ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto de 2024 en madrid
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Jornada històrica per a l'IBEX 35. El selectiu espanyol no ha deixat de pujar i aquest dijous ha conquerit els 12.100 punts (+1,57%, 12.118): nous màxims anuals i nivells que no es veien des del gener del 2010. En concret, els anteriors màxims del 2024, registrats a l'octubre, estaven als 12.037 punts. Els bancs lideren l'índex (BBVA, Sabadell, Santander, CaixaBank...). També se situen al capdamunt Acerinox (ha tancat la venda de la seva filial a Malàisia) i ACS (ahir va anunciar que construirà el centre de dades més gran de Meta). Al costat de les caigudes, apareixen pocs títols. Puig, Solaria i Aena n'han estat els més baixistes.

  • 11.789,30
  • -1,47%

La resta de borses europees també han pujat, però de manera més moderada. Així mateix, ha avançat el CAC, i això malgrat que ahir tirés endavant la moció de censura a França i caigués el Govern de Michel Barnier.

Tant de l'aliança d'extrema esquerra, Nou Front Popular, com del partit d'extrema dreta, Reagrupament Nacional, van recolzar la moció de censura a la cambra baixa del país ahir a la nit.

Les mocions havien estat presentades dilluns pels dos blocs, d'esquerra i de dreta, després que Barnier, que només fa tres mesos que està al càrrec, utilitzés poders constitucionals especials per aprovar un projecte de llei de pressupost de la seguretat social al Parlament sense sotmetre'l a votació. Aquesta mesura va enfurismar els partits de l'oposició i ahir a la nit els diputats d'esquerra i dreta van destituir el govern.

Barnier ha presentat la dimissió aquest dijous, encara que podria estar al capdavant d'un govern provisional mentre el president Emmanuel Macron en busca un substitut.

La crisi política de França no ha tingut un impacte cridaner als mercats. Les borses europees han aguantat bé la inestabilitat política, i els experts creuen que ja s'han acostumat a conviure amb les crisis d'aquest tipus, especialment les que sorgeixen cada poc temps a la zona de l'euro.

"Fins ara, la reacció del mercat ha estat moderada. L'EUR/USD ha pujat novament aquest dijous i està provant el nivell de 1,0530 dòlars. Els rendiments dels bons francesos també es van mantenir estables abans de la votació de dimecres, i la diferència de rendiment entre els bons francesos i alemanys està actualment en 83 punts bàsics, a prop del seu màxim del 2012, encara que ha retrocedit lleugerament. Com que no s'esperava que el govern guanyés la moció de censura, no s'anticipa un gran reajustament immediat en els rendiments dels bons francesos”, comenta Kathleen Brooks, responsable d'anàlisi d'XTB.

EL BITCOIN VOLA

A més d'aquest assumpte, els inversors avui centren la seva atenció en el gran protagonista del dia, el bitcoin, que ha superat per fi els 100.000 dòlars, marcant nous màxims històrics. El triomf de Donald Trump, partidari dels actius digitals, ha estat un revulsiu absolut per a la criptomoneda.

El bitcoin puja més del 140% des del començament d'any, recolzat per la promesa de Trump de nomenar reguladors favorables a les criptomonedes i crear una reserva nacional de bitcoin. El seu darrer impuls ha estat motivat per la marxa del president de la SEC, Gary Gensler, que es va conèixer a finals del mes passat. Ahir a la nit es va anunciar el nomenament de Paul Atkins per substituir-lo.

"Ell creu en la promesa de mercats de capital sòlids i innovadors que responguin a les necessitats dels inversors i que proporcionin capital per fer de la nostra economia la millor del món", va dir Donald Trump a través d'una publicació a Truth Social, la seva xarxa social.

ATENTS A L'OPEP+

Pel que fa a altres assumptes destacats de la jornada, l'OPEP+ ha estès la retallada addicional de 2,2 milions de barrils diaris fins a l'abril del 2025, en un intent per mantenir el preu de l''or negre' als nivells actuals.

A més, s'han publicat diferents dades macro, entre les quals destaquen les vendes al detall de l'eurozona d'octubre (pugen un 1,9% interanual) i les peticions setmanals de subsidi de desocupació dels EUA (han pujat més del previst), abans que demà s'anunciï l'informe d'ocupació del mes de novembre.

A l'altra banda de l'Atlàntic, cal destacar les paraules d'ahir del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que va dir en un simposi que la fortalesa econòmica permet un enfocament "caut" amb els tipus. A més, va apuntar una relació cordial amb Donald Trump.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0565 dòlars (+0,52%). El petroli cotitza força pla. El Brent se situa en 72,10 dòlars i el WTI, als 68,28 dòlars.

L'or cedeix lleugerament (2.661 dòlars), igual que la plata (31,73 dòlars).

El bitcoin supera els 100.000 dòlars (101.000 dòlars) i l'ethereum avança fins als 3.900 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,199%.

Noticias relacionadas

contador