Tancament alcista en l'IBEX 35 (+1,23%, 7.348 punts) després d'una jornada de volatilitat extrema impulsada la publicació de l'IPC nord-americà del setembre, malgrat el fortíssim impuls d'IAG, que s'ha disparat gairebé un 10% després d'avançar un benefici de 1.200 milions al tercer trimestre. El selectiu espanyol ha marcat aquest mateix matí nous mínims anuals als 7.209,40 punts, per sota dels anteriors que estaven situats als 7.242 punts. Dins l'IBEX destaquen també els avenços en Meliá i Repsol, i les pèrdues en Solaria, Endesa, Acciona i Cellnex.
- 11.656,60
- 0,39%
Les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (Fed) han confirmat aquest dimecres que el banc central nord-americà té intenció de mantenir els tipus alts a causa d'una inflació "inacceptablement elevada".
Pel que fa a la dada d'inflació nord-americana, les expectatives del mercat s'han tornat a quedar curtes. La inflació general ha caigut, sí, però menys del que esperava el consens, només una dècima: fins al 8,2%. Per la seva banda, la taxa subjacent continua pujant, lleugerament més del que esperava el mercat: el consens estimava una pujada de dues dècimes fins al 6,5%, repunt que finalment ha situat aquest indicador al 6,6% en taxa interanual.
"El ritme anual de l'IPC subjacent va pujar a un màxim de 40 anys. Aquest guany es veu impulsat per un augment continu i generalitzat dels preus dels serveis bàsics. Les lectures d'inflació alta i de base àmplia decebedora mantindran la Reserva Federal en un mode d'ajust agressiu d'almenys 125 punts bàsics més aquest any", indiquen des d'Oxford Economics.
En aquest sentit, i en base al compromís de la Fed de reduir la inflació, els experts de la companyia britànica esperen una altra pujada de 75 punts bàsics a la propera reunió de novembre, "seguida d'un augment addicional de taxes de 50 punts bàsics a la reunió del 13 i 14 de desembre. Això elevaria el punt mitjà del rang de taxes de fons federals al 4,38%”.
Avui també s'ha publicat l'IPC definitiu d'Alemanya del setembre, amb un augment de la taxa harmonitzada fins a un rècord del 10,9%.
I EL BANC D'ANGLATERRA...
Els inversors estan pendents igualment del que passi al Regne Unit. Demà es decideix si el Banc d'Anglaterra deixa finalment de comprar bons, com estava previst, o si estén la seva intervenció llançada el 28 de setembre passat, cosa que li demanen les entitats financeres per evitar més caigudes dels gilts. La situació és molt complicada i ja es parla d'un enfrontament entre el banc central i el govern britànic.
Bloomberg publica que el govern britànic i el ministre d'Hisenda, Kwasi Kwarteng, es preparen per convertir el governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, en el cap de turc si els mercats tornen a patir. En declaracions de Kwarteng a Sky News, aquest va dir que qualsevol agitació després que el banc central retiri el suport "és un assumpte del governador".
Cal recordar que tota aquesta situació de crisi, amb la consegüent intervenció del BoE, es va produir després que el mateix Kwarteng presentés el polèmic 'minipressupost', amb mesures econòmiques que no van agradar gens al mercat i que van provocar les fortes vendes al mercat de bons.
Per si això fos poc, els mitjans britànics han publicat posteriorment que el Govern es planteja fer marxa enrere en les seves polèmiques retallades d'impostos per les pressions del mercat.
MÉS RESULTATS
Avui s'han conegut les xifres de BlackRock (cauen els ingressos i el benefici, però supera expectatives) i les de Delta Airlines (ha avançat que espera obtenir també beneficis a l'últim trimestre de l'any, ja que els viatges d'oci i els de negocis segueixen recuperant-se).
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 0,9781 dòlars (+0,79%). El petroli puja més d'un 1%, amb el Brent als 93,77 dòlars i el WTI als 88,45 dòlars.
L'or cedeix un 0,75% (1.665 dòlars) i la plata avança un 0,78% (18,79 dòlars).
El bitcoin perd els 19.000 dòlars (-1,01%, 18.949 dòlars) i l'ethereum cedeix un 3%, fins als 1.257 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,943%.