L'IBEX ha tancat aquest divendres una setmana durant la qual s'ha observat una preocupació menor per la variant sud-africana de la Covid, òmicron. El fet que el principal assessor sanitari de Joe Biden, el doctor Anthony Fauci, digués dilluns que és optimista sobre la gravetat d'aquesta nova soca, i que Pfizer declarés a mitjans de setmana que una tercera dosi de la seva vacuna podria servir per neutralitzar la nova variant, ha aconseguit calmar els ànims i disminuir la incertesa.
- 11.720,90
- -1,50%
L'IBEX ha baixat aquest divendres un 0,47%, fins als 8.360,20 punts, i ha tancat la setmana amb un guany de l'1,44%. Un comportament positiu, però que ha perdut força respecte al fort rebot de dilluns i dimarts. Cal recordar que Evergrande ha estat focus d'atenció durant tota la setmana, però la realitat és que els inversors han 'ignorat' convenientment que la promotora xinesa sembla estar, aquesta vegada sí, a punt del col·lapse.
Dins de l'IBEX, han destacat les caigudes en Viscofan (serà substituït per Rovi, que ha pujat al Mercat Continu), Fluidra i PharmaMar. Al costat positiu, els millors han estat Colonial i Telefónica.
LA NOTÍCIA EMPRESARIAL DEL DIA...
La notícia del dia, a nivell empresarial, ha estat l'anunci que Santander haurà de pagar 68 milions d'euros al banquer italià Andrea Orcel pel fitxatge frustrat com a conseller delegat. El banc s'ha mantingut tranquil a la borsa i només ha caigut lleugerament.
Experts consultats per Bolsamanía han assenyalat que aquesta quantitat és "irrellevant" enfront dels 8.400 milions que el banc preveu guanyar el 2022. Banc Santander, per part seva, ha dit que respecta la sentència, però que hi està en total desacord i que la recorrerà.
...I LA DADA MACRA DE LA JORNADA
Avui s'ha conegut una de les referències més rellevants de la setmana, l'IPC del novembre als EUA, que al novembre ha assolit el ritme més alt des del 1982 en pujar al 6,8%, enfront del 6,2% d'octubre i en línia amb les previsions. Aquesta acceleració pot reforçar encara més l'argument a favor d'un ritme accelerat de reducció d'estímuls per part de la Reserva Federal (Fed). La taxa subjacent ha pujat al 4,9% en línia amb els càlculs dels experts.
Després de l'IPC, els inversors encara esperaran amb més expectació el que hagi de dir la Reserva Federal, que es reuneix dimarts i dimecres de la setmana que ve. El consens anticipa ja que duplicarà el tapering fins als 30.000 milions d'euros.
ijous hi ha reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE) -aquest divendres parlarà Christine Lagarde-, i aquell mateix dia es reuneix el Banc d'Anglaterra. Al llarg de la setmana que ve es reuniran altres bancs centrals, incloent-hi el de Turquia, i les seves decisions també se seguiran amb atenció. A més, el colofó el posarà divendres l'IPC de l'eurozona i l'última 'quadruple hora bruixa' (venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic) de l'any.
NO POT AMB ELS 8.600
Els experts de Bolsamanía adverteixen que l'índex espanyol es va girar just abans de cobrir el buit baixista el 26 de novembre passat. "L'única notícia positiva de la jornada passada és el baix volum negociat", indiquen.
Els analistes d'aquesta web aconsellen que els inversors no perdin de vista el suport dels 8.210 punts.
"Si al final els perd, es confirmaria un canvi de tendència a mitjà i llarg termini. No tornarem a veure cap senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 8.600 punts", apunten.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1287 dòlars (-0,04%). El petroli puja un 1%, fins als 75,16 dòlars el Brent i 71,78 dòlars el WTI.
L'or puja un 0,5%, fins als 1.785 dòlars, però la plata baixa un 0,3% (21,90 dòlars).
El bitcoin rebota un 4,3%, fins als 49.575 dòlars; i l'ethereum cotitza als 4.178 dòlars (+1,9%).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,477% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,354%.