ep archivo   fachada del palacio de la bolsa de madrid a 27 de julio de 2021 en madrid espana el
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha rebotat un 1,14%, fins als 8.733,70 punts, després de la patacada de la passada jornada, quan es va deixar un 1,65% impactat per les fortes caigudes en les elèctriques (Endesa i Iberdrola). La 'crisi de la llum', que ha generat una guerra oberta entre un dels principals sectors del nostre país i el Govern, està impactant en tota la borsa espanyola, de la mateixa vegada que la imatge global que s'està transmetent, especialment cap a l'estranger, no és en absolut tranquil·litzadora i no convida a invertir-hi, per descomptat.

  • 11.656,60
  • 0,39%

Dins de l'IBEX han destacat les retallades d'Acciona, que també es veurà afectada per les mesures del Govern en les seves instal·lacions renovables. Al Continu, Grenergy i Audax també han patit.

Endesa i Iberdrola han seguit caient, encara que de forma més moderada que ahir, mentre que al costat positiu Inditex ha celebrat el consell favorable de Kepler després dels seus resultats; i els valors turístics (IAG, Amadeus, Meliá...) també han contrarestat els descensos de les energètiques. A més, el sector bancari ha contribuït al to positiu del mercat.

A nivell econòmic, continuen les negociacions per a la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a Espanya. Encara que aquest matí la ministra d'Indústria, Reis Maroto, anticipava que pujarà aquest any 15 euros, fins als 965 euros a el mes en 14 pagues, una mica més tard, la vicepresidenta del Govern i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, assegurava que encara "no hi ha cap acord".

WALL STREET I ÀSIA

Ahir l'IBEX ho va fer pitjor que la resta d'Europa, però la veritat és que els descensos van ser generalitzats al Vell Continent, mentre que els EUA va acabar clarament en positiu, amb alces del 0,8% de mitjana i aquest dijous cotitza amb caigudes malgrat una bona dada de vendes al detall.

A Àsia hi ha hagut un predomini de números vermells aquesta matinada. Hi segueixen pesant les fluixes dades que es van conèixer a la Xina durant la passada jornada, mentre que a Hong Kong les majors pèrdues han estat per als casinos de Macau, després que les autoritats hagin anunciat que canviaran la normativa i nomenaran representants per "supervisar" aquestes empreses. Les accions de Wynn Macau han caigut un 5%, les de Sands China, un 6,65% i les de Melco International Development, un 4,47%.

ACORD ENTRE ELS EUA, AUSTRÀLIA I EL REGNE UNIT

El president dels EUA, Joe Biden, ha anunciat la creació d'una nova associació de seguretat entre els EUA, Austràlia i el Regne Unit que pretén reforçar l'estabilitat a la regió Indo-Pacífic a mesura que la Xina amplia el seu poder militar i la seva influència.

"Avui estem donant un altre pas històric per aprofundir i formalitzar la cooperació entre les nostres tres nacions, perquè tots reconeixem l'imperatiu d'assegurar la pau i l'estabilitat en l'Indo-Pacífic a llarg termini", ha dit Biden des de la Sala Est de la Casa Blanca. "Es tracta d'invertir en la nostra major font de força, les nostres aliances", ha afegit.

ALTRES MERCATS: "ELS REGULADORS MATARAN EL BITCOIN"

L'euro es canvia a 1,1758 dòlars (-0,48%). El petroli cau després de les pujades d'ahir, amb el Brent als 75,01 dòlars i el WTI als 72,03 dòlars.

L'or cedeix un 2% (1.754 dòlars) i la plata baixa amb molta força un 4% (22,70 dòlars).

El bitcoin cau un 0,2% (47.943 dòlars). El famós inversor Ray Dalio ha dit que els reguladors acabaran prenent el control de la 'cripto' si finalment té un èxit generalitzat. "Crec que al final, si té molt d'èxit, el mataran. Crec que el mataran perquè tenen formes de matar-lo", ha afirmat en declaracions a CNBC. L'ethereum puja un 3%, fins als 3.649 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,309% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,34%.

Noticias relacionadas

contador