ep archivo   paneles del ibex en el palacio de la bolsa de madrid a 7 de noviembre de 2024 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat amb caigudes i ha perdut els 12.000 punts aquest dimarts (-0,38%; 11.965,5 punts), durant una jornada de transició, en espera que demà es publiqui la dada macro més rellevant de la setmana -l'IPC dels EUA de novembre- i que dijous es pronunciï el Banc Central Europeu (BCE), que es preveu retallar els tipus en 25 punts bàsics.

  • 11.789,30
  • -1,47%

Dins del selectiu espanyol, han destacat els descensos de Puig, Acerinox i les socimis (Merlin i Colonial, sobre les quals avui parlen Goldman Sachs i JP Morgan). Al costat de les alces, Solaria i Acciona n'han estat els millors. Wall Street, per part seva, cotitza mixt. Ahir va tancar en negatiu, amb Nvidia com a protagonista. Es va deixar un 2,55% per una investigació antimonopoli a la Xina.

I precisament la Xina torna a ser protagonista. Les seves places han pujat després que el Politburó prometés ahir una política monetària "moderadament" més flexible el 2025 enfront de la política "prudent" que es va adoptar per última vegada el 2010. Aquesta setmana (dimecres i dijous) se celebra la Conferència Central de Treball Econòmic i els experts esperen l'anunci de mesures per part de la Xina, que s'ha convertit en l'altra protagonista inesperada de la setmana (amb permís del Banc Central Europeu).

Tot i això, les places xineses han reduït de manera ostensible el seu rebot quan s'ha publicat a la Xina la balança comercial del novembre. Ni les exportacions ni les importacions no han complert les expectatives, cosa que augmenta la preocupació sobre la salut de l'economia xinesa. La demanda dels consumidors continua sent feble i les amenaces aranzelàries persisteixen.

Les dades d'importacions van sorprendre amb una caiguda del 3,9% i van marcar el descens més pronunciat des del setembre del 2023. Els analistes havien previst que les importacions creixessin un 0,3%.

Les exportacions van augmentar un 6,7% respecte a l'any anterior, significativament per sota del creixement del 12,7% registrat al mes previ. Els analistes havien anticipat que les exportacions creixerien un 8,5% interanual al novembre.

A això cal sumar-hi, que avui l'RBA d'Austràlia ha complert amb el que s'esperava i ha mantingut tipus al 4,35%. El banc central australià encara està preocupat per la "inflació subjacent", que segueix "massa elevada", segons ha indicat a l'inici del seu comunicat per explicar la decisió.

A l'agenda d'aquest dimarts no hi figuren gaires més referències. Destaca l'IPC definitiu del novembre a Alemanya, que confirma la dada prèvia del 2,2% i una inflació subjacent al 3%. Demà arribarà la dada macro més rellevant de la setmana, l'IPC del novembre dels EUA, i al pla empresarial, atents als resultats d'Inditex. A més, dijous hi haurà reunió del BCE, que serà clau per a la renda variable europea (els inversors ja han descomptat una rebaixa de 25 punts bàsics).

ORACLE, GRIFOLS...

I, pel que fa a les empreses, avui la protagonista és Oracle, que cau més d'un 7% a Wall Street després de publicar ahir a la nit uns resultats del segon trimestre fiscal que no van assolir les estimacions dels analistes i en van oferir unes perspectives més febles del que s'esperava.

La companyia va guanyar 1,47 dòlars ajustats per acció durant el període enfront dels 1,48 dòlars previstos. Els ingressos es van situar als 14.060 milions de dòlars enfront dels 14.100 milions esperats.

Així mateix, avui es parla de Stellantis, i de la inversió de 4.100 milions d'euros que farà en una gigafactoria de bateries al nostre país, concretament a Saragossa.

A tot això se suma la designació de Carlos San Basilio, al seu moment mà dreta de Nadia Calviño, com a nou president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Paloma Marín en serà la nova vicepresidenta.

SA RESPIR EN L'IBEX

L'IBEX surt avui des dels 12.011 punts després de cedir ahir moderadament. Diuen els experts de Bolsamanía que, després de marcar màxims de 14 anys la setmana passada, es podria prendre un sa respir.

"Després d'uns guanys del 5% durant l'última setmana, no seria estrany que el selectiu espanyol busqui prendre's un respir. Entraria dins del normal una consolidació al voltant dels 12.000 punts o fins i tot un atac al nivell dels 11.800 punts", comenta César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Afegeix que, a mitjà termini, el seu aspecte tècnic és “molt bo” i és “molt probable” que puguem veure un atac al nivell dels 12.500 punts. "No veurem un senyal de debilitat mentre que respecti el suport dels 11.800 punts".

ALTRES MERCATS

L'euro s'ha situat als 1,0507 dòlars (-0,42%). El petroli ha pujat mig punt percentual. El Brent s'ha situat als 72,57 dòlars i el WTI, als 68,92 dòlars.

L'or ha enfilat un 1,05% (2.714 dòlars) i la plata ha cedit un 0,05% (32,60 dòlars).

El bitcoin ha aconseguit els 95.713 dòlars i l'ethereum, els 3.564 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es modera al 4,232%.

Noticias relacionadas

contador