ep vista interior del palacio de la bolsa a 3 de enero de 2023 en madrid espana el ibex 35 ha
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 continua la seva ferma escalada, pujant en vuit de les nou primeres sessions del 2023, (+1,17%, 8.828 punts) recolzat en les alces pronunciades dels valors turístics davant les bones dades a nivell internacional (Meliá, IAG i Amadeus). També ho han estat fent bé Santander, Amadeus i ArcelorMittal. La resta de borses europees han mostrat igualment bon to (DAX: +0,74%; CAC: +0,89%; FTSE MIB: +0,73%; FTSE 100: +0,89%), en bona mesura gràcies a la bona lectura d'una de les dades més rellevants d'aquest començament del 2023, la inflació nord-americana del mes de desembre. L'IPC dels Estats Units del desembre ha caigut fins al 6,5% des del 7,1% anterior, mentre que la taxa subjacent s'ha moderat fins al 5,7% des del 6% anterior.

  • 11.953,20
  • 1,36%

La referència és fonamental per dilucidar cap a on es dirigirà la Reserva Federal (Fed) a la seva propera reunió de tipus. Per Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, “la inflació dels EUA està en línia amb les expectatives. Encara que aquesta és una bona notícia, els actors del mercat han estat esperant que el número mostri una mica més de millora i això ha fet que les apostes alcistes del dòlar tornin al mercat”.

"No obstant, per qualsevol mètrica, aquest nombre és molt millor que la lectura anterior i la inflació s'està movent a la direcció correcta, cosa que hauria de mantenir una mica de pressió sobre la Reserva Federal", afegeix.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, considera que la dada "és una bona notícia i marca la sisena caiguda consecutiva a la inflació anual des del pic del juny del 2022".

Tot i això, afegeix que "la direcció del viatge és una bona notícia, però de magnitud insuficient per desviar la Fed i Jerome Powell de la seva postura agressiva". "Això és interessant perquè els preus de mercat impliquen una diminuta probabilitat del 30% que la Fed pugi més d'un quart de punt a la reunió del febrer", sentencia.

ATENTS A DISNEY

Al pla empresarial, el protagonista de la sessió és Disney, que ha anunciat el nomenament de Mark G. Parker com a president. Parker és membre del Consell d'Administració de Disney des de fa set anys i és el conseller delegat actual de Nike. Recordem que, a finals de l'any passat, Disney va acomiadar de manera fulminant el seu CEO, Bod Chapek. Aleshores, la companyia va tornar a incorporar al càrrec Bod Iger, que va ocupar el lloc de CEO a Disney durant 15 anys.

"La visió de Mark Parker, la increïble profunditat de la seva experiència i els seus savis consells han estat d'un valor incalculable per a Disney, i estic desitjant continuar treballant amb ell al seu nou càrrec, juntament amb els nostres altres consellers, mentre tracem el rumb futur d'aquesta increïble companyia”, ha declarat Iger.

Els mitjans destaquen també l'enfrontament entre l'empresa i l'inversor multimilionari Nelson Peltz, que pretén entrar al Consell d'Administració, cosa que Disney ha rebutjat.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0815 dòlars (+0,56%). El petroli puja un 1,6%. El Brent se situa als 84,18 dòlars i el WTI, als 78,72 dòlars.

L'or avança un 0,8% (1.894 dòlars) i la plata, un 1,6% (23,87 dòlars).

El bitcoin suma un 4,3% i es reafirma per sobre dels 18.000 (18.123 dòlars) i l'ethereum, un 4,5% (1.386 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,51%.

Noticias relacionadas

contador