L'IBEX 35 (-0,25%; 10.198 punts) ha tancat amb vendes moderades a l'inici d'una setmana que estarà clarament marcada per la inflació als Estats Units i els bancs centrals. I és que la Reserva Federal (Fed), el Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d'Anglaterra (BoE) celebren les darreres reunions de tipus de l'any.
- 11.467,30
- 0,24%
La setmana passada les borses, tant les europees com les nord-americanes, van acabar a l'alça després de conèixer l'últim informe d'ocupació dels EUA, que va mostrar més creació d'ocupació del que s'esperava (199.000 llocs de treball) i una caiguda de l'atur al 3,7%. "L'aparent resistència de l'economia nord-americana en un context de forta caiguda de les expectatives d'inflació ha ajudat a elaborar una narrativa que, malgrat el fort augment dels tipus d'interès durant els darrers 18 mesos, l'economia nord-americana és capaç de evitar una recessió greu", comenta Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK.
Aquest expert afegeix que aquest escenari "presenta alguns problemes per a la Reserva Federal a l'hora de gestionar les expectatives del mercat sobre quan és probable que es produeixin retallades de tipus". Segons la seva opinió, les "retallades agressives de tipus" als Estats Units "semblen una mica menys probables" en aquests moments que en altres llocs del món on també s'han produït "fortes desacceleracions de la inflació".
Precisament aquest dimarts es coneix la dada de l'IPC nord-americà, que serà clau en la decisió de tipus que adopti la Fed dimecres. "Les reunions d'aquesta setmana de la Reserva Federal, el Banc Central Europeu i el Banc d'Anglaterra probablement seran crucials per gestionar les expectatives pel que fa al moment i el ritme en què els mercats poden esperar que comencin les retallades de tipus", assenyala Hewson.
En qualsevol cas, els experts assenyalen que la Fed ho tindrà més fàcil per marcar el calendari, ja que a priori sembla tenir més temps per avaluar com l'economia nord-americana està reaccionant a l'ajust de tipus. "Les últimes dades suggereixen que la Reserva Federal està a un pas més a prop de fer realitat el seu escenari 'Rínxols d'or': podria guanyar la batalla contra la inflació sense empènyer l'economia a la recessió. És massa bo per ser veritat? L'actualització de la inflació d'aquesta setmana i la decisió de tipus ho diran", assevera Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank.
No passa el mateix amb el BCE i el BoE. El Banc Central Europeu ha d'enfrontar-se a una situació en què les economies més grans de la regió, Alemanya i França, podrien haver caigut ja en recessió, i s'estima que els preus continuaran caient segons ens apropem al 2024. Al Regne Unit el BoE té un problema similar a l'hora de posar data a possibles baixades de tipus. I és que encara que l'economia no sigui tan feble, la inflació sí que és més gran que a la zona de l'euro.
ALTRES MERCATS
La setmana de negociació que comença avui a les borses podria ser la més transcendental del desembre, i per això de moment els ànims semblen calmats. També ho estan a la resta de mercats, amb el petroli caient un 0,2%, l'or cedint un 0,83%, fins als 1.998 dòlars l'unça, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys pujant lleument al 4,262% i l'EUR/USD avançant fins als 1,0744. El bitcoin, per part seva, registra fortes pèrdues de més del 5% i perd els 42.000 dòlars.