L'IBEX 35 ha baixat un 0,52%, fins als 8.993,40 punts, després de descomptar la dada d'inflació de la zona de l'euro corresponent al mes d'octubre, que ha mostrat un increment interanual del 4,1%, en línia amb el previst. El Regne Unit també ha anunciat el seu IPC, amb una pujada inesperada fins al 4,2%, el doble de l'objectiu del Banc d'Anglaterra.
- 11.720,90
- -1,50%
L'evolució dels preus és una de les principals preocupacions ara mateix als mercats en un context de crisi energètica i de tensions a la cadena de subministrament. L'altra és la Covid. Alemanya ha anunciat aquest dimecres un nou rècord de contagis i morts pel coronavirus mentre debat mesures restrictives.
Dins de l'IBEX, han destacat les pujades en Fluidra, Solaria i CIE Automotive i les caigudes de Meliá, Bankinter i Indra. Al Mercat Continu, l'empresa de viatges en línia eDreams s'ha disparat després de publicar els seus comptes trimestrals i anticipar unes previsions que han agradat als experts.
Per contra, Técnicas Reunidas ha liderat els descensos després de rebre un consell de venda de Kepler, que, a més, ha reduït la seva valoració fins a 6 euros per acció.
Amb tot, les borses europees han mantingut la tranquil·litat de les passades sessions, després que a l'Àsia hagin dominat els números vermells, encara que amb retallades contingudes. La conversa entre Xi Jinping i Joe Biden segueix 'cuejant'. Segons un portaveu de Biden, els dos podien haver arribat a un acord per impulsar un diàleg sobre el control d'armament.
També a Àsia, avui s'ha conegut la balança comercial del Japó. Les exportacions van augmentar el 9,4% a l'octubre. Aquest increment es va produir després d'una expansió del 13% al mes anterior, i va ser el creixement més feble des de la caiguda al febrer.
FUNCAS, BCE, YELLEN...
Al nostre país, el panell de Funcas s'ha unit a altres experts i analistes i ha rebaixat les previsions de creixement per a Espanya fins al 4,8% el 2021 des del 6,2% i al 5,7% des del 6,1 % per al 2022. Sobre la inflació, ha elevat la seva estimació fins al 2,9% aquest any i fins al 2,4% l'any que ve, cinc i vuit dècimes més, respectivament, que en la previsió del setembre.
D'altra banda, el Banc Central Europeu (BCE) ha llançat un avís aquest dimecres que les vulnerabilitats del sector financer estan augmentant com a conseqüència de l'assumpció de riscos i la cerca de rendibilitats. Això està originant "focus d'exuberància" als mercats crediticis, d'actius i d'habitatge, a més de segments "més exòtics" com les criptomonedes.
Per l'altra banda, la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, ha tornat a parlar i ha dit que els Estats Units podrien arribar al límit de deute el proper 15 de desembre, gairebé dues setmanes després de la previsió inicial del 3 de desembre, cosa que donaria més temps al Congrés per arribar a un acord sobre com aixecar o suspendre el sostre del deute.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
L'IBEX "ha perdut 'momentum' de mercat (velocitat de creuer) i, a, més està coquetejant perillosament amb el suport dels 9.000 punts, suport en què s'ha recolzat ja en quatre ocasions des que va començar el mes de novembre", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Si s'acaba perforant a la baixa aquest suport en preus de tancament, es podria apostar per un nou tram correctiu que el pot portar cap als 8.900 punts en primera instància i fins i tot als 8.800 punts", afegeix aquest expert.
"Per dalt, pel costat de les resistències, tenim els 9.200 punts (màxims de l'1 de novembre) i per sobre els màxims anuals als 9.310 punts", conclou Rodríguez.
L'euro es canvia a 1,1311 dòlars (-0,06%). El petroli cau un 2%, als 81,22 dòlars el Brent i als 79,22 dòlars el WTI.
L'or i la plata pugen a prop de l'1%, fins als 1.867 dòlars i als 25,17 dòlars, respectivament.
El bitcoin puja un 1%, fins als 60.204 dòlars, i l'ethereum puja un 0,4%, fins als 4.215 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,618% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,484%.