ep archivo   varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 3 de enero de 2024 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 tanca a l'alça dilluns (+0,38%, 11.797,9 punts) i torna a renovar els màxims anuals (11.836,1 intradia). El selectiu estén el seu ral·li alcista de les últimes setmanes, impulsat per valors com Cellnex, Iberdrola, Endesa, Naturgy o Enagás, entre d'altres. La resta de places europees també han pujat de manera moderada.

  • 11.473,90
  • 0,33%

Aquest dilluns s'han conegut una sèrie de notícies empresarials a Espanya. Grifols ha anunciat que Thomas Glanzmann deixa de ser president executiu abans del previst.

Naturgy, per part seva, ha llançat una oferta per recomprar obligacions garantides per fins a 1.000 milions.

També es parla d'altres companyies, com Oryzon, que ha repuntat al Mercat Continu després d'anunciar unes dades finals del seu assaig PORTICO millors que les prèvies i reunir-se amb l'FDA per continuar avançant en la investigació de vafidemstat a trastorn límit de personalitat (TLP).

Grenergy s'ha disparat després de comunicar resultats, amb una caiguda del 89% en el benefici de la primera meitat d'any. L'empresa ha comunicat, a més, la compra d'un portafoli solar a Xile.

Neinor ha estat igualment protagonista després d'anunciar la compra del 10% d'Habitat a Bain Capital per 31 milions d'euros.

UNICREDIT SEGUEIX ENDAVANT

Fora d'Espanya, Commerzbank aquest matí avisava de les conseqüències negatives d'una fusió amb UniCredit. Aquesta última, lluny de donar-se per al·ludida, anunciava més tard que ha augmentat la seva participació en el prestador alemany a aproximadament un 21% i que ha presentat una sol·licitud per incrementar-ne la seva participació fins al 29,9%.

"UniCredit creu que hi ha un valor substancial que es pot desbloquejar dins de Commerzbank, ja sigui de forma independent o dins d'UniCredit, en benefici d'Alemanya i dels diversos interessats del banc. No obstant, com va passar amb UniCredit, aquest potencial requereix acció perquè es materialitzi", ha dit el banc en un comunicat.

EL PMI DE L'EUROZONA CAU

L'activitat ha caigut al setembre a la zona de l'euro per primera vegada en set mesos i, a més, al ritme més intens dels últims 15 mesos. "No cal tenir gaire imaginació per preveure una nova debilitació de l'economia", assenyalen a Hamburg Commercial Bank.

El flaix de l'índex PMI compost de l'activitat total de la zona de l'euro, ajustat estacionalment, va baixar al setembre per sota del nivell d'absència de canvis de 50, ja que en va registrar 48,9 enfront de la lectura de 51 observada a l'agost.

Als EUA, la bona evolució del sector serveis continua contrarestant la debilitat del sector manufacturer. Mentrestant. Wall Street puja de manera continguda i es manté a zona de màxims històrics.

A l'altra banda de l'Atlàntic, l'atenció estarà posada aquesta setmana sobre la política, ja que està previst que la vicepresidenta dels EUA i candidata demòcrata a la presidència, Kamala Harris, presenti el seu nou conjunt de polítiques econòmiques. Les noves propostes es podrien anunciar a Pittsburgh aquest dimecres.

A Àsia, els números verds s'hi han imposat clarament aquesta matinada després d'una setmana passada igualment positiva gràcies a la Fed. El Nikkei ha tancat per festiu.

A la Xina, el banc central ha injectat 234.600 milions de iuans (33.290 milions de dòlars) al sistema bancari a través d'operacions de mercat obert, segons un comunicat emès aquest dilluns, en un esforç per "mantenir una liquiditat raonablement suficient al sistema bancari al final del trimestre". També ha reduït la taxa de recompra inversa a 14 dies de l'1,95% a l'1,85%, fixada a l'operació de finançament anterior al febrer. El gegant asiàtic ha anunciat que el governador del banc central, Pan Gongsheng, oferirà una conferència de premsa dimarts sobre el suport financer al desenvolupament econòmic.

Al llarg de la setmana, hi haurà decisions de tipus de l'RBA a Austràlia (dimarts) i del Banc Nacional Suís, dijous. Al llarg de la setmana parlaran diferents membres de la Fed, incloent-hi Powell, i divendres arribarà la dada més rellevant: el PCE d'agost als Estats Units.

L'IBEX SEGUIRÀ PUJANT

L'IBEX no ofereix, de moment, ni el més mínim senyal de debilitat en la seva sèrie diària de preus.

"Els buits alcistes de dimarts passat i del 12 de setembre passat segueixen sense cobrir-se, cosa que és una mostra de la fortalesa actual de les compres", assenyalen els experts de Bolsamanía.

"Per a les properes jornades, seguim pensant en una continuació de les pujades fins al nivell dels 12.000 punts. Els bons nivells d'acumulació continuen donant consistència a la tendència alcista actual".

El primer nivell de suport és als 11.500 punts, encara que no veurem un senyal de debilitat mentre que es mantingui cotitzant per sobre dels 11.138 punts.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,13 dòlars (-0,25%). El petroli cedeix un 0,6%, amb el Brent als 74,03 dòlars i el WTI, als 70,54 dòlars.

L'or puja amb moderació (+0,37%, 2.655 dòlars) i la plata perd un 1% (31,18 dòlars).

El bitcoin avança fins als 63.600 dòlars i l'ethereum, fins als 2.681 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,768%.

Noticias relacionadas

contador