ep el ibex 35 cierra con un avance del 024 y se congela por debajo de los 8200 puntos
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX ha tancat als màxims de la sessió en pujar un 0,64%, fins als 8.443,70 punts; i després de marcar un mínim intradía als 8.288 punts. Dins del selectiu, han destacat les caigudes en Cie, PharmaMar i Viscofan i i les pujades en Ferrovial després de sengles informes favorables de Bank of America i JP Morgan. Fora de l'IBEX criden l'atenció les alces en Fluidra, que dilluns que ve passarà a formar part del selectiu.

  • 11.953,20
  • 1,36%

A més, els valors associats a les matèries primeres, com ArcelorMittal, Acerinox i Repsol, han registrat un comportament molt positiu pel gran rebot del petroli, a causa del bloqueig temporal del Canal de Suez per un accident. La pujada d'aquests valors ha estat fonamental per al tancament alcista de l'IBEX.

A nivell econòmic, els inversors han seguit a prop la publicació dels PMI manufacturers i serveis que s'han conegut a Europa, i que han sortit en tots els casos millors del que es preveia, encara que han mostrat aquesta imatge d'"economia de dues velocitats", amb el sector manufacturer al capdavant i el sector serveis per darrere.

En el conjunt de la zona euro, el PMI manufacturer de març va pujar fins a 62,4 des de 57,9, mentre que el serveis es manté per sota de 50, encara que va millorar fins a 48,8 des de 45,7. Al Japó, el PMI manufacturer ha quedat en 52, en línia amb el que es preveia per sobre del 51,4 previ i als EUA totes dues referències es mantenen fortes, a prop de 60 punts.

L'OPTIMISME SOBRE L'ESTIU S'ESVAEIX

Els experts reconeixen que durant els últims dies s'està esvaint l'optimisme sobre la temporada turística de l'estiu després que cada vegada sigui més evident que serà molt complicat viatjar per oci. Existeix una creixent preocupació per la possibilitat que la tercera onada europea retardi qualsevol tipus de tornada a la normalitat pel que fa als viatges internacionals enguany.

"Amb els països europeus tractant de fer front a un augment de les seves pròpies taxes d'infecció, i l'extensió de les restriccions fins a ben entrat el mes d'abril, a poc a poc es va fent evident que fins i tot si el Regne Unit i els Estats Units aconsegueixen el seu objectiu d'un programa de vacunació reeixit, és molt poc probable que els viatges internacionals puguin tornar de manera significativa mentre una gran part d'Europa continuï estant per darrere de la corba en la inoculació de les seves poblacions", adverteix Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

En aquest sentit, cal destacar que segueix la 'guerra' per les vacunes entre la UE i el Regne Unit. Les autoritats italianes han descobert gairebé 30 milions de dosis de la vacuna d'AstraZeneca amagades a la planta de Catalent Pharma, a Anagni, municipi pròxim a Roma, que estaven llestes per ser enviades a Anglaterra.

També és important tenir en compte que Angela Merkel ha sortit aquest dimecres a demanar perdó i ha anul·lat les restriccions anunciades ahir al país per a Setmana Santa després de les fortes crítiques rebudes.

ULL A BIONTECH

També a Àsia, les accions del grup farmacèutic xinès Fosun Pharma han caigut amb força després que Hong Kong i Macau hagin comunicat la suspensió temporal de l'ús de la vacuna de BioNTech contra la Covid.

Fosun Pharma, soci de BioNTech en el desenvolupament i la distribució de la vacuna a la Xina, va notificar a les ciutats un defecte d'embalatge en un lot de la vacuna. Hong Kong i Macau van decidir suspendre la vacunació com a mesura de precaució.

Les ciutats van dir que BioNTech i Fosun Pharma estan investigant la causa del defecte en el tap del vial, i van afegir que actualment no hi ha motius per dubtar de la seguretat de la vacuna.

TENSIÓ ENTRE LA XINA I LA UE

La Comissió Europea va qualificar aquest dimarts d'"inacceptables" les sancions adoptades per la Xina contra institucions comunitàries en resposta a les mesures europees per la situació dels uigurs en Xinjiang, encara que ha defensat l'acord comercial signat al final d'any amb Pequín.

"Les sancions no ajudaran a crear una relació constructiva amb la Xina. No obstant això seguim convençuts que la seva importància comercial fa que hàgim de continuar unes relacions basades en regles a nivell multilateral i bilateral", ha declarat la portaveu de Comerç de la Comissió, Miriam García, en defensa del pacte comercial.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,1821 dòlars. El petroli puja un 5%, fins als 63,93 dòlars el Brent i els 60,80 dòlars el West Texas, després de desplomar-se durant la passada jornada i a causa també de l'esmentat bloqueig del Canal de Suez per un accident.

L'unça d'or avança un 0,6 (1.735 dòlars), igual que la plata (25,32 dòlars).

El bitcoin i l'ethereum avancen un 1%, fins als 55.808 dòlars i als 1.715 dòlars, respectivament. Ull a l'últim de Elon Musk sobre el bitcoin.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,626% i la del bo espanyol continua relaxant-se fins al 0,28%.

Noticias relacionadas

contador