L'IBEX 35 ha rebotat un 0,67%, fins als 8.378,50 punts, i ha liderat els guanys entre les grans borses europees, que han tancat en negatiu. Avui ha estat altra jornada de transició en espera que els bancs centrals es pronunciïn. Avui comença la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran demà a la tarda, i aquest dijous hi ha reunió del Banc Central Europeu (BCE) i del Banc d'Anglaterra (BoE). Divendres, com us recordem des de Bolsamanía, serà el torn del Banc del Japó.
- 11.612,20
- 0,00%
Les companyies del selectiu que més han pujat han estat ArcelorMittal, Telefónica, Bankinter, Sabadell, Acerinox i Inditex. Al costat contrari, han destacat les retallades en Red Eléctrica, Fluidra i Siemens Gamesa. Us recordem que Inditex publica resultats aquest dimecres i els analistes preveuen un increment dels seus beneficis de fins al 46% al tercer trimestre fiscal.
En el cas de Telefónica, ha pujat amb força després d'haver quedat amb els drets de LaLiga, amb Dazn, per 4.950 milions. "Notícia positiva, que hauria d'allunyar les pors d'alguns inversors que desconfiaven que Telefónica pogués retenir bona part dels drets que ha aconseguit", han assenyalat els analistes de Renta 4.
A l'agenda d'aquesta sessió figuren com a referències més rellevants la taxa ILO de desocupació del Regne Unit del mes d'octubre, que va baixar al 4,2%, des del 4,3% del setembre, coincidint amb el consens de mercat.
Per la seva banda, la producció industrial de la zona de l'euro puja a l'octubre un 1,1%. Als Estats Units, l'índex de preus de producció ha escalat fins al 9,6% interanual al novembre i ha tornat a constatar les pressions inflacionistes per a l'economia nord-americana.
SEGUEIX LA CAUTELA PER ÒMICRON
Les borses van caure aquest dilluns ja que, malgrat que cada cop més proves mostren que els símptomes d'òmicron són més lleus, el to del govern britànic sobre la rapidesa de propagació de la variant va posar nerviosos els inversors. D'altra banda, la confirmació que al Regne Unit s'havia produït la primera mort relacionada amb aquesta nova soca tampoc va ajudar al sentiment. "La manca de detalls sobre les circumstàncies de la mort només va servir per augmentar la incertesa general", reconeix Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.
El Regne Unit ha promès obrir centenars de centres de vacunació més als propers dies, incloent-hi els estadis de futbol i els hipòdroms, en un intent d'augmentar massivament l'administració de vacunes de reforç enmig d'un augment dels casos d'òmicron, segons destaca Bloomberg.
Els mercats nord-americans també van caure ahir de manera important (un 1% de mitjana), amb els sectors d'oci i viatges al capdavant. El Nasdaq va ser el que ho va fer pitjor (-1,39%) mentre els inversors prenen posicions abans de la reunió de la Fed. Les borses asiàtiques, per la seva banda, han viscut una sessió marcada igualment pels números vermells.
Sobre la reunió de la Fed, el consens espera que acceleri la retirada dels seus estímuls monetaris i retalli les compres mensuals d'actius en 30.000 milions de dòlars, davant els 15.000 milions actuals. A més, els experts ja anticipen una primera pujada de tipus al maig si la inflació continua a nivells tan elevats. Wall Street continua caient aquest dimarts (el Nasdaq lidera els descensos amb pèrdues properes al 2%).
MOLT CURA AMB ELS 8.210 PUNTS
L'IBEX ha intentat allunyar-se aquest dimarts del suport que té a 8.210 punts. "És molt important que el selectiu no acabi abandonant el suport dels 8.210 punts (buit alcista que va deixar el dia 6 d'aquest mes). Si confirma l'abandonament d'aquest nivell de preus, és molt probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 7.700 punts”, adverteixen els experts de Bolsamanía.
ALTRES MERCATS
El bitcoin puja ara després de les últimes caigudes i se situa als 46.968 dòlars (+0,7%). L'ethereum avança un 1%, fins als 3.781 dòlars.
L'euro es canvia a 1,1302 dòlars (+0,17%). El petroli cau més de l'1%, amb el Brent als 73,36 dòlars i el WTI als 70,43 dòlars. L'Agència Internacional de l'Energia ha retallat la seva previsió de demanda mundial de cru en 100.000 barrils diaris pel que fa al 2021 i al 2022 per l'impacte negatiu d'òmicron.
L'or i la plata cedeixen, fins als 1.768 dòlars i als 22,25 dòlars, respectivament.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,45% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins al 0,326%.