ep archivo   valores del ibex 35 en los paneles del palacio de la bolsa de madrid a 18 de junio de
Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat aquest dimarts amb alces del 0,41%, fins als 8.935 punts. El selectiu espanyol ha recuperat posicions després de marcar un mínim intradia a l'obertura als 8.759 sencers per la por dels inversors d'un període d'estagflació. La pujada dels preus de les matèries primeres s'ha convertit en la principal por del mercat, perquè augmenta la possibilitat d'una inflació més alta del previst, en un escenari de desacceleració del creixement, en què els bancs centrals hauran d'anar reduint els seus estímuls monetaris.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Així les coses, després dels forts guanys acumulats per les borses mundials des de principis d'any, els operadors tenen dubtes sobre la situació actual, i prefereixen esperar a conèixer més dades econòmiques abans de posicionar-se. A més, també hi ha cautela de cara a l'inici de la temporada de resultats del tercer trimestre.

Aquest dimarts, festiu a Espanya pel Dia de la Hispanitat, les borses obren amb normalitat. A Àsia, s'ha estès el to negatiu del tancament de dilluns a Wall Street; i els futurs nord-americans s'han donat la volta i cotitzen amb lleugeres pujades.

A l'escena empresarial, el grup francès d'articles de luxe LVMH presenta resultats després del tancament de mercat. Dins de l'IBEX, Siemens Gamesa ha rebotado amb força després d'haver desplomat més del 100% des dels seus màxims anuals. Per contra, l'aerolínia IAG ha sido el valor més baixista del selectiu.

CAU LA CONFIANÇA DE L'INVERSOR ALEMANY

Al front macroeconòmic, el Fons Monetari Internacional ha rebaixat les previsions del PIB espanyol de cara a 2021, amb pujades del 5,7% mentre que per a 2022 ha conclòs que el nostre país liderarà la recuperació, amb alces del 6,4%. Per al conjunt de la zona euro preveu que l'economia creixi un 5% el 2021 i un 4,3% el 2022.

Per l'altra banda, la taxa d'atur al Regne Unit es va reduir a l'agost fins al 4,5% des del 4,6%, en línia amb el que s'esperava.

En negatiu, l'última enquesta de sentiment econòmic ZEW d'Alemanya ha mostrat una caiguda en la confiança dels inversors institucionals molt més gran del previst.

"Les perspectives econòmiques de l'economia alemanya s'han atenuat notablement. El nou descens de l'indicador ZEW de sentiment econòmic es deu principalment als obstacles persistents en l'oferta de matèries primeres i productes intermedis. Els experts del mercat financer esperen que els beneficis disminueixin, especialment als sectors orientats a l'exportació, com la fabricació de vehicles i els productes químics/farmacèutics", ha comentat el professor Achim Wambach, president de ZEW, sobre les expectatives actuals.

Sobre la temporada de resultats, els experts de Link Securities comenten que el focus està no tant en els comptes del tercer trimestre, sinó en l'impacte que estan registrant les companyies pels colls d'ampolla en les cadenes de subministrament i per la gran pujada de l'energia, que limita la capacitat de despesa de molts consumidors. Així, els comentaris de cara als propers trimestres seran el més rellevant per al rumb de les borses.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX no aconsegueix superar amb claredat els 9.000 punts. "A curt termini, no descartem acabar veient com cobreix el buit alcista que va deixar el passat dijous als 8.775 punts. Només veurem un senyal de fortalesa amb la superació de la resistència dels 9.055 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

El petroli s'ha pres un respir després del ral·li de les últimes jornades. El cru Brent puja un 0,1%, fins als 83,74 dòlars; i el cru West Texas cotitza pla, als 80,50 dòlars.

L'euro es canvia a 1,1567 dòlars (+0,14%).

L'or i la plata cotitzen mixtos, als 1.761 dòlars i als 22,63 dòlars, respectivament.

El bitcoin cau un 0,7%, fins als 57.203 dòlars, i l'ethereum, un 1,8%, fins als 3.481 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,598% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,507%.

Noticias relacionadas

contador