ep archivo   interior del palacio de la bolsa con paneles con valores del ibex 35 en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX ha pujat un 0,23%, fins als 9.007,70 punts; i s'ha desmarcat de la por de la inflació als EUA. Dins de l'índex, que va caure aquest dimarts un 2,1% des de màxims anuals, han destacat les pujades en Fluidra, Repsol, Mapfre i CaixaBank; i els retrocessos en Siemens Gamesa, Acciona i Solaria. Per la seva banda, Iberdrola, que ha publicat resultats (baixa un 19,5% el benefici pels extraordinaris de la venda de Siemens Gamesa de l'any passat), puja moderadament.

  • 11.635,90
  • 0,97%

L'índex espanyol no s'ha vist afectat per l'històric repunt de la inflació nord-americana. L'IPC general s'ha disparat fins al 4,2%, molt per sobre del 3,6% esperat, en la seva major pujada mensual des de 2008.

A més, l'IPC subjacent, sense aliments ni energia, ha pujat un 0,9%, el triple del previst, fins al 3% interanual, molt per sobre del 2,3% anticipat, en la seva major pujada des de 1982.

Les dades, molt pitjors del previst, han reforçat la por de mercat de les pressions inflacionistes, la qual cosa ha elevat els rendiments del deute públic nord-americà i està afectant sobretot el sector tecnològic (Nasdaq cau més de l'1% a Wall Street, que ven per tercera jornada consecutiva).

Per exemple, els analistes de Berenberg afirmen que "la Fed ja està darrere de la corba i les seves declaracions públiques que la inflació és temporal i el seu desdeny pels riscos d'una inflació més alta semblen inconsistents amb la realitat econòmica. Esperem que les dades dels properes mesos obliguin a la Fed a canviar de to i, al final de l'estiu, el banc central indiqui que començarà a reduir les seves compres d'actius".

MÉS CREIXEMENT A ESPANYA

No obstant això, aquests temors no han afectat la borsa espanyola, afavorida per la previsió que Espanya liderarà la recuperació econòmica el 2021 i 2022, segons ha anticipat la Comissió Europea, que ha millorat el seu pronòstic per al PIB hispà fins al 5,9 % durant l'exercici actual.

A més, l'anunci que el nostre país començarà a rebre turistes a partir del 20 de maig i l'objectiu del Govern que vinguin 45 milions de turistes durant els pròxims mesos, al costat de l'avanç en la vacunació, han estat altres factors positius per a la renda variable espanyola.

El president de Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat que "l'economia espanyola està a punt de rellançar-se" perquè hi ha "una recuperació econòmica que comencem ja a veure en les dades econòmiques", segons ha dit aquest dimecres durant la sessió de control a l'Executiu al Congrés.

LES RAONS DE LA DEBILITAT

S'estan donant diverses raons per explicar les últimes caigudes a les borses. La principal és la preocupació perquè el recent augment sostingut dels preus de les matèries primeres pugui provocar un estat permanent d'augment de la inflació durant les pròximes setmanes i mesos.

També s'han conegut la inflació d'Alemanya (puja un 2%) i la de França (puja un 1,6%). Al Regne Unit, el PIB del primer trimestre cau un 1,5%.

A l'àmbit empresarial, publiquen resultats companyies fora d'Espanya, Deutsche Telekom, ABN Amro i Commerzbank.

Pel de altres, a l'àmbit geopolític, s'està parlant molt de l'escalada bèl·lica entre palestins i israelians, que ja ha deixat més de 50 morts.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, després dels descensos de la passada sessió, els analistes de Bolsamanía apunten que cal estar atents als 8.800 punts de l'IBEX. "El buit baixista que es va deixar a l'obertura de dimarts ens mostra la fortalesa de les vendes i les altes possibilitats que vegem retrocessos, durant les properes sessions, fins al nivell dels 8.800 punts. Per aquests nivells, el més normal és que tornem a veure la tornada de les compres", explica César Nuez, expert de Bolsamanía i responsable de Trader Wacth.

L'ethereum torna a pujar amb ganes aquest dimecres i a escalar per sobre dels 4.000 dòlars (4.325, +6%). El bitcoin baixa un 1%, fins als 56.130 dòlars.

L'euro es deprecia un 0,6% i es canvia a 1,2073 dòlars. El petroli puja un 1,5%, amb el Brent a 69,65 dòlars i el West Texas als 66,35 dòlars.

L'or i la plata cauen més del 0,5%, fins als 1.825 dòlars i 27,42 dòlars, respectivament.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,69%, mentre el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta un 7%, fins al 0,56%.

Noticias relacionadas

contador