Les borses europees prenen aire divendres (IBEX 35: -0,21%, 11.753 punts) després de les fortes pujades d'ahir per la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed). Avui ha penalitzat als índexs el sector automòbils, que han caigut per les fortes retallades de Mercedes Benz per una advertència de beneficis. Tampoc no agrada que FedEx, el gegant de missatgeria que es considera un indicador de la situació econòmica, s'estigui enfonsant després de publicar resultats ahir a la nit.
- 11.467,30
- 0,24%
LA SETMANA DE LA FED
Les borses acomiaden aquest divendres una bona setmana marcada per la decisió de tipus de la Reserva Federal, que va optar per una retallada agressiva de les taxes de 50 punts bàsics. També han anunciat les seves decisions el Banc d'Anglaterra, el Norges Bank, i avui el Banc del Japó i el Banc Popular de la Xina. Tots han mantingut els tipus sense canvis.
El Banc del Japó ha mantingut la taxa d'interès de referència estable al voltant del 0,25%, el nivell més alt des del 2008. A més, avui s'ha conegut l'IPC nipó d'agost. La taxa subjacent va pujar un 2,8% interanual, en línia amb les estimacions i enfront del 2,7% del mes anterior. Excloent-ne aliments frescos i energia, la xifra d'inflació va ser del 2%, enfront de l'1,9% del mes previ.
A més, la Xina ha sorprès mantenint tipus quan els analistes esperaven una retallada després de la reducció de la Fed. El Banc Popular de la Xina ha anunciat que mantindria la taxa preferencial de préstecs (LPR) a un any al 3,35%, mentre que l'LPR a cinc anys es queda al 3,85%. L'LPR a un any afecta els préstecs corporatius i la majoria dels préstecs familiars a la Xina, mentre que l'LPR a cinc anys actua com a referència per a les taxes hipotecàries.
Europa ha viscut una setmana de pujades. L'IBEX s'ha mostrat imparable després de superar divendres passat els màxims anuals anteriors. En espera del que faci avui, acumula durant la setmana una revaloració del 2%.
Wall Street, per part seva, cotitza a la baixa després que ahir el Dow Jones pugés un 1,26%, l'S&P, un +1,7%, i el Nasdaq, un 2,5%.
Tot això, després que la Fed optés per l'alternativa de retallada més agressiva, incomplint el que esperaven pràcticament tots els economistes, però complint amb allò que anticipava el mercat als últims dies. Powell va remarcar que l'economia dels Estats Units està forta, volent allunyar els temors d'una recessió després d'una mesura tan contundent. Les borses s'ho han pres bé. Tot i això, alguns pensen que aquesta decisió, encara que portarà pujades a curt, augmentarà la volatilitat a mitjà termini.
La decisió de la Fed també va animar ahir les places asiàtiques, que avui han continuat pujant. El Nikkei ha sumat un 1,5% i el Hang Seng, un 1,2%.
'QUÀDRUPLE HORA BRUIXA'
A més de les decisions de tipus del Japó i de la Xina, avui l'agenda inclou poques referències rellevants. Cal subratllar que aquest divendres es produeix el tercer venciment trimestral de futurs i opcions sobre índexs i accions de l'any, cosa que es coneix com la 'quadruple hora bruixa' o 'Freaky Friday'. El volum de mercat augmenta considerablement a causa d'aquesta circumstància i, amb ell, el més probable és que també ho faci la volatilitat (però no n'és una conseqüència obligatòria).
Finalment, cal destacar que aquesta tarda ha parlat la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, en una trobada organitzada per l'FMI. La francesa no ha parlat de política monetària, però ha indicat que veu la inflació en l'objectiu del 2% interanual la segona meitat de l'any que ve, i ha celebrat el "notable" descens que ha experimentat als últims mesos.
"Les nostres decidides mesures de política han aconseguit mantenir ancorades les expectatives d'inflació, i es preveu que torni al 2% durant el segon semestre de l'any que ve. Considerant la magnitud del xoc inflacionari, aquesta reducció és notable", ha assegurat.
FEDEX, MERCEDES, TELEFÒNICA, AENA...
Al pla empresarial, a Espanya s'està parlant de Telefónica i que el Govern sembla que aprovarà ben aviat la petició de STC per controlar el 9,9% de la companyia. L'operadora gairebé no es mou en borsa.
Aena també és notícia perquè la Justícia britànica ha deixat sense efecte l'embargament de la seva participació a l'aeroport de Luton, a Londres. La companyia tampoc reacciona a la borsa.
Pel que fa a l'OPA de BBVA sobre Sabadell, que ha ocupat moltes portades aquesta setmana, divendres accionistes minoritaris de Sabadell han anunciat la creació d'una associació per defensar-se de l'oferta hostil.
Fora del nostre país, atents les fortes caigudes de Mercedes Benz després d'anunciar una advertència de beneficis, que arrosseguen tot el sector cotxes.
A l'altra banda de l'Atlàntic, FedEx cau amb força després d'anunciar uns resultats que no han agradat i que inclouen revisió a la baixa de previsions per la menor demanda.
ENTESTAT A ASSOLIR ELS 12.000
L'IBEX acaba la setmana cada cop més a prop del nivell clau dels 12.000 punts.
"Cada dia que passa augmenten les possibilitats perquè vegem una parada al camí. Els alts nivells de sobrecompra i la proximitat a la resistència dels 12.000 punts ens fan ser prudents a curt termini", avisa César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
"No seria estrany que poguéssim veure un suport al voltant dels 11.500 punts abans de continuar amb la tendència alcista principal. No veurem un senyal de debilitat mentre que es mantingui cotitzant per sobre dels 11.138 punts, mínims de l'última correcció", afegeix.
Dins del selectiu han destacat caigudes en les renovables (Acciona Energia i Solària) i les pujades en Iberdrola i Naturgy.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,1153 dòlars (-0,07%). El petroli cau un 0,4%. El Brent se situa als 74,45 dòlars i el WTI, als 71,69 dòlars.
L'or avança imparable (+0,99%, 2.640 dòlars). La plata es devalua un 0,18% (31,36 dòlars).
El bitcoin retrocedeix fins als 63.200 dòlars i l'ethereum puja fins als 2.552 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,745%.