ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europeestanquen amb alces aquest dijous (IBEX: +1,08%, 11.400 punts). Dins del selectiu espanyol destaquen els avenços en Inditex (enmig de múltiples millors de valoració després de publicar resultats ahir), CaixaBank, Santander, ArcelorMittal i BBVA, mentre només Fluidra, Rovi, Enagás i Puig cauen de manera ressenyable. Això, en un dia clau durant el qual s'han complert els pronòstics i el Banc Central Europeu (BCE) ha retallat tipus en 25 punts bàsics. Aquesta és la segona baixada del cicle de retallades que va començar al mes de juny passat, quan també els va reduir 25 punts bàsics.

  • 11.703,40
  • 1,06%

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha destacat que la inflació domèstica continua sent “molt persistent” i que “la incertesa sobre les previsions ens fa seguir sent dependents de les dades”. "La tendència dels tipus és a la baixa, però no a un ritme determinat", ha subratllat Lagarde. De la mateixa manera, la francesa espera que la inflació "baixi al setembre, però repunti fins a final d'any".

"Creiem que el BCE podria tornar a retallar aquest any, ja que els tipus continuen sent molt restrictius. Però creiem que l'especulació del mercat sobre una altra retallada el mes que ve és optimista. La inflació rígida significa que només un nou deteriorament econòmic brusc impulsaria el BCE a accelerar les retallades trimestrals d'un quart de punt", analitza Ann-Katrin Petersen, Chief Investment Strategist per a Alemanya, Àustria Suïssa i Europa de l'Est de BlackRock Investment Institute.

Així el BCE s'ha tornat a avançar a la Reserva Federal (Fed) que, com sabeu, encara no ha començat el cicle de rebaixes que es preveu que arrenqui la setmana que ve. La dada d'inflació de l'agost que es va publicar ahir als Estats Units va complir les expectatives (la inflació general es va relaxar al 2,5% des del 2,9% en taxa interanual i la subjacent es va mantenir al 3,2% interanual) i sembla que inclina la balança cap a una retallada de 25 punts bàsics i allunya les apostes d'una possible baixada de 50 punts bàsics.

UNA ALTRA VEGADA NVIDIA

Nvidia va tornar a pujar ahir amb força (+8,15%), cosa que va propiciar, juntament amb l'IPC, els avenços a Wall Street que, en el cas del Nasdaq, van ser del 2,17%. El gegant tecnològic segueix al centre dels moviments del mercat. Aquest dimecres va parlar el seu CEO, Jensen Huang, que va dir que la demanda dels seus xips avançats és "tan gran" que els clients es frustren si no reben els seus xips prou ràpid.

"Tots volen ser els primers i tots volen tenir-ne més", ha comentat.

"Les seves paraules van impulsar Nvidia, l'acció va pujar més d'un 8% ahir, desafiant els símptomes de cansament de la IA", escriu Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, al seu informe diari de mercats.

Les alces en Nvidia han contagiat les tecnològiques asiàtiques. El verd s'ha imposat avui a Àsia, amb avenços molt forts del 3,4% per al Nikkei. També impulsa les tecnològiques europees (ASML puja més d'un 3%).

També cal destacar que, a més del BCE, avui s'ha publicat l'IPC d'agost a Espanya (cau al 2,3%). Més tard s'ha conegut coneixerà l'índex de preus de producció de l'agost als Estats Units que han caigut fins a l'1,7% des del 2,1% del juliol, una dècima per sota de la previsió de consens (1,8% ).

Així mateix, s'han donat a conèixer les dades d'atur setmanal, una bona aproximació a l'evolució de la desocupació als Estats Units, que s'han comportat en línia amb el que s'esperava el consens.

A més, l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha presentat el seu informe mensual sobre el mercat del petroli, en què avisa d'una desacceleració "dràstica" del creixement de la demanda de petroli, en línia amb el que ha dit l'OPEP aquesta setmana i que va provocatr fortes caigudes al cru.

Finalment, ha apuntat que aquesta tarda s'ha reunit el Comitè Assessor Tècnic de l'IBX, que ha anunciat que no hi haurà canvis en la composició del selectiu.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1035 dòlars (+0,21%). El petroli intenta recuperar-se de les últimes fortes caigudes i avança al voltant del 3% al tancament. El Brent cotitza als 72,5 dòlars i el WTI, als 69,5 dòlars.

L'or suma un 1,5% (2.581 dòlars) i la plata, un 3,5% (29,96 dòlars).

El bitcoin ronda els 57.600 dòlars i l'ethereum se situa als 2.320 dòlars.

La rendibilitat del bo nordamericà a 10 anys puja al 3,681%.

Noticias relacionadas

contador