ep archivo   vista general de paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 tanca amb pujades aquest dimecres (+0,4%, 13.350 punts) mentre la resta de borses europees cedeixen amb moderació, amb el DAX a la cua. Dins del selectiu espanyol, Grifols s'ha desinflat després d'haver arribat a pujar dos dígits per la possibilitat que hagi reprès les converses amb Brookfield per llançar una nova OPA sobre la companyia, segons publica El Confidencial. Tot i això, Grifols ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que el Consell d'Administració "no té coneixement" sobre aquest assumpte.

Dins de l'IBEX, destaquen també les pujades en Amadeus i les caigudes en Repsol.

  • 12.422,00
  • -5,83%

ARRIBA EL 'DIA DE L'ALLIBERAMENT'

El 'Dia de l'Alliberament' ja és aquí. Aquesta nit (22.00 hora espanyola), Donald Trump i tot el seu gabinet compareixeran als jardins de la Casa Blanca per anunciar quins seran els aranzels recíprocs que els Estats Units pensen posar a la resta del món. Durant les últimes hores, s'especula que podria ser un aranzel del 20% a la majoria de productes que s'importen als Estats Units. Tot i conèixer aquesta possibilitat, les borses europees van acabar ahir amb fortes pujades superiors a l'1%, i Wall Street va acabar amb signe mixt, amb caigudes inapreciables per al Dow i alces del 0,87% per al Nasdaq. A Àsia també s'han imposat els números verds aquesta matinada.

Arribats a aquest punt, es podria preguntar si les borses ja han descomptat tota la cosa dolenta que es podria descomptar i si aguantaran davant del que anunciï Trump.

L'única cosa certa és que no es pot assegurar res. Hi ha moltíssima volatilitat a la renda variable, i podrien reaccionar amb moviments bruscos als anuncis malgrat l'aparent tranquil·litat... per ara. De fet, Bank of America espera una nova onada de descensos a Wall Street que, no obstant, seria gradual, segons la seva opinió, a causa de la incertesa política. També assenyala la importància de l'informe d'ocupació del març que es publica divendres als Estats Units i que reflectirà fins a quin punt tot el que està passant afecta l'ocupació i l'economia.

"Aquest vaivé constant s'està tornant esgotador, amb narratives que s'ajusten al moviment dels preus sense gaire fonament"

Així doncs, els índexs de Wall Street pugin amb moderació mentre Europa cedeix. L'IBEX va caure dilluns de manera brusca i va pujar ahir un 1,23%, i va donar noves mostres de la seva resiliència. Com sabeu, el selectiu lidera les places europees durant l'any, i va acabar el primer trimestre amb avenços del 13%.

"L'IBEX ha aconseguit aquest dimarts cobrir la totalitat del buit baixista que va deixar per començar la setmana, cosa que és un senyal que ens mostra la fortalesa del mitjà i llarg termini", assenyalen els experts de Bolsamanía.

A més, l'agenda d'aquest dimecres inclou l'atur d'Espanya del març (baixa en 13.311 persones), les sol·licituds setmanals d'hipoteques als EUA i l'enquesta d'ocupació ADP (sorprèn a l'alça), del març, que precedeix l'informe d'ocupació esmentat divendres. A més, es publiquen a l'altra banda de l'Atlàntic les comandes de fàbrica de febrer. Avui parlen diversos membres del Banc Central Europeu (BCE), com ara Isabel Schnabel i Richard Lane.

Així mateix, cal assenyalar que el president del Govern, Pedro Sánchez, es reuneix a la tarda amb representants dels empresaris i sindicats a Moncloa amb l'objectiu d'analitzar la conjuntura geopolítica actual en el marc dels aranzels de Trump.

"SENSE CAP CERTESA"

Michael Brown, analista sènior de Pepperstone, explica al seu comentari diari de mercats, amb claredat, quina és la situació actualment a les borses.

"Un dia inestable ahir (dimarts), amb els participants (incloent-m'hi) sense cap certesa sobre el que passarà als propers cinc minuts", afirma l'expert.

I és que, un dia hi ha la impressió que les borses (europees) seguiran aguantant l'estirada, i a l'altre que no ho faran. Un dia sembla que Wall Street es comença a recuperar de les caigudes provocades pels aranzels, i a l'altre tornen els descensos.

"Aquest vaivé constant s'està tornant esgotador, amb narratives que s'ajusten al moviment dels preus sense gaire fonament", afirma Brown.

"En resum, el soroll segueix superant àmpliament els senyals en aquest moment, ja sigui al front aranzelari o en l'acció dels preus en general. Per tant, la meva postura segueix sent defensiva: vendre en els repunts de la renda variable, refugiar-me en actius segurs amb posicions llargues en bons del Tresor i or, i evitar el dòlar, que continua sent l'actiu més vulnerable per la incoherència que emana de la Casa Blanca".

L'expert també es refereix a les dades, i en destaca l'ISM manufactures publicat ahir als Estats Units, que qualifica de pèssim. I avisa, "no m'agrada dir-ho, però això fa bastant d'olor d''estaflació'".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0871 dòlars (+0,72%). El petroli puja amb moderació (barril Brent: 74,64 dòlars; barril WTI: 71,48 dòlars).

L'or es manté ferm per sobre dels 3.100 dòlars enmig de l'acusada incertesa (+0,63%, 3.165 dòlars). La plata puja un 1,05% (34,66 dòlars).

El bitcoin cotitza als 86.800 dòlars i l'ethereum, als 1.900 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,184%.

Noticias relacionadas

contador