ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees avancen posicions de forma moderada aquest dimarts (IBEX: +0,55%, 11.326 punts) després que ahir dilluns la majoria de places del Vell Continent (l'FTSE 100 va tancar per festiu) acabés el dia amb caigudes molt contingudes. Dins del selectiu espanyol destaquen els avenços en Santander (ha iniciat avui un programa de recompra d'accions de fins a 1.525 milions) i IAG, mentre que Solaria, Puig i Acciona Energía n'han estat els pitjors. Talgo ha estat suspesa unes dues hores i ha tancat amb pèrdues del 8,7% després del veto del Govern a l'OPA de Magyar Vagon.

  • 11.703,40
  • 1,06%

La d'ahir va ser una jornada amb poc moviment i de transició, marcada per la intensificació de la tensió geopolítica pels atacs mutus entre Israel i Hezbol·là. La sessió d'aquest dimarts ha estat protagonitzada per les dades alemanyes (PIB del segon trimestre i confiança GfK), mentre que als EUA s'ha anunciat la confiança del consumidor de l'agost. Tot això, abans que demà es revelin les esperadíssimes xifres d'Nvidia, referència clau i de què dependrà, segons els experts, que la setmana se saldi en positiu o no.

Wall Street va tancar ahir amb signe mixt i amb nous màxims per al Dow Jones. El Nasdaq va registrar caigudes del 0,85%. Mentrestant, a Àsia, la jornada també ha mostrat un signe dispar. S'hi han publicat els beneficis industrials de la Xina del gener al juliol, que van augmentar el 3,6% interanual en comparació amb un creixement del 3,5% entre el gener i el juny.

Cal destacar també que la cotització del grup xinès PDD Holdings, matriu de la plataforma de comerç electrònic Temu, es va desplomar aquest dilluns a la borsa després de presentar uns resultats que van donar una millora dels beneficis del 183%, però que avisaven també d'un alentiment futur dels ingressos.

MARY DALY COINCIDEIX AMB POWELL

La presidenta del Banc de la Reserva Federal (Fed) de San Francisco, Mary Daly, va assegurar aquest dilluns que ha arribat el moment d'iniciar les retallades dels tipus d'interès, com va fer el president del banc central, Jerome Powell, durant el discurs a Jackson Hole de divendres passat.

"El moment d'ajustar la política està sobre nosaltres", va dir Daly en una entrevista concedida a Bloomberg, en què no va especificar ni el ritme ni el destí final de les baixades.

A més, ha afirmat que el banc central no tolerarà una debilitat més gran del mercat laboral, per la qual cosa si es deteriora d'una manera excessiva per als ulls del banc central, aquest adoptarà una postura més agressiva en la seva flexibilització monetària.

EL BRENT ES MANTÉ PER SOBRE DELS 80 DÒLARS

El barril Brent cau aquest dimarts, encara que es manté per sobre dels 80 dòlars que va superar durant la sessió passada, quan va registrar fortes pujades superiors al 2% per la tensió geopolítica referida més amunt. El Brent se situa ara als 80,08 dòlars (-1,66%) i el WTI, als 76,07 dòlars (-1,7%).

A més, al mercat pesa també que el govern de l'est de Líbia va anunciar aquest dilluns el cessament de tota l'explotació i exportació petroliera pel conflicte obert amb l'executiu rival de Trípoli, reconegut a nivell internacional, per dirimir el control del banc central del país.

Mentrestant, a Europa, Ucraïna va informar que Rússia va llançar més de 100 míssils i gairebé tants drons contra ciutats a tot el país aquest dilluns en un atac massiu contra la infraestructura elèctrica que va causar apagades i va deixar almenys tres persones mortes.

PRÒXIM ESDEVENIMENT CLAU D'APPLE

S'acosta un esdeveniment clau de llançament de productes per a Apple. La companyia anunciarà els detalls de l'iPhone 16 i altres nous dispositius a la seva seu el 9 de setembre, un dia abans del planejat anteriorment. L'iPhone 16 tindrà pantalles més grans als seus models Pro i noves funcions de càmera, sent-ne el component principal del discurs Apple Intelligence, la suite de funcions d'intel·ligència artificial de la companyia que estarà disponible a tots els nous models d'iPhone. Mentrestant, el director financer veterà d'Apple, Luca Maestri, deixarà el càrrec a finals d'any, cedint el lloc al seu principal adjunt, Kevan Parekh.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,1161 dòlars (+0%). L'or cau un 0,18% (2.550 dòlars) i la plata perd un 0,22% (29,93 dòlars).

El bitcoin se situa als 61.600 dòlars i l'ethereum perd els 2.600 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,84%.

Noticias relacionadas

contador