L'IBEX 35 i la resta de borses europees avancen posicions aquest dijous, amb el CAC 40 francès disparat (+2%) i el selectiu espanyol acostant-se als 11.800 punts (+0,8%, 11.778 punts), nivell que va superar breument durant la sessió. Això, després que ahir Wall Street tanqués finalment amb caigudes moderades (-0,3%) després de la decisió de la Reserva Federal (Fed) d'optar per una retallada de tipus dràstic de 50 punts bàsics (pb). Els índexs nord-americans pugen amb ganes, sobretot el tecnològic Nasdaq, impulsat pels fabricants de semiconductors.
- 11.382,60
- -1,85%
Dins de l'IBEX, Fluidra (animada per l'impacte positiu en el negoci de la rebaixa de tipus), les acereries, el BBVA i Indra han estat els millors, amb alces d'entre el 3% i el 5%. Al costat de les caigudes, Endesa i Cellnex n'han estat els pitjors, amb retallades de l'1,78% i del 2,63%, respectivament.
ELS ECONOMISTES ES VAN EQUIVOCAR
El mercat es preparava des de feia dies per a la possibilitat d'una rebaixa més important, que s'estudiava al final com la més probable, tot i que els economistes seguien inclinant-se per una baixada més prudent de 25 pb. Al final es va complir el que va dir JP Morgan, que va ser dels pocs que es va desmarcar amb les previsions.
La Fed no ha volgut quedar-se a la saga del BCE, que ja porta dues retallades de tipus de 25 pb (al juny i setembre) i ha evitat deixar-se portar pels que advertien que, si pren aquesta mesura, espantaria el mercat atès que transmetria el missatge que hi ha una amenaça real de recessió a l'altra banda de l'Atlàntic. Al contrari, sembla que el moviment dels mercats després de la decisió descompta que la mesura ajudarà a guiar l'economia dels Estats Units cap a un aterratge suau.
La Reserva Federal ha anticipat més retallades, tot i que a un ritme més lent en el futur. Jerome Powell va dir que no s'han quedat endarrerits, sinó que estan "recalibrant", i que l'economia dels EUA està "bé". "Es veu un ritme sòlid de creixement, la inflació baixant i un mercat laboral que segueix a nivells molt sòlids", va afirmar.
A Àsia s'han registrat fortes pujades aquesta matinada després de la decisió de la Reserva Federal, després que el ien es desplomés enfront del dòlar. El Nikkei ha pujat un 2,13%. Avui el Banc del Japó inicia la reunió de dos dies de política monetària, les conclusions de la qual es coneixeran demà.
També a Àsia, cal destacar la publicació del PIB de Nova Zelanda per al segon trimestre, que es va contreure un 0,2% respecte al trimestre anterior, menys que les estimacions d'una caiguda del 0,4%.
BANC D'ANGLATERRA
Aquest dijous li ha tocat el torn al Banc d'Anglaterra que, tal com s'esperava, ha mantingut els tipus sense canvis després de baixar-los per primer cop a l'agost.
"El llistó per a una retallada a la reunió del setembre sembla força alt i els funcionaris prefereixen esperar fins al novembre abans de tornar a baixar els tipus", escrivien abans de conèixer la decisió els economistes d'ING.
El Norges Bank també ha deixat avui els tipus com estaven, al 4,5%.
Atents igualment a l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia (puja al +1,7 des del -7) i a les peticions setmanals de desocupació als EUA (cauen més del que s'esperava). Al pla empresarial, FedEx, els resultats del qual són considerats un indicador de la marxa de l'economia, publica avui els seus comptes del primer trimestre fiscal 2025.
ATENTS A COMMERZBANK
Commerzbank busca accelerar el procés per reemplaçar el seu CEO, Manfred Knof, mentre enfronta un possible intent d'adquisició per part del rival UniCredit. Segons informa aquest dijous Bloomberg, la directora financera, Bettina Orlopp, és vista com una candidata forta per succeir Knof, encara que el banc també avaluarà candidats externs.
Aquest mes, UniCredit va comunicar la compra d'una participació del 9% en Commerzbank i va indicar que podria cercar iniciar converses. Knof va anunciar, just abans que es fes pública l'operació, que no seguirà un altre mandat quan el contracte finalitzi a finals de l'any que ve.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,1144 dòlars (+0,23%). El petroli puja un 1,8%. El Brent se situa als 74,98 dòlars i el WTI, als 72,24 dòlars.
L'or avança mig punt percentual (2.609 dòlars). La plata es revalora un 1,8% (31,24 dòlars).
El bitcoin escala fins als 63.000 dòlars i l'ethereum, fins als 2.440 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,74%.