L'IBEX ha augmentat les pujades (+0,87%. 9.204 punts) aixecat per les alces en els bancs (BBVA, CaixaBank, Sabadell, Santander ...). L'índex tanca així la sisena setmana consecutiva de guanys. Les borses mantenen el bon to, però amb una dosi elevada d'incertesa. Hi ha elements que generen tensió, com la inflació, i per això les alces es combinen amb els retrocessos i una certa quantitat d'inestabilitat.
- 11.720,90
- -1,50%
Dins de l'índex espanyol han destacat les caigudes voluminoses en Indra (-7,69%) Pharmamar (properes al 4%) i Almirall (-1,06%). Al costat positiu, a més dels bancs, han pujat de forma destacada IAG i Mapfre.
Indra s'ha desplomat al parquet després que s'hagi conegut que el Govern ha cessat al seu president Abril-Martorell, un fet que han confirmat des de la pròpia companyia.
Les borses del Vell Continent han estat tranquil·les, per tant, al final de la setmana, després que ahir Wall Street tanqués amb pujades destacades (Dow Jones: +0,55%; S&P: +1,06%; Nasdaq: +1, 77%), mentre que a Àsia la sessió s'ha saldat amb signe mixt.
Avui els inversors estan pendents dels PMI manufacturers i serveis preliminars de maig que es publicaran a Europa i als Estats Units. A la Zona Euro, el flaix de l'índex PMI compost d'activitat total es va situar als 56,9 enfront de la dada prèvia de 53,8, arribant a la seva màxima dels últims trenta-nou mesos. El PMI manufacturer va quedar als 62,8 (per sota dels 62,9 previ però per sobre de les estimacions de 62,5), mentre que el PMI serveis se situa en 55,1, per sobre de la dada previ i de l'estimació de 52,3.
Al Japó, el PMI manufacturer va mostrar un debilitament al maig respecte al mes anterior (52,5 des de 53,6), mentre que el PMI serveis va caure fins a 45,7 des de 48,3.
"La caiguda del PMI de serveis va suposar la major caiguda des del primer estat d'emergència del passat mes d'abril i va deixar l'índex al seu nivell més baix en nou mesos", assenyala Marcel Thieliant, de Capital Economics.
Per la resta, aquest divendres segueix cuejant la dada de peticions setmanals d'atur dels EUA, que van caure fins a 444.000 des de 478.000 de la setmana anterior i davant les 452.000 esperades.
El calendari d'aquesta última jornada borsària inclou les vendes al detall al Regne Unit, que es van disparar un 9,2% a l'abril, mentre que l'Eurogrup es reuneix avui a Lisboa per tractar la situació econòmica i fiscal.
ELS TEMORS PER LA INFLACIÓ DISMINUEIXEN
Aquesta setmana també ha estat present als mercats la por per un increment de la inflació, però és veritat que ha estat menor. Diu Jeffrey Halley, expert d'Oanda, que els temors per la inflació estan disminuint-se, cosa que possibilita que els mercats de renda variable puguin reprendre la pujada.
"No crec que la història de la inflació hagi acabat, però sí, accepto que pot haver acabat per ara. Tornarà, però d'una cosa estic segur, encara no sabem si serà transitòria o fixa. El meu pressentiment és la primera, però tinc la ment prou oberta com per permetre la segona", afirma.
EL BITCOIN SEGUEIX LLUITANT PELS 40.000
El bitcoin acaba una setmana molt complicada, durant la qual va arribar a enfonsar-se un 30%, per sobre dels 40.000 dòlars (39.953 dòlars, -0,56%). El Departament del Tresor dels EUA va anunciar aquest dijous que reforçarà la vigilància sobre les criptodivises com el bitcoin, per considerar que "faciliten" activitats il·legals, com l'evasió fiscal, i exigirà que les transaccions de més de 10.000 dòlars siguin comunicades a la Hisenda nord-americana.
Per la seva banda, el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va anunciar també aquest dijous, a través d'un vídeo, que els EUA estan avançant en el desenvolupament de la seva pròpia moneda digital i va avançar que aquest estiu publicaran un informe específic sobre els pros i contres que tindrà per a l'economia i les finances.
Powell va fer referència a la creixent popularitat de les monedes digitals com bitcoin, afirmant que segueixen sent mecanismes de pagament ineficients.
L'ethereum cau ara un 1,5%, fins als 2.739 dòlars.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,2231 dòlars. El petroli Brent puja fins als 66,09 dòlars. El West Texas es manté pla.
L'or i la plata cauen moderadament, fins als 1.879 dòlars i als 27,93 dòlars, respectivament.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,634%.