ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 15 de enero de 2024 en 20240510132910
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 tanca divendres amb pujades (+0,25%, 11.327 punts) en el comiat d'una bona setmana durant la qual el selectiu espanyol ha superat els seus anteriors màxims anuals, situats als 11.227 punts, i ha marcat nivells no vistos des de mitjans del 2015. Durant les últimes cinc sessions, el selectiu espanyol es revalora un 2%.

  • 11.473,90
  • 0,33%

Mentre l'índex espanyol i altres borses europees marcaven nous màxims, als EUA s'han vist rècords de tots els temps a l'S&P i al Dow Jones, que ahir va tocar, per primer cop, els 40.000 punts. Els índexs travessen el seu particular moment dolç, no hi ha notícia negativa que sembli pertorbar la seva evolució i predomina una calma-optimista que a alguns els té una mica 'espantats'.

Aquest divendres, les places del Vell Continent han optat per la cautela i tornen a tancar amb pèrdues. Ahir es va imposar majoritàriament el vermell (descensos moderats) a aquest costat de l'Atlàntic i Wall Street també va finalitzar amb retallades lleus, i va ser una lleugera presa de beneficis després de les últimes pujades. Avui a Àsia la jornada ha registrat un signe mixt, en un dia en què s'han publicat importants dades macro a la Xina.

El gegant asiàtic ha revelat diverses referències que apunten a un creixement més lent a la banda del consum, mentre que l'activitat industrial es manté robusta. Les vendes al detall van augmentar un 2,3% a l'abril en comparació amb l'any anterior. Això va ser menys que l'augment del 3,8% previst pels enquestats per Reuters i més lent que el ritme del 3,1% reportat al març.

Per la seva banda, la producció industrial va augmentar un 6,7% a l'abril en comparació amb l'any anterior i va superar les expectatives d'un creixement del 5,5%. Això també va representar una marcada recuperació en comparació amb el 4,5% del març.

La inversió en actius fixos va créixer un 4,2% durant els primers quatre mesos de l'any, menor que l'augment del 4,6% esperat. La inversió immobiliària va accelerar el ritme de declivi, i va caure el 9,8% interanual durant els primers quatre mesos del 2024. La inversió en infraestructura i manufactura durant aquest temps també va alentir lleugerament el ritme en comparació amb el nivell reportat fins al març.

L'agenda d'aquest divendres inclou com a referència més rellevant la lectura final de l'IPC de la zona de l'euro del mes d'abril (es manté al 2,4% i la subjacent cau al 2,7%). A més, Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), ha parlat en unes jornades organitzades per l'IESE. Isabel Schnabel, membre del Consell del BCE, ha ratificat en una entrevista la idea que la primera retallada de tipus arribarà al juny, però ha advertit que "no sembla justificat" un segon ajust a la reunió del juliol.

Des del punt de vista empresarial, Iberdrola ha celebrat la Junta General d'Accionistes i ha anunciat que comprarà la part d'Avangrid que encara no controla per 2.348 milions d'euros. A més, Colonial ha caigut aquest divendres mentre analitza el moviment anunciat ahir. Va comunicar que CriteriaCaixa ha elevat la participació fins al 17% del capital. Va acabar la sessió amb alces del 4,15%. Ha estat un dels pitjors valors de l'IBEX ara amb Solaria. Bankinter, Meliá i Unicaja, entre d'altres, han liderat les alces de l'índex.

Fora del nostre país s'ha parlat d'HSBC perquè el seu principal accionista, Ping An Insurance, considera opcions per reduir-hi la seva participació. Una possibilitat és vendre més accions, semblant a la venda de 50 milions de dòlars que va revelar la setmana passada. Una altra opció és que un fons sobirà o un inversor de l'Orient Mitjà, per exemple, en prenguin una participació considerable.

També és notícia el grup de luxe Richemont, propietari de Cartier, que ha pujat amb força (+5%) després d'anunciar resultats i nou CEO.

L'IBEX APUNTA CAP ALS 11.500

Immillorable aspecte tècnic el que podem veure en l'IBEX després de superar, aquesta setmana, els anteriors màxims anuals situats als 11.227 punts.

"El seu aspecte tècnic és immillorable i tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 11.500 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"Ull que si aconsegueix superar aquests preus, començaríem a mirar cap als 12.000 punts. Per sota, el primer nivell de suport el podríem situar als 11.000 punts. No apreciarem un senyal de debilitat mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de suport preus. Les seves perspectives tècniques són molt bones".

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,087 dòlars (+0,03%). El petroli cotitza molt tranquil, amb el Brent als 83,65 dòlars i el WTI, als 79,64 dòlars.

L'or puja (+1,15%, 2.413 dòlars), encara que menys que la plata (+3,5%, 30,92 dòlars).

El bitcoin avança fins als 67.000 dòlars i l'ethereum, fins als 3.100 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,406%.

Noticias relacionadas

contador