L'IBEX acomiada en verd (IBEX: +0,38%, 11.401) un mes d'agost molt mogut marcat pel Dilluns Negre que es va viure el 5 d'agost, amb l'enfonsament de la borsa japonesa, que va perdre un 20% en tres dies, cosa que va arrossegar tots els índexs. El selectiu espanyol va caure de manera molt acusada durant els primers compassos del mes. Des dels mínims que va marcar el dia 6 d'agost, als 10.390 punts, s'ha revaloritzat un 10% i, en el conjunt del mes -curiosament ha pujat pràcticament durant totes les sessions des del dia 7 d'agost- ha pujat un 3%. Durant la setmana, el selectiu s'ha revalorat un 1,1%.
- 11.382,60
- -1,85%
A la resta de places, la tònica ha estat similar: nervis al començament de mes i recuperació després de la tensió. El que va passar a principis d'agost va avivar la por d'una recessió i va fer témer que comencessin les fortes caigudes a les borses, però al final no ha estat així.
A mesura que s'acosta el final de les operacions d'agost, l'S&P 500 està en camí d'obtenir un guany de gairebé 1,3% durant el mes, mentre que el Dow està en camí de sumar-ne un 1,2%. El Nasdaq Composite és l'únic perdedor dels tres índexs principals, amb una caiguda de gairebé 0,5% aquest mes.
El context, per tant, s'ha tranquil·litzat i el mes finalitza amb tota l'atenció posada en les dades que determinaran el que farà finalment la Reserva Federal (Fed) a la reunió del setembre (dies 17 i 18). I és que avui s'ha conegut el deflactor de consum privat PCE, la mesura de preus preferida de la Fed i que acapara tota l'atenció del mercat aquest divendres. Aquest indicador s'ha mantingut al 2,5% en la taxa general i al 2,6% en la taxa subjacent, millorant les previsions del consens. El mercat espera, amb un 69,5% de probabilitat, una retallada de 25 punts bàsics (pb) al setembre i confereix un 30,5% de possibilitat a una baixada de 50 pb, segons l'eina FedWatch de CME.
Cal destacar que aquest mes també ha estat l'elegit per Jerome Powell per confirmar que la primera rebaixa de tipus arribarà ja el que ve. Tot i que no n'havia donat dates ni quanties, el president de la Fed va dir a la trobada de banquers centrals de Jackson Hole que "ha arribat el moment d'ajustar la política".
Agost també ha estat un mes marcat per l'increment de la tensió geopolítica a l'Orient Mitjà, amb repunts puntuals del petroli, que segueix feble i que acaba el mes amb prou feines als 80 dòlars el barril Brent. Igualment, ha estat el mes de Kamala Harris, amb la seva confirmació com a candidata demòcrata i fort rival per a Donald Trump a la carrera presidencial. El mes començava amb Trump com a clar favorit per guanyar les eleccions nord-americanes del novembre i finalitza amb els analistes donant un 50% de possibilitats de vèncer cadascun.
De tornada a l'agenda d'aquesta darrera sessió borsària de l'agost, avui s'ha conegut l'IPC preliminar de la zona de l'euro de l'agost, que es modera al 2,2% des del 2,6%, mentre que la subjacent cau del 2,9% al 2,8%. A més, s'ha anunciat la taxa d'atur del juliol també de la zona de l'euro, que cau al 6,4%. A Espanya, s'han conegut les vendes al detall del juliol. Als Estats Units, a més del PCE, s'ha anunciat l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan de l'agost, que no ha complert les previsions del consens (puja a 67,9 punts des dels 67,8 anteriors i els 68 esperats).
A l'àmbit empresarial, s'espera que aquest divendres Magyar Vagon retiri l'OPA sobre Talgo a petició de la CNMV després del veto del Govern. La normativa requereix una comunicació formal de l'oferent per poder desestimar l'oferta. Aquesta retirada no impedeix que Magyar vagi als tribunals, com té la intenció de fer. Talgo, que està 'morta' des del punt de vista borsari després d'enfonsar-se un 9% pel veto del Govern, ha tancat amb una baixada d'un 1,39%.
D'altra banda, Expansión reprèn aquest divendres l'assumpte de l'OPA hostil de BBVA sobre Sabadell i titula que BBVA ha dit a la SEC (regulador borsari dels EUA) que Sabadell omet informació i en dificulta l'oferta.
Així mateix, Bloomberg publicava ahir a la tarda que Brookfield està negociant amb fons sobirans perquè s'uneixin a la seva OPA sobre Grifols.
Precisament, Grifols ha estat el millor valor de l'IBEX, amb alces del 2% per aquesta informació, seguit per Colonial i Merlin. Mentrestant, Inditex n'ha estat el pitjor.
NVIDIA VA ACABAR EN VERMELL
Després d'una sessió molt volàtil després de publicar els resultats un dia abans, Nvidia va acabar dijous finalment en negatiu (-6,38%) després de publicar uns comptes rècord al segon trimestre fiscal 2025 i superar el consens. Tot i això, va incomplir les expectatives dels analistes més exigents, especialment pel que fa a la seva previsió d'ingressos per al tercer trimestre. Tampoc no van agradar els dubtes sobre el cronograma del seu xip Blackwell. Ara, la qüestió és si aquestes caigudes persistiran o de mica en mica tornarà al camí alcista. Els experts creuen que la volatilitat durarà un temps en Nvidia, però continuen confiant-hi. Bank of America en va pujar ahir el preu objectiu fins als 165 dòlars des dels 150 dòlars.
Amb tot, Wall Street va acabar aquest dijous amb signe mixt i amb caigudes per al Nasdaq, que van ser molt contingudes (-0,23%). El Dow Jones va marcar nous màxims i va sumar un 0,59%. Els índexs cotitzen amb signe mixt.
A Àsia, números verds generalitzats aquesta matinada i avenços més acusats per al Hang Seng de Hong Kong, que suma un 1,4%. Tant a Europa ahir, com als EUA i l'Àsia, cal destacar l'impacte positiu del PIB dels EUA del segon trimestre anunciat aquest dijous, que es va revisar a l'alça del 2,8% al 3% i que allunya aquest temor a la recessió comentat més amunt. De fet, el mes acaba amb els fantasmes allunyant-se clarament.
ATENTS A L'OCUPACIÓ ALS EUA
De cara a la setmana que ve, cal recordar que dilluns tanca Wall Street pel festiu del Labor Day i que la dada més rellevant de la setmana serà l'informe d'ocupació d'agost als EUA, en un moment en què la Fed ja ha manifestat la seva preocupació per la fortalesa de l'ocupació i ha dit que prendrà mesures per evitar que es debiliti. Abans, dijous, es publica l'ocupació de la consultora ADP.
"La Reserva Federal està canviant el seu enfocament de la inflació al refredament del mercat laboral, enviant un fort senyal per a una retallada de taxes a la reunió del FOMC del setembre", afirma Julius Baer.
A més, entre dilluns i dimecres es publiquen els PMI manufactures i serveis d'agost a la zona de l'euro, els EUA i la Xina. Dimecres hi haurà decisió de tipus del Banc del Canadà, que s'espera que els retalli al 4,25%, i Llibre Beix de la Fed. Dijous, atents a les vendes al detall del juliol a la zona de l'euro. Per tancar la setmana, a més de l'ocupació dels EUA, es publica el PIB de la zona de l'euro del segon trimestre.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,1056 dòlars (-0,18%). El petroli cau amb ganes: un 1,3% el Brent (78,85 dòlars) i un 2,6% el WTI (73,93 dòlars).
L'or cau un 0,91% (2.536 dòlars) i la plata baixa un 2,2% (29,32 dòlars).
El bitcoin continua caient. Se situa ara als 58.200 dòlars. L'ethereum cedeix fins als 2.400 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,875%.