Després del respir d'aquest dilluns, quan les borses europees i nord-americanes van rebotar després de la patacada de divendres, avui dimarts tornen les fortes caigudes a les places del Vell Continent pels dubtes sobre la variant sud-africana de la Covid, òmicron. El principal factor de pressió avui són les declaracions del conseller delegat de Moderna, Stephane Bancel, que ha dit al Financial Times que espera que les vacunes existents siguin menys eficaces contra la nova variant. Aquest dilluns, Bancel va afirmar a CNBC que podria trigar mesos desenvolupar una vacuna específica contra òmicron.
- 11.377,10
- -0,05%
Tot això ha provocat a primera hora descensos importants del 2% a les places europees, que no obstant estan recuperant terreny a mesura que avança la sessió. L'IBEX 35 baixa un 0,9%, fins als 8.370 punts, després d'haver posat a prova el suport clau que té als 8.250 punts, mínims del mes de juliol passat.
El selectiu està experimentant la pressió afegida de d'Inditex, que s'enfonsa un 6% després que anunciés a primera hora que Marta Ortega serà la nova presidenta a partir de l'abril del proper any, substituint Pablo Isla. Aquesta decisió suposa la culminació del procés de relleu general iniciat el 2011, que porta la filla del propietari de la tèxtil, Amancio Ortega, a ocupar el màxim càrrec al front de la companyia.
Óscar García Maceiras es converteix en el conseller delegat de la companyia amb efectes immediats. Recordem que Inditex publica resultats el proper 15 de desembre. Els anuncis, que no eren esperats ni en aquest moment ni així, no han agradat al mercat, sobretot pel gran prestigi de Pablo Isla com a directiu i la manca d'experiència dels seus substituts.
Al costat d'Inditex, hi ha un nombre important de valors que cotitzen amb fortes caigudes al selectiu espanyol (Grifols, Amadeus, Cie, IAG...). Al costat positiu, amb prou feines pugen tres títols (Fluidra, Telefónica i Sabadell).
PETROLI I MÉS...
Els descensos tornen a estendre's també al petroli, que es va desplomar més d'un 10% divendres passat i a hores d'ara es deixa més d'un 3%. Hi ha el temor que es debiliti la demanda a causa de l'alentiment de l'activitat per aquesta nova variant de la Covid. Recordem que aquest dijous es reuneix l'OPEP+ per veure què fa amb la producció al mig de tota aquesta situació.
"El sentiment continuarà sent extremadament voluble fins que tinguem una idea més clara del que ve amb la nova variant"
A l'Àsia, per part seva, les caigudes també s'han imposat aquesta matinada, amb descensos especialment acusats a la borsa de Hong Kong. Al capítol de dades macro, les referències publicades aquest dimarts han mostrat que l'activitat de les fàbriques xineses va créixer inesperadament al novembre, amb l'índex oficial de gestors de compres de la Xina per al novembre a 50,1. Aquesta xifra va superar les expectatives dels analistes, que n'esperaven una lectura de 49,6.
"De cara a la resta de la setmana, la caiguda dels mercats d'aquest matí mostra que el sentiment continuarà sent extremadament voluble fins que tinguem una idea més clara del que ve en relació amb la nova variant", anticipa Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, al seu informe diari.
"Com a conseqüència d'aquests últims esdeveniments, els mercats també estan reduint les expectatives sobre el moment en què els bancs centrals podrien accelerar qualsevol mesura de normalització. Durant els darrers dies havien augmentat les expectatives que la Reserva Federal podria accelerar el ritme de la seva programa de reducció d'estímuls quan es reuneixi a mitjans de desembre, ara sembla que això està en joc, i els mercats estan pendents del testimoni d'avui del president de la Reserva Federal, Jay Powell, davant dels legisladors nord-americans per obtenir pistes sobre l'opinió dels bancs centrals sobre la probabilitat que això passi", afegeix Hewson.
Powell compareix aquest dimarts davant del comitè bancari del Senat. En el discurs avançat reconeix que òmicron suposa un risc a la baixa per a l'economia i complica la inflació. A més, l'agenda inclou com a dada més rellevant l'IPC preliminar de la zona de l'euro del novembre, que puja al 4,9%.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1348 dòlars (+0,50%). L'or i la plata pugen moderadament, fins als 1.796 dòlars i als 22,85 dòlars, respectivament.
El bitcoin cedeix un 1% (57.518 dòlars) i l'ethereum puja un 3,34% (4.566 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,443%.