L'IBEX ha pujat un 0,35%, fins als 9.057,70 punts, malgrat la pressió de Cellnex, CaixaBank, Ferrovial i Aena, que estan digerint malament els resultats. Al costat contrari, Viscofan i BBVA celebren els comptes dels primers nou mesos amb fortes alces. Al mes d'octubre, el selectiu ha pujat un 2,96%, després de repuntar un 1,7% durant la setmana.
- 11.531,60
- 0,50%
BBVA ha guanyat 3.311 milions el setembre i ha anunciat una recompra d'accions de fins a 3.500 milions. El banc ha superat previsions amb les seves xifres i el seu conseller delegat, Onur Genç, ha comentat sobre el seu excés de capital que “sempre tenim oportunitats al punt de mira, però no ens sentim obligats a comprar. Seguim enfocats en el creixement rendible”.
CaixaBank, per la seva banda, arriba a un benefici de 4.801 milions gràcies a la fusió amb Bankia. En el cas d'aquesta última, al mercat no li agrada el fet que persisteixi la pressió en marges i exigeix al banc que millori els seus números, una vegada completi totalment la integració de Bankia.
L'allau de resultats continua, per tant, aquest divendres, no podia ser d'altra manera. A Espanya també els han anunciat Aena, que ha perdut 123,7 milions entre gener i setembre, i Mapfre, que guanya un 16,4% més en el període i en millora el dividend. Menció especial per a Viscofan, els números i previsions del qual han estat molt ben rebuts.
A més, moltes companyies mitjanes han comunicat xifres. Gestamp s'ha disparat al Continu després de tornar a beneficis i confirmar objectius i reiterar els objectius anuals, en un context molt complicat per al sector de l'automoció, a causa de l'escassetat de xips.
En el pla macro, el PIB de la zona de l'euro es va expandir a un ritme del 2,2% al tercer trimestre, mentre que l'IPC es dispara fins al 4,1% a l'octubre, rècord des del 2008. A Espanya s'ha publicat el PIB del tercer trimestre, que va créixer un 2%, menys del previst, i es modera l'avenç interanual al 2,7%.
Cal destacar que, amb tots els catalitzadors que hi ha hagut aquesta setmana, les borses europees en general, i l'espanyola en particular, s'han mantingut força tranquil·les. Ni les xifres empresarials ni els bancs centrals han aconseguit impactar en el còmput final de l'IBEX, que ha tancat just a plena zona de resistència tècnica.
Els inversors ja miren la setmana que ve, quan a Espanya continuarà la temporada de resultats amb xifres tan rellevants com les de Telefónica i IAG, que sens dubte se seguiran amb gran atenció. D'altra banda, serà interessant veure quines conclusions s'extreuen de la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP26) que se celebra aquest diumenge a Glasgow i que, sens dubte, se seguirà amb gran atenció.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"Des de la primera sessió del setembre, tres han estat els intents de l'IBEX, de moment sense èxit, de deixar enrere la resistència dels 9.040-9.050 punts. En teoria, un tancament per sobre dels 9.050 punts, preferiblement amb comoditat, activaria un nou senyal de fortalesa al nostre selectiu", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Antesala del fet que molt probablement es converteixi en un nou 'ral·li' cap als màxims anuals (9.310) i fins i tot als 9.450 punts, que és per on passa la directriu baixista de fons o principal de l'IBEX. Aquella que uneix tots i cadascun dels successius màxims decreixents des de finals del 2007. Per sota, pel costat dels suports, tenim els 8.900, els 8.760 i els 8.655 punts”, conclou aquest expert.
L'euro es canvia a 1,1622 dòlars (-0,5%). El petroli baixa entre un 0,5% i un 1%, amb el Brent als 83,87 dòlars i el WTI als 81,57 dòlars.
L'or i la plata cedeixen més de l'1%, fins als 1.779 dòlars i als 23,81 dòlars, respectivament.
El bitcoin avança un 0,6%, fins als 60.960 dòlars, i l'ethereum, un 2,6% (4.340 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,603% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins al 0,57%.