L'IBEX es desmarca d'Europa i tanca dijous amb lleugeres caigudes (-0,21%, 11.839 punts) en una sessió de molta cautela que ha tornat a estar marcada pels resultats empresarials i les dades macro.
- 11.568,50
- -0,18%
Dins del selectiu espanyol, els millors n'han estat Acciona Energía, Fluidra, Cellnex i Inditex, entre d'altres, i els pitjors Bankinter -després de publicar els comptes- i Rovi -que cedeix un 4% després d'anunciar que ja no vendrà el seu negoci de fabricació a tercers (CDMO). Juntament amb Bankinter, també cauen la resta de bancs (CaixaBank, Unicaja, Sabadell, BBVA i Santander). Val a dir que la patronal bancària ha mostrat el seu "més enèrgic rebuig" a l'extensió de l'impost als beneficis.
Al plànol macro, atents aquest dijous a la publicació dels PMI manufactures i serveis preliminars d'octubre. Al Japó, l'activitat industrial marca el quart mes consecutiu en contracció (49,0 enfront del 49,7 previ i el 49,9 previst). El PMI serveis també entra en contracció i cau fins a 49,3 des de 53,1.
A Europa, el PMI manufactures millora fins a 45,9 des de 45, millor del que s'esperava però dins del territori de contracció, i el serveis cau a 51,2 des de 51,4, quan s'esperava una pujada. El PMI compost puja fins a 49,7 des de 49,6, en línia amb el que s'anticipava.
Més tard es van conèixer aquestes referències als Estats Units: el sector privat tanca l'octubre amb "solidesa", liderat pels serveis, però l'activitat manufacturera s'alenteix per tercer mes consecutiu. També s'han publicat les sol·licituds setmanals de desocupació (cauen més del que s'esperava) i les vendes d'habitatges nous del setembre.
De tornada al pla empresarial, Tesla va anunciar xifres ahir a la nit que, aquesta vegada sí, han agradat, cosa que el porta a pujar un 12% al mercat 'after hours'. La companyia ha guanyat 2.167 milions de dòlars al tercer trimestre, xifra que representa un 17% més que durant el mateix període de l'any passat. Elon Musk preveu almenys un 20% de "creixement de vehicles" al proper any.
A Europa, el sector del luxe està a la mira amb les xifres de Kering i Hermès, mentre que ha anunciat els seus resultats Barclays, que millora el benefici un 23% al tercer trimestre, per sobre de les expectatives. A més, Renault apuja amb ganes després de comunicar també el seu informe financer del tercer trimestre.
Amb tot, les places europees han tancat, majoritàriament, amb calma i signe positiu. Això, després que durant la jornada passada Europa va acabar en negatiu (llevat de l'IBEX, que va pujar un 0,27%) i els EUA tanqués amb retallades que van ser de l'1,6% per al Nasdaq. Nvidia va baixar durant la sessió passada un 2,81% després que la companyia informés d'una fallada al seu xip d'intel·ligència artificial (IA) d'última generació, Blackwell, que ja havia estat solucionat. Apple també va caure (-2,2%) per la previsió dels analistes de descensos a les vendes de l'iPhone 16.
Mentrestant, tothom està pendent de l'evolució de les enquestes de cara a les eleccions dels EUA del 5 de novembre que ve, per a les quals Donald Trump es perfila com a favorit. La candidata demòcrata, Kamala Harris, va elevant el to i ha anomenat l'expresident feixista en una de les últimes compareixences.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0797 dòlars (+0,14%). El petroli cedeix un 0,6%. El Brent se situa als 74,55 dòlars i el WTI, als 70,31 dòlars.
L'or avança un 0,55% (2.744 dòlars) i la plata perd un 0,13% (33,79 dòlars).
El bitcoin cotitza als 67.800 dòlars i l'ethereum, als 2.530 dòlars.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys es modera: ha arribat a caure per sota del 4,2%, tot i que ha recuperat aquest nivell al tancament de la sessió europea.