ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 6 de septiembre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX torna a situar-se al capdavant de la resta de borses europees, que han estat pressionades per ASML i LVMH. El selectiu espanyol, després de desmarcar-se ahir amb pujades, ha renovat màxims anuals i s'ha quedat a punt de tancar per sobre dels 12.000 punts (+0,56%, 11.996,7 punts), barrera que va superar en diversos moments durant la sessió. El CAC, on el sector del luxe té un pes important, cau més que la resta (-0,6%).

  • 11.611,70
  • 0,19%

Dins de l'IBEX, Mapfre, els bancs, Solaria i Puig -afectat per aquestes retallades del luxe- lideren els descensos. Segons César Nuez, analista de Bolsamanía, Puig és el valor del selectiu espanyol amb pitjor aspecte tècnic amb diferència, encara que avui ha tancat amb retallades moderades. Al costat positiu, Telefónica, Acciona i ACS n'han estat els millors.

ASML va avançar aquest dimarts resultats del tercer trimestre i va incomplir previsions. A més, va retallar la seva guia per al 2025. Tot això el va portar a registrar la seva caiguda més gran en borsa des del 1998 (-15,64%). Avui estén la caiguda i baixa un 4%. A més, els inversors estan molt pendents d'LVMH, que s'enfonsa un 7% i contagia el sector del luxe. La companyia va ingressar 60.800 milions fins al setembre, un 2% menys, llastrada pel Japó.

Aquests dos importants comptes empresarials estan condicionant avui la jornada a Europa. Però, a més, les places del Vell Continent es veuen pressionades pel tancament baixista de Wall Street, amb caigudes que van ser de l'1% en el cas del Nasdaq.

Avui es continuaran publicant resultats empresarials. Després que aquest dimarts es presentessin els de Goldman Sachs, Bank of America i Citigroup als EUA, avui s'han anunciat els de Morgan Stanley (supera les previsions en guanyar 3.190 milions el tercer trimestre).

A l'àmbit macro, poques referències destacades llevat de l'IPC del Regne Unit del setembre, que ha caigut a l'1,7% enfront de l'1,9% previst i al 2,2% d'agost. Se situa per sota de l'objectiu del 2% del Banc d'Anglaterra per primer cop des del 2021.

Cal recordar que demà es coneixerà l'IPC final de setembre de la zona de l'euro (la dada anticipada va mostrar una caiguda fins a l'1,8%) i, per descomptat, la decisió del Banc Central Europeu (BCE), que es preveu que faci la tercera retallada de tipus, de 25 punts bàsics, des que va arrencar el cicle de rebaixes al juny. Per cert, avui Chirstine Lagarde ofereix un discurs des d'Eslovènia.

L'IBEX ANUL·LA LA MALA FIGURA DEL COMENÇAMENT D'OCTUBRE

L'IBEX va pujar ahir un 0,67% mentre la resta d'Europa va tancar en vermell.

"Atents que el selectiu espanyol confirma l'anul·lació de la mala figura amb què va començar el mes d'octubre. Es confirma així el final de la correcció del curt termini i sembla imminent que puguem veure un atac als màxims anuals que presenta als 12.000 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"Quan aconsegueixi superar aquest nivell de preus, és molt probable que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 12.300 punts", afegeix l'expert, que insisteix que l'aspecte tècnic del selectiu és "molt bo" .

"No veurem un senyal de debilitat mentre es mantingui cotitzant per sobre dels 11.563 punts, mínims de la darrera correcció".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0874 dòlars (-0,14%). El petroli està volàtil avui i ara torna a caure després de les retallades dels darrers dies (-0,6%). El Brent se situa als 73,83 dòlars i el WTI, als 70,08 dòlars. Al seu informe mensual publicat aquest dimarts, l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) preveu una desacceleració de la demanda de petroli el 2024 i el 2025, essencialment per la caiguda a la Xina. Estima que la demanda durant l'any en curs pujarà en 900.000 barrils diaris, mentre que per al 2025 creixerà en gairebé un milió de barrils. Les dades són lluny de l'increment de 2 milions de barrils diaris que es va registrar durant el període posterior a la pandèmia, el 2022 i el 2023.

L'or avança un 0,38% (2.689 dòlars) i la plata, un 0,53% (31,92 dòlars).

El bitcoin escala fins als 67.700 dòlars i l'ethereum fins als 2.606 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,008%.

Noticias relacionadas

contador