L'IBEX 35 ha rebotat amb força (+1,66%, fins als 8.620 punts), per la qual cosa ha tancat el segon dia consecutiu amb alces. Tot i això, no ha pogut recuperar el que havia perdut dilluns, quan es va desplomar més del 3% pel clima bèl·lic que envolta Ucraïna i Rússia. Els valors associats al turisme i els viatges, com ara IAG, Amadeus i Meliá Hotels han liderat els guanys, impulsats també per altres accions com ArcelorMittal, Siemens Gamesa, Grifols i Santander.
- 11.467,30
- 0,24%
El sentiment segueix condicionat pels corrents creuats dels esdeveniments a la frontera entre Ucraïna i Rússia, però aquest dimecres ha millorat a causa dels esforços de França i Alemanya per buscar una solució diplomàtica.
Alts funcionaris d'Alemanya, França, Rússia i Ucraïna es reuneixen aquest dimecres amb l'objectiu d'assolir un acord que redueixi la tensió a l'est d'Europa després de l'escalada viscuda durant les darreres setmanes. El desenllaç d'aquesta trobada pot ser clau per als mercats.
Una altra derivada important per a les borses serà el missatge que es desprengui de la reunió de política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed) d'aquest dimecres, amb els mercats europeus ja tancats.
En línies generals, s'espera una resposta més agressiva del banc central nord-americà per contenir la inflació, que indiqui el camí que cal seguir per a la resta de l'any, començant per una pujada de tipus al març.
Aquest dimecres, els mercats també acabaran de pair els pronòstics del Fons Monetari Internacional (FMI), que aquest dimarts va retallar la previsió de creixement per a l'economia mundial fins al 4,4% des de l'anterior 4,9%, alhora que va elevar lleugerament la seva estimació per al 2023 fins al 3,8% des de l'anterior 3,6% anticipat a l'octubre.
Així, tot pot passar a curt termini. "Hem d'estar preparats que avui i els propers dies la volatilitat sigui màxima. Podem veure fortes pujades i caigudes dins del mateix dia sense que res canviï. El més important és que Wall Street no perdi els mínims de dilluns”, ha assenyalat José María Rodríguez, analista de Bolsamania.
Quant a l'IBEX, "ens estem acostant a la base del lateral, per definició suport", avisa l'analista, que indica que "tot i la que està caient als mercats encara estem lluny de la base, als aproximadament 8.100 punts”.
“Per dalt, pel costat de les resistències, tenim el buit baixista de finals de novembre que encara no s'ha tancat (sí que s'ha emplenat) als 8.841 punts i després hi ha la part alta del lateral als aproximadament 9.100 punts”, conclou el expert.
RESULTATS EMPRESARIALS
L'altre motor dels mercats, encara que eclipsat per la macro i la geopolítica, són els resultats empresarials. Als EUA, ahir es van publicar els comptes de Microsoft després del tancament del mercat nord-americà, que va presentar un benefici net de 18.800 milions de dòlars durant el trimestre, equivalent a un benefici per acció (BPA) de 2,48 dòlars, xifra que s'ha fet situat per sobre dels 2,36 dòlars anticipats pel consens. La cotització ha acabat donant la volta al mercat 'after hours' de Wall Street després d'una reacció inicial negativa i ha deixat pujades de més d'un 1%.
Aquest dimecres i dijous es confessaran davant del mercat Tesla, Intel i Apple. També dijous, a Espanya donarà a conèixer els resultats empresarials Banc Sabadell; i divendres ho farà Caixabank.
ÀSIA I ALTRES MERCATS
Pel que fa a les borses asiàtiques, han cotitzat amb signe mixt, oscil·lant entre guanys i pèrdues marginals, durant una sessió de calma després de les caigudes de dimarts a les borses d'aquest continent.
Els preus del petroli pugen amb ganes, amb el barril tipus Brent als 90,24 dòlars i el West Texas als 87,72 dòlars.
L'unça d'or cotitza als 1.832 dòlars, amb caigudes de l'1,10% i la de plata ho fa amb un declivi del 0,46%, fins als 23,78 dòlars.
L'euro/dòlar està pla als 1,1279 dòlars.
El bitcoin es mou amb alces del 3,45% fins als 38.161 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,787% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins al 0,651%.