ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 8 de agosto de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX 35 posa en perill els 11.200 punts (-0,58%; 11.213 punts) en un mercat nerviós a curt termini, ja que el mes de setembre ha començat amb un repunt de la volatilitat a les borses mundials. El selectiu espanyol ha cedit menys que altres grans borses europees, com el DAX 40 alemany i el CAC 40 francès. Solaria, Cellnex i Acciona Energía han estat els millors valors de la sessió, mentre que Puig, Fluidra i BBVA s'han situat a la cua de l'índex.

Tot això, després de les fortes retallades amb què va començar ahir Wall Street el setembre. El Dow Jones va perdre un 1,5%, l'S&P, un 2,12% i el Nasdaq, un 3,26%. Els descensos van estar motivats per l'enfonsament del gegant Nvidia (es va desplomar un 9,5%, esborrant 278.900 milions de dòlars en la pèrdua de valor més gran de la història per a una acció nord-americana), que segueix patint les conseqüències d'uns resultats que van decebre per no complir les expectatives més exigents del mercat, i per les dades macro (l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management publicat ahir va millorar a l'agost, però es manté en contracció).

  • 11.611,70
  • 0,19%

Així doncs, les borses europees han cotitzat avui el que va passar ahir a Wall Street i la tecnologia també se'n veu afectada (ASML cau més d'un 4%).Els índexs nord-americans, a més, cotitzen amb signe mixt, amb el Nasdaq liderant les caigudes. Un altre cop està sobre la taula el fantasma de la recessió que va sobrevolar els mercats al començament d'agost, amb l'enfonsament del Japó, i una altra vegada torna la volatilitat amb ganes, amb fortes pujades a l'índex VIX.

Les pors creixen després de veure el que ha fet Àsia aquesta matinada. El Nikkei es deixa una mica més d'un 4% i el vermell també s'ha imposat a totes les places, amb un mal comportament especial a les companyies tecnològiques.

Amb aquest teló de fons, els inversors afronten aquest dimecres una jornada amb referències rellevants. S'han publicat els PMI de serveis i compostos d'agost a Europa. A la Xina, el PMI serveis de Caixin del mes passat va caure fins a 51,6 des de 52,1, pitjor del previst, però encara per sobre del nivell de 50 que marca el límit entre expansió i contracció.

Avui també hi ha decisió de tipus del Banc del Canadà, que ha complert les previsions en retallar els tipus fins al 4,25% des del 4,50% i, als Estats Units, atents a la publicació del Llibre Beix de la Fed.

Finalment, cal destacar que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha anunciat que el ministre Escrivà serà el nou governador del Banc d'Espanya, cosa que ha generat una gran controvèrsia i sobre el qual no hi ha consens polític.

EL PETROLI SEGUEIX ENFONSANT-SE

I, mentrestant, el petroli continua enfonsant-se. Aquest dimarts va caure un 5% i i ha arribat a caure un 1% aquest dimecres. El Brent cotitza als 73,27 dòlars el barril i el WTI perd els 70 dòlars (69,9 dòlars).

El mercat està centrat ara en els propers plans de l'OPEP+ d'augmentar la producció mentre persisteixen les preocupacions sobre la demanda enmig de les dades que continuen mostrant debilitat a la Xina.

Els inversors també estan pendents de Líbia i de les disrupcions amb la producció pel conflicte polític vigent. Un banquer central libi ha dit que sembla imminent un acord per resoldre la disputa entre els governs rivals a la nació nord-africana, cosa que podria impulsar la represa de la producció de petroli, segons informa avui Bloomberg.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,1079 dòlars (+0,32%). L'or puja un 0,1%, fins als 2.525 dòlars l'unça. La plata suma un 0,73%, fins als 28,55 dòlars.

El bitcoin se situa als 57.700 dòlars i l'ethereum, als 2.433 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,795%.

Noticias relacionadas

contador