ep archivo   valores del ibex 35 en un panel del palacio de la bolsa a 21 de abril de 2021 en madrid
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha pujat un 0,59%, fins als 8.968,10 punts, després de caure a prop de l'1% la setmana passada. Dins el selectiu, han destacat els avenços en els valors del sector turístic (IAG, Meliá, Aena), Repsol (gràcies a un fort rebot del petroli) i Santander. A la banda negativa, Grifols, CIE, Iberdrola i Fluidra han estat els més baixistes.

Els inversors centraran aquesta setmana la seva atenció en el simposi de Jackson Hole, on s'espera que el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, doni pistes sobre els plans del banc central nord-americà per reduir les compres d'actius (tapering).

  • 11.720,90
  • -1,50%

Després que les actes de l'última reunió del banc central, que es van conèixer la setmana passada, mostressin que diversos membres es plantegen el tapering aquest mateix any, el mercat està ansiós per veure què ha de dir el màxim responsable de la Fed. Tot i així, hi ha qui creu que aquest esdeveniment, per moltes expectatives que hagi generat, pot ser que finalment no sigui massa aclaridor en aquest sentit.

"Encara que s'ha acceptat la idea que és probable que les discussions sobre un taper comencin aviat, amb un alentiment de les compres a partir del quart trimestre, és difícil imaginar que la Reserva Federal vagi a iniciar aquest camí si les perspectives econòmiques es deterioren. A més, parlar d'una reducció és una cosa, però no vol dir que estiguem a punt de veure'n el començament d'una", assenyalen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

Cal recordar que les borses van patir la setmana passada per la por que la recuperació econòmica s'acabi truncant després de diverses dades macro decebedores. Aquest temor, enmig de l'expansió de la variant delta i la reimposició de les restriccions, és una de les principals incerteses ara mateix al mercat.

En aquest context, i fins que Jackson Hole arrenqui (se celebra entre dijous i dissabte), els inversors afrontaran diferents cites rellevants aquesta setmana, com els PMI serveis i manufacturers preliminars del mes d'agost que es publiquen aquest dilluns a Àsia (Japó ), Europa i Estats Units.

Al Japó, el PMI manufacturer va caure fins a 52,4 des de 53,0 mentre que el PMI serveis va baixar fins a 43,5 des de 47,4. A França, el PMI manufacturer ha baixat fins a 57,3 des de 58, en línia amb el que s'esperava, i el PMI serveis fins a 56,4 des de 56,8, per sota del previst.

A Alemanya, el PMI manufacturer ha baixat fins a 62,7 des de 65,9, per sota del que s'esperava, i el serveis ha quedat en 61,5 (per sobre del previst, però descendint des de 61,8 previ). A l'eurozona, els PMI manufacturer i serveis van caure enfront del mes previ i van quedar per sota d'estimacions.

EL BITCOIN, ALS 50.000 DÒLARS

El preu del bitcoin va superar aquest diumenge el nivell dels 50.000 dòlars. La 'cripto' no havia sobrepassat aquests preus des de principis de maig. Va arribar a un màxim de gairebé 65.000 dòlars a l'abril i després va perdre més de la meitat del seu valor entre mitjans de maig a finals de juny. En aquests moments, el bitcoin puja un 3,5%, fins als 50.336 dòlars, mentre que l'ethereum avança un 5,4%, fins als 3.342 dòlars.

El petroli puja amb força gairebé un 5%, fins als 68,27 dòlars el Brent i als 65,22 dòlars el WTI.

L'or avança més de l'1%, fins als 1.806 dòlars, i la plata es revalora un 2,3%, fins als 23,64 dòlars, respectivament.

L'euro es canvia a 1,1723 dòlars (+0,23%).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,265% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,23%.

Noticias relacionadas

contador