlia, on Sergio Mattarella serà investit per a un segon mandat com a president del país als 80 anys. L'FTSE MIB italià ha pujat a prop de l'1%, ja que els inversors han valorat de manera positiva la permanència de Mario Draghi com a primer ministre.
UN MES "ENORMEMENT DIFÍCIL"
Les alces d'avui a les borses arriben després d'una setmana passada "salvatge i turbulenta" durant la qual els mercats europeus van tancar a la baixa per tercera setmana consecutiva, i els mercats nord-americans van arribar a mínims de set mesos, abans de tancar la setmana amb un rebot important divendres passat que està tenint continuïtat aquest dilluns, sobretot al Nasdaq.
"El gener ha estat un mes que ha demostrat ser enormement difícil", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Si els mercats buscaven que la Reserva Federal els tranquil·litzés a la setmana passada sobre el ritme d'enduriment de la política, no ho van aconseguir, ja que Jerome Powell va insistir que totes les opcions de política de la Fed estan obertes per al març i més enllà. "Encara que això sembla totalment assenyat, no era el missatge que els mercats, cada cop més nerviosos, volien sentir. En essència, la Fed ha dit als mercats que els dies d'anar de la mà s'han acabat i que la seva prioritat ara és la inflació", indica Hewson.
ANY NOU XINÈS
Aquesta setmana se celebra l'Any Nou Xinès (Any del Tigre) que comença aquest dimarts, 1 de febrer. Per aquesta raó moltes places asiàtiques han estat tancades aquesta matinada. Al Japó, el Nikkei ha pujat un 1%.
Les dades oficials publicades aquest diumenge van mostrar que el creixement de l'activitat de les fàbriques xineses es va alentir al gener. L'índex oficial de directors de compres del sector manufacturer del gener es va situar als 50,1, just per sobre del nivell de 50 que separa el creixement de la contracció. La lectura del gener es compara amb la xifra del desembre, que va ser de 50,3.
Mentrestant, una enquesta privada publicada el cap de setmana va mostrar que l'activitat manufacturera xinesa es va contreure al gener. El PMI manufacturer Caixin/Markit es va situar en 49,1 per al mes.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1201 dòlars (+0,52%). El petroli puja un 1%, amb el Brent als 91,20 dòlars i el WTI als 87,42 dòlars.
L'or puja un 0,5% (1.797 dòlars) i la plata avança un 0,6% (22,43 dòlars).
El bitcoin puja un 0,8% (37.990 dòlars) i l'ethereum, un 2,8%, fins als 2.645 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,795% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cedeix fins al 0,743%.