L'IBEX 35 ha pujat un 0,15%, fins als 8.915,30 punts, al tancament d'una setmana d''anades i vingudes', durant la qual han dominat les caigudes i durant la qual el selectiu espanyol ha acumulat descensos del 0,95%. Afganistan, l'expansió de la variant Delta de la Covid-19, la por del'alentiment econòmic després d'algunes dades macro preocupants, i els plans de la Fed, que sembla que vol reduir les compres d'actius ja a finals d'any, han generat tensions i incerteses entre els inversors.
- 11.651,60
- -0,22%
Tot això, però, contra el 'teló de fons' de moltes borses (S&P 500, Dow Jones, Dax) en màxims històrics, de manera que qualsevol excusa pot ser vàlida per justificar una correcció del 5% en aquests mercats.
En aquest sentit, els analistes de Bank of America destaquen que l'S&P 500 ha passat 196 dies de negociació sense un retrocés del 5%, la cinquena ratxa més llarga en 50 anys.
I afegeixen que "la història suggereix precaució davant aquest teló de fons tranquil, ja que períodes similars de rendibilitats altes han precedit a grans xocs de fragilitat per a les accions".
Segons BofA, el posicionament alcista dels inversors està basat en el suport dels bancs centrals, però quan aquests comencen a plantejar-se la retirada d'estímuls, com han mostrat les últimes actes de la Fed, poden generar una correcció de certa envergadura.
En aquest escenari, previsions com la de Goldman Sachs, que ha anticipat menys creixement i més inflació als EUA per l'impacte de la variant delta, també pot ser l'excusa perfecta, perquè molts operadors recullin beneficis després dels últims guanys acumulats. En qualsevol cas, els analistes tècnics de Bolsamanía recorden que una correcció del 5% a Wall Street seria perfectament normal a mitjà i llarg termini.
En l'actualitat de la jornada, el Banc Central de la Xina (PBoC), ha mantingut el tipus d'interès preferent dels préstecs a un any i el dels préstecs a cinc anys sense canvis al 3,85% i al 4,65%, respectivament, en línia amb les expectatives dels analistes.
Àsia ha viscut una altra sessió de descensos enmig de la por de l'extensió del coronavirus. El Hang Seng de Hong Kong ha cedit un 1,8% durant una jornada de fortes pèrdues en les tecnològiques mentre persisteix la incertesa reguladora al voltant del sector.
Al Regne Unit, les vendes al detall van disminuir inesperadament un 2,5% intermensual al juliol davant de les expectatives d'un augment, la qual cosa reforça la sensació d'una desacceleració econòmica global.
Per la seva banda, Wall Street recupera aquest divendres gran part de les pèrdues registrades aquesta setmana, tot i les incerteses esmentades.
Dins de l'IBEX que s'ha comportat aquesta setmana millor que altres grans índexs europeus, han destacat les caigudes en Meliá i Aena, tots títols relacionats amb el sector turístic. Al costat positiu, Solaria ha liderat els guanys seguida d'Inditex i Endesa.
MIREN JA CAP A LA SETMANA QUE VE
En aquests moments, els inversors miren ja cap a la setmana que ve, quan per fi se celebrarà el esperadíssim trobada de Jackson Hole, on s'espera que Jerome Powell anunciï per fi quan té intenció la Fed de començar amb el tapering o retirada d'estímuls.
Així mateix, al llarg de la setmana es coneixeran els PMI manufacturers i serveis preliminars d'agost, l'IFO alemany d'agost o el PCE i PIB preliminars del segon trimestre als EUA.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1680 dòlars (+0,04%). El petroli cau un 0,5% de mitjana, amb el Brent als 66,08 dòlars i el WTI als 63,10 dòlars.
L'or puja un 0,1%, fins als 1.786 dòlars, i la plata cau un 0,5%, fins als 23,11 dòlars.
El bitcoin puja un 3,7%, fins als 48.421 dòlars, i l'ethereum un 4,3%, fins als 3.283 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,25% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,21%.