Sessió clau d'aquest dimecres per a les borses. L'IBEX 35 ha pujat i renova màxims anuals (+1,10%, 11.362,80 punts), després de conèixer la dada de la setmana. Els EUA han publicat la variació de la inflació del mes d'abril, que s'ha moderat, tal com s'esperava el mercat. Ara la pilota torna a ser a la teulada de la Reserva Federal (Fed), encara que aquest dimarts Jerome Powell va ser clar sobre això, apostant per mantenir els tipus.
- 11.382,60
- -1,85%
IPC DELS EUA
"La meva confiança no és tanta com era", va dir contundent el president del banc central nord-americà, i va explicar que creu que per veure una baixada de la inflació sostinguda que convidi a pensar en retallades de tipus caldrà "més temps del que esperaven". Així que caldrà esperar a veure com surten les dades i què fa la Fed després, tot i que el consens espera que tant la inflació general com la subjacent s'hagin moderat. Com diuen els experts de Rabobank, "la confiança del mercat serà molt més gran o menor, depenent de com resulti aquesta xifra".
I la dada ha estat bona. La inflació general s'ha moderat al 3,4% al quart mes de l'any i la subjacent ha caigut al 3,6%. Segons Naeem Aslam, director d'inversions a Zaye Capital Markets, una altra lectura "decebedora" de les dades de l'IPC dels EUA hauria fet "perdre la confiança als inversors, que són molt optimistes pel que fa al fet que la Reserva Federal no té cap altra opció que baixar la taxa d'interès, ja que el mercat laboral nord-americà ha començat a mostrar debilitat”.
Per als experts d'Oxford Economics, "l'índex de preus al consum d'abril és un petit pas en la direcció correcta, però no garanteix cap canvi en la nostra previsió que la primera retallada de tipus per part de la Reserva Federal es produeixi al setembre, seguit d'un altre al desembre".
MACROECONOMIA
Tot i això, més enllà de l'IPC nord-americà, els inversors han tingut aquest dimecres una agenda força carregada de dades macroeconòmiques de rellevància, començant pel Producte Interior Brut (PIB) de la zona euro, que segons ha confirmat Eurostat va créixer un 0,3% al primer trimestre. Però, a més, la Comissió Europea ha donat a conèixer avui les seves previsions de primavera, i en destaca la visió sobre Espanya, molt més optimista que la del mateix Govern. I és que Brussel·les ha millorat la seva estimació sobre el PIB fins al 2,1% aquest any.
També s'ha publicat la producció industrial europea, que ha pujat un 0,6% a la zona de l'euro i un 0,2% a la UE al març, així com l'IPC de França, que s'ha moderat una dècima a l'abril fins al 2,2% interanual.
Pel que fa a les vendes al detall dels EUA, s'han quedat al 0%, enfront del 0,6% del mes anterior i el 0,4% estimat pel consens. I l'índex manufacturer Empire State de l'estat de Nova York que s'ha debilitat encara més al maig.
Sense oblidar que l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha retallat la previsió de la demanda mundial de petroli pel consum més baix entre les economies OCDE. En concret, ha revisat a la baixa una mica més de 140.000 barrils diaris la seva estimació de l'augment de la demanda aquest any, fins a 1,1 milions de barrils al dia (mb/d).
RESULTATS I ALTRES MERCATS
Al pla empresarial, el mercat reacciona aquest dimecres als resultats de Grifols, que va presentar els comptes aquest dimarts després del tancament. La companyia ha tornat al benefici al primer trimestre en guanyar 21 milions d'euros, però segueix a la picota després del nou atac que va llançar el fons Gotham City Research abans de conèixer aquestes dades. De moment, el valor ha estat el millor de l'IBEX després de registrar pujades del 3,37%. ACS, que també va presentar ahir resultats (va guanyar un 16,7% més entre el gener i el març) ha tancat amb alces molt moderades del 0,10%.
Sense oblidar que segueix la bateria de resultats a banda i banda de l'Atlàntic, sent-ne aquest dimecres els més destacats els de Burberry, ABN Amro, o Cisco.
En altres mercats, el petroli s'ha capgirat i cotitza amb caigudes després de l'informe de l'AIE. L'unça d'or avança fins als 2.383 dòlars, mentre que el bo a 10 anys del Tresor nord-americà retrocedeix lleugerament fins al 4,361%. Al mercat de criptodivises, el bitcoin torna al verd i se situa als 64.850 dòlars.