ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 cau de manera destacada aquest divendres (-1,15%, 11.032 punts), en el comiat d'una setmana borsària durant la qual acumulava alces de l'1,5% fins a aquesta jornada. L'índex va començar dilluns per sota dels 11.000 punts, però va aconseguir recuperar aquest nivell psicològic dimarts i, aquest dijous, va aconseguir tancar per sobre de la resistència més immediata de curt termini. Finalment, el selectiu ha aconseguit no perdre els 11.000 punts tot i haver estat llastat pels bancs i tanca la setmana amb un avanç del 0,36%.

  • 10.943,70
  • -0,07%

"A curt termini, seria un bon senyal que aconseguís pujar per sobre de la resistència dels 11.272 punts. La superació d'aquests preus ens faria pensar en una extensió de les pujades fins al nivell dels 11.469 punts, màxims anuals", indiquen els analistes tècnics de Borsamania.

Dins de l'IBEX, Grifols, Aena i Telefónica han estat els més alcistes en una jornada durant la qual pocs valors han tancat en verd, mentre Rovi i Bankinter acomiaden la setmana com els més baixistes, cosa que indica una rotació d'actius dels inversors en el termini més curt. Altres bancs com CaixaBank o Santander cotitzen amb pèrdues que superen el 3% i el 2%, respectivament.

La setmana ha estat tranquil·la als mercats, s'han seguit marcant nous màxims de tots els temps als EUA i les borses europees han viscut més vaivens mentre continuen acostumant-se a la inestabilitat política i esperen la primera volta de les eleccions anticipades a França, que se celebra ja diumenge de la setmana que ve.

A més de la política i la geostratègia (representada pel viatge de Putin a Corea del Nord i Vietnam), els inversors han estat pendents de les decisions dels bancs centrals, especialment de la del Banc d'Anglaterra, que ahir va optar per mantenir els tipus sense canvis.

La setmana acaba amb referències macro rellevants. S'han publicat els PMI serveis, manufacturers i compostos preliminars del juny, que s'han situat per sota del que s'esperava a Europa i han "tirat a terra les esperances de recuperació", malgrat que les dades individuals del Regne Unit (vendes al detall) i Espanya (compravenda d'habitatges) han estat positius. Als EUA, el sector privat ha expandit la seva activitat al ritme més alt dels últims 26 mesos. L'índex PMI va pujar aquest mes fins als 54,6 punts, dues dècimes per sobre del nivell de l'abril.

A més, també s'han conegut al Japó, on el PMI serveis ha quedat a 49,8 des de 53,8, caient en territori de contracció (per sota del nivell de 50) per primera vegada en dos anys. Per part seva, el PMI manufacturer del juny del Japó ha baixat fins a 50,1 des de 50,4.

Així mateix, al Japó s'ha publicat la dada d'inflació del maig. La taxa d'inflació subjacent del país -que exclou els preus dels aliments frescos- es va situar al 2,5%. Una enquesta de Reuters entre economistes esperava que la lectura de la inflació subjacent del maig fos del 2,6%, en comparació amb el 2,2% del mes d'abril.

La inflació que exclou els preus dels aliments frescos i l'energia es va situar al 2,1%. Això és inferior a la lectura del mes d'abril del 2,4%. El Banc del Japó considera aquest indicador en formular la política monetària del país. La taxa general del Japó va augmentar el 2,8%, superior al 2,5% del mes d'abril.

Àsia ha acabat aquesta matinada amb caigudes després que ahir també es veiés un predomini dels números vermells als EUA. Europa, per part seva, es manté tranquil·la després de les alces d'aquest dijous, de l'1% de mitjana. Atents avui a més volatilitat i volum al mercat per la 'quadruple hora bruixa' (venciment trimestral simultani de futurs i opcions sobre índexs i accions).

Finalment, des del punt de vista empresarial, l'atenció segueix a BBVA després que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló hagi proposat jutjar per "delictes de suborn en grau de continuïtat i una pluralitat de delictes de revelació de descobriment i rellevació de secrets" al banc i al seu expresident Francisco González per la contractació del comissari José Manuel Villarejo per a la realització de presumptes "encàrrecs il·legals" entre el 2004 i el 2016.

ALTRES MERCATS

L'euro cau als 1,0688 dòlars (-0,11%). El petroli cotitza molt pla, amb el Brent als 85,75 dòlars i el WTI, als 81,27 dòlars.

L'or cau amb moderació (2.340 dòlars) i la plata cau un 3,59% (29,71 dòlars).

El bitcoin retrocedeix amb força fins als 63.400 dòlars i l'ethereum perd els 3.500 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,23%.

contador