ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 22 de mayo de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha acomiadat la setmana en verd (+0,72%, 11.250,60 punts) i ha superat la important resistència que té als 11.200 punts en preus de tancament setmanal, una notícia molt positiva. Això, després que ahir l'IPC dels EUA del juny es moderés més del que s'esperava, cosa que ha fet que les possibilitats que dona el mercat a una retallada de tipus per part de la Reserva Federal al setembre s'hagin disparat al 90%.

  • 11.272,80
  • 0,89%

L'IPC va baixar fins al 3% en taxa interanual enfront del 3,3% registrat al maig. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, es va moderar lleument al 3,3% des del 3,4% anterior. Les dades es van col·locar per sota del que s'esperava, ja que s'estimava una inflació general del 3,1% i subjacent del 3,4%.

Els experts diuen que ara aquesta possible primera retallada de tipus de la Fed cap a finals d'any és més probable. "Les estrelles s'alineen perquè la Fed abaixi els tipus d'interès al setembre", comenten els analistes d'Oxford Economics, per als quals les millors notícies sobre la inflació dels últims mesos haurien d'enfortir la confiança de l'organisme que els preus tornen al objectiu del 2%.

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, afirma que els inversors han arribat definitivament a la conclusió que la inflació està en el camí correcte per justiciar una reducció de tipus "més aviat que tard" després de les dades d'ahir.

"El rendiment del bo a 2 anys dels Estats Units va caure un altre tram de 10 punts bàsics, fins al voltant del 4,50%, i el rendiment del bo a 10 anys va tocar breument per sota del 4,17% abans de tornar a pujar per sobre del 4,20%”, comenta.

Avui l'atenció ha seguit posada sobre els EUA, ja que ha començat la temporada de resultats dels bancs amb els comptes de JP Morgan, Citi, Wells Fargo i Bank of New York Mellon.

L'agència també inclou l'IPC final de juny a Espanya, que cau al 3,4%, amb la pujada més baixa del preu dels aliments des del 2021.

Així mateix, avui s'ha publicat als Estats Units l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan, que ha caigut al nivell més baix en vuit mesos.

Els inversors miren també ja la setmana que ve, amb la reunió de tipus del BCE dijous (després de dur a terme la primera retallada en anys a la seva última trobada), més resultats rellevants als EUA (incloent-hi els de Netflix), el començament de la temporada de comptes a Espanya (amb Bankinter, dijous), i dades macro importants, com el PIB de la Xina o l'IPC de la zona de l'euro.

Amb tot, l'IBEX camina aquest divendres cap a la resistència dels 11.200 punts -"si la supera, se n'aniria a buscar els màxims anuals", indiquen els experts de Bolsamanía. L'índex va caure dilluns i dimarts i va pujar dimecres i dijous. Durant la setmana, i a l'espera del que faci avui, avança un 1,33%. Dins l'IBEX, els valors més alcistes n'han estat ArcelorMittal (per un informe favorable de Citi) i Rovi, mentre que Grifols i IAG n'han estat els més baixistes.

Cal destacar que Wall Street va acabar ahir amb signe mixt i que, a Àsia, el Nikkei retrocedeix després de superar aquesta setmana els 42.000 punts per primer cop. Avui s'ha deixat 2,45% (41.190 punts).

OPA SOBRE LAR ESPANYA

Al pla empresarial al nostre país, és notícia que el fons immobiliari Hines i Grupo Lar han llançat una OPA per Lar Espanya a 8,10 euros. Això suposa una prima del 16% sobre el preu de tancament d'ahir. Lar es dispara aquest divendres un 16% a la borsa.

La quantitat oferta serà satisfeta íntegrament en efectiu, xifra que suposa valorar el capital social de Lar Espanya en aproximadament 678 milions d'euros.

L'oferta s'adreça efectivament al 89,85% de les accions ordinàries de Lar Espanya, excloent-ne les accions propietat del Grup Lar i de Miguel Pereda Espeso (accionista i president executiu de Grupo Lar), que aportaran les seves accions a la societat oferent després de la liquidació.

BIDEN LI DIU A KAMALA "VICEPRESIDENT TRUMP"

El president nord-americà, Joe Biden, oferia aquest dijous una roda de premsa per defensar la candidatura que era molt rellevant per comprovar les seves capacitats després de l'espectacle de l'últim debat amb Donald Trump. Durant l'esdeveniment, Biden va evidenciar els seus problemes cognitius, fet que ha generat un intens debat i una important crida perquè no es presenti a les eleccions presidencials del novembre d'aquest any.

Lluny de tranquil·litzar l'electorat, l'actual president de la primera potència econòmica mundial, de 81 anys, va generar més dubtes després de referir-se ahir per error a la vicepresidenta Kamala Harris com a "vicepresidenta Trump" a la pregunta d'obertura d'aquesta esperada conferència de premsa en solitari a Washington.

Però no només això. En un esdeveniment de la cimera de l'OTAN previ a aquesta roda de premsa que després va donar en solitari, Biden va confondre el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, amb el líder rus, Vladímir Putin. “Dames i cavallers, el president Putin”, va dir.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0907 dòlars (+0,38%). El petroli puja un 0,6%. El Brent se situa als 85,93 dòlars i el WTI, als 83,34 dòlars.

L'or cau un 0,36% (2.413 dòlars) i la plata perd un 1,66% (31,135 dòlars).

El bitcoin cotitza als 57.066 dòlars i l'ethereum, als 3.111 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,217%.

Noticias relacionadas

contador